גראולינג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

גראולינגאנגלית: Growling - "נהמה", נקראים גם Death grunts) במטאל הוא סוג של ביצוע ווקאלי, אשר מהותו השמעת קולות נמוכים, גסים, מגרגרים ובלתי מלודיים, מעין "נהמות" או "שאגות".

הסגנון העיקרי אשר מתאפיין בגראולינג הוא דת' מטאל, אשר הגראולינג הוא המאפיין העיקרי שלו, המבדיל אותו מיתר סגנונות המטאל; והוא עומד בניגוד גמור לשירה המלודית המאפיינת את המטאל המסורתי. סגנונות אחרים המשתמשים בגרואלינג הם דום-דת', בלק מטאל, דום-גותי ומטאל גותי.

מאפיינים

שירה בסגנון הגראולינג מתאפיינת בקולות נמוכים, הנשמעים כמו גירגור גרוני. למעשה, הגראולינג לא בא מהגרון, אלא מהסרעפת, אחרת הוא עלול לגרום לפגיעות במיתרי הקול. זמרים מסוימים שרים במתכוון באופן חסר פשר, ואילו אחרים שרים באופן המאפשר את הבנת המילים. חלק מסולני הגראולינג המוערכים ביותר מסוגלים להפיק קולות בהמיים, אשר בקושי מזוהים כאנושיים.

היסטוריה

תחילתו של הגראולינג היא בשלהי שנות ה-80 של המאה ה-20, עם לידת הדת' מטאל בארצות הברית. לא ניתן להצביע על אדם מסוים אשר המציא את השיטה, סביר להניח כי אנשים רבים פיתחו אותה בהדרגה. חלוצי הגראולינג היו סולני להקות הדת' הראשונות: מורביד אנג'ל, דייסייד ועוד. הגראולינג עומד בניגוד גמור לשירה המלודית בקולות גבוהים, אשר מאפיינת את המטאל עד לתקופה זו.

בתחילת שנות ה-90 של המאה ה-20 נולד בנורווגיה סגנון הבלק מטאל, אשר מאופיין אף הוא בביצוע ווקאלי בלתי מלודי בעליל; אך ביצוע זה, אשר מהותו צרחות וצווחות בקולות גבוהים יחסית, לרוב אינו נחשב לגראולינג ממש. במהלך שנות התשעים, עם ההתפתחות המואצת של סגנונות המטאל והיווצרותם של סגנונות מטאל מודרניים, כגון דום מטאל ומטאל גותי, הגראולינג חדר גם לסגנונות אלה, אם כי לרוב בתוספת לשירה המלודית ולא במקומה. שיטה ווקאלית נפוצה בסגנונות אלה היא שיטת "היפה והחיה" - שירה נשית עדינה בקול גבוה (לעיתים, שירה אופראית) לצד גראולינג גס ונמוך, המבוצע על ידי זמר גבר, כמו למשל אצל הלהקות טריסטניה וסירניה מנורווגיה, ואפיקה ו-After Forever ההולנדיות או אצל להקת הדום-הגותי Draconian, ובשימוש מצומצם יותר, אצל נייטוויש הפיניים.

למרות תפוצתו הרבה של הדת' מטאל ולמרות חדירת הגראולינג גם לסגנונות מטאל אחרים, רוב סולני המטאל מבצעים שירה "נקייה" (מלודית).

ביקורת

בעוד רבים בקהילת המטאל מעריצים את שאגות הגראולינג ורואים בהן סוג של אמנות, אחרים רואים בשיטה זו עיוות והרס של המטאל ושל מורשת בת עשרות שנים של שירה מלודית ברמה גבוהה.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
גראולינג22191247