גודרון אנסלין
תבנית אישיות ריקה גודרון אנסלין (בגרמנית: Gudrun Ensslin; 15 באוגוסט 1940 - 18 באוקטובר 1977) הייתה אחת המייסדות של ארגון הטרור השמלאני-רדיקלי הגרמני סיעת הצבא האדום.
חייה המוקדמים
גודרון אנסלין היא בתו של כומר, ורביעית במשפחה של שבעה ילדים, . גודרון נולדה בגרמניה בכפר בארתולומה שבבאדן-וירטמברג . בגיל 18 התגוררה בארצות הברית במשך שנה ולמדה בבית ספר תיכון בפנסילבניה, בשנת 1959 סיימה את לימודי התיכון שלה כתלמידה מצטיינת, ושבה לגרמניה. בגרמניה קיבלה מלגת לימודים מהקרן האקדמאית הלאומית הגרמנית והחלה ללמוד חינוך, אנגלית וגרמנית באוניברסיטת טיבינגן. בשנת 1972 [דרושה הבהרה]הכירה את ברנווארד וספר, בנו של הסופר וחבר המפלגה הנאצית וויל וספר, גודרון וברנווארד היו לזוג והקימו יחד הוצאת ספרים.
בשנת 1964, לאחר שגודרון שקיבלה את תעודת ההוראה שלה, עברו להתגורר בברלין המערבית. בשנת 1965 גודרון וברנווארד התארסו, והחלו להיות פעילים בקרב השמאל הדמוקרטי הגרמני, והחלו לעבוד עבור המפלגה הסוציאל-דמוקרטית של גרמניה. השניים השתתפו בהפגנות נגד מלחמת וייטנאם, ולמען חופש ההפגנה בגרמניה. במאי 1967 ילדה גודרון את בנם פליקס.[1]
זמן קצר לאחר הולדת בנה, גודרון הכירה את אנדריאס באדר, פעיל אנרכיסט שהגיע לברלין כשנמלט ממערכת החוק במינכן. בפברואר 1968 הודיעה בשיחת טלפון לברנווארד שהיא עוזבת אותו. במאי 1971 הוא התאבד, ובנם פליקס נשלח למשפחת אומנה.[1]
סיעת הצבא האדום
ביוני 1967, במהלך מהומות הסטודנטים בגרמניה, השתתפה גודרון בהפגנה נגד ביקורו של השאה האירני מוחמד רזא שאה פהלווי בגרמניה. מה שהחל כהפגנה שקטה מול הבית האופרה בברלין הסלים במהרה כשפרצו תגרות בין מפגינים נגד השאה למפגינים שתמכו בשאה, כשמהלכן נהרג אחד המפגינים בידי שוטר. באותו ערב השתתפה גודרון אנסלין באספה של איגוד הסטודנטים הסוציאליסטי הגרמני, ובמהלכה כינתה את מערב ברלין מדינה פאשיסטית.
ב-23 בנובמבר 1967 זוכה השוטר שירה במפגין מכל ההאשמות. בתחילת 1968 גודרון אנסלין החליטה לעזוב את ברנווארד וספר ואת בנם פליקס. ב-20 במרץ היא עזבה את ברלין יחד עם אנדריאס באדר וזוג פעילים נוספים. בליל ה-2 באפריל 1968 הארבעה הציתו שתי חנויות כלבו בפרנקפורט, ונעצרו שלושה ימים לאחר מכן. באוקטובר 1968 הם נשפטו ל-3 שנות מאסר באשמת הצתה. הם הגישו ערעור, ומשהערעור נדחה, נמלטה יחד עם אנדריאס באדר ותורבאלד פרול ויחד הם הקימו את סיעת הצבא האדום.
ב-3 באפריל 1970 נעצר אנדריאס באדר, וגודרון אנסלין חברה לאולריקה מיינהוף, עיתונאית שמאלנית רדיקלית מוכרת, שלימים הייתה חברה בסיעת הצבא האדום, ויחד הן סייעו לו להימלט מהכלא ב-14 במאי 1970, כשהן משאירות מאחוריהן אדם פצוע. בהמשך, הייתה גודרון אנסלין מעורבת בחמש התקפות באמצעות פצצות של סיעת הצבא האדום והייתה אחראית להריגתם של ארבעה אנשים.[2] הייתה לאחת הנשים המבוקשות ביותר בגרמניה, עד למעצרה ב-8 ביוני 1972.
מותה
פעילים בסיעת הצבא האדום ביצעו מספר ניסיונות כושלים לשחרר את גודרון אנסלין ושותפיה מהכלא, כשבין הניסיונות נכללה חטיפת טיסה 181 של לופטהאנזה בדרישה לחילופי שבויים.
בליל ה-18 באוקטובר 1977, מספר שעות לאחר ששוחרר המטוס של לופטהאנזה, נמצאו אנדריאס באדר, יאן-קארל ראספה וגודרון אנסלין מתים באגף השמור של כלא סטמהיים במה שנודע כ"ליל המוות".[2] גודרון אנסלין נמצאה כשהיא תלויה מהתקרה ושני האחרים מתו מיריית אקדח. חברה נוספת בסיעת הצבא האדום, אירמגרד מלר, נמצאה גם היא באותו הלילה עם ארבעה פצעי דקירה בחזה, אך שרדה את הפציעות והצהירה לאחר מכן שלא היה מדובר בהתאבדויות.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 דליה קרפל, פליקס אנסלין גילה בגיל 10 שאמו הביולוגית פעילה בארגון הטרור "באדר-מיינהוף", באתר הארץ, 28 במרץ 2009
- ^ 2.0 2.1 לורי שטטמאור, זוג או מרד: זוגות ששינו את ההיסטוריה, באתר ynet, 14 באוגוסט 2011
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] גודרון אנסלין29589735