גדעון לדיז'ינסקי
לידה |
1933 (גיל: 91 בערך) רחובות, פלשתינה (א"י) |
---|---|
ענף מדעי | בוטניקה |
מקום מגורים | ישראל |
מוסדות | הפקולטה לחקלאות מזון וסביבה של האוניברסיטה העברית |
תרומות עיקריות | |
חקר הגנטיקה וההשבחה של צמחים, גילוי "אם החומוס" |
גדעון לדיז'ינסקי (נולד ב-1933) הוא פרופסור אמריטוס בפקולטה לחקלאות מזון וסביבה של האוניברסיטה העברית ברחובות, מגלה "אם החומוס".
ביוגרפיה
גדעון לדיז'ינסקי נולד ברחובות לזאב ולרחל שעלו כתריסר שנים קודם לכן מאוקראינה. אחיו, עובד לדיז'ינסקי, הוא קצין צה"ל שעוטר פעמיים בעיטור העוז ושנהרג בקרב המיתלה במבצע קדש. גדעון לדיז'ינסקי למד בבית הספר החקלאי כדורי ובצבא שירת בנח"ל בקיבוץ חמדיה. בעקבות מות אחיו נאלץ לדיז'ינסקי לעזוב את הקיבוץ ולחזור הביתה כדי לעזור באחזקת המשק המשפחתי בכפר ביל"ו. במקביל החל ללמוד באוניברסיטה העברית בפקולטה לחקלאות ברחובות וקיבל שם דוקטורט בשנת 1968. באמצע שנות ה-70 כיהן כראש החוג לגנטיקה בפקולטה לחקלאות.[1] הוא קיבל שם דרגת פרופסור חבר ב-1980 ופרופסור מן המניין בשנת 1985. תוך כדי הקריירה האקדמית, לא זנח לדיז'ינסקי את עבודתו במשק, שהיה תחילה משק חלב, בהמשך פרדסים ואחר כך מטעי אבוקדו, אפרסמונים וקרמבולות. היה נשוי לצפרירה עד שנפטרה בשנת 2006, והוא אב לחמישה ילדים: ארבע בנות ובן.[2]
מחקריו
תחומי המחקר של פרופ' לדיז'ינסקי הם גנטיקה והשבחה של צמחים. הוא חוקר את הקשר הגנטי שבין גידולי תרבות לקרובי הבר שלהם, במטרה לנצל את מיני הבר כספקי תכונות לזנים החקלאיים, שכן מיני הבר הם לרוב עמידים יותר. בין השאר חקר את מיני קטניות הבר שמהן בויתו גידולי הקטניות במזרח הקרוב (חומוס, עדשים, אפונה, בקיה, פול, חילבה). לדיז'ינסקי חוקר גם את הבוטניקה והאבולוציה של מיני הבר, את מהלך הביות, והאבולוציה שלאחר הביות. בשנת 1976 מצא לדיז'ינסקי את 'אם החִמצה', זן הבר שהוא המקור לחומוס (חִמצה תרבותית). זן זה, חִמצה מרושתת, התגלה בדרום טורקיה. פרופיל חלבוני הזרע של החִמצה המרושתת נמצא זהה לזה של החִמצה התרבותית, ולאחר שבהכלאה ביניהם התקבלו צאצאים פוריים, הסיק לדיז'ינסקי כי זהו אכן "אם החומוס".[3][4]
ספריו
- Plant Evolution under Domestication (Springer, 1998)
- Studies in Oat Evolution : A Man's Life with Avena (Springer, 2012)
- The Search for Wild Relatives of Cool Season Legumes (Gideon Ladizinsky and Shahal Abbo, Springer, 2015)
קישורים חיצוניים
- גדעון לדיז'ינסקי, באתר הפקולטה לחקלאות, האוניברסיטה העברית
- מכתביו של האח עובד לגדעון, באתר יזכור
הערות שוליים
- ^ ראשי מחלקות וחוגים בפקולטה לחקלאות, מעריב, 10 בפברואר 1975
- ^ עדי גרסיאל, כפר ביל"ו נגד חוות השקמים, באתר בשבע - ערוץ 7, 9 במרץ 2005
- ^ על הסוג חמצה (חומוס) וחמצת יהודה בישראל, באתר כלנית
- ^ אהרן פריאל, מדענים ישראלים גילו בטורקיה הזן שממנו התפתח החומוס, מעריב, 29 באוגוסט 1976
31398907גדעון לדיז'ינסקי