גדילים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חולצה עם גדילים (פרנזים).
שטיח עם פרנזים בשוליים

גדילים או פרנזים[1] הם קישוט בד או עור המעטר את השוליים של חפצים, לרוב ביגוד ושטיחים. גדילים או פרנזים הם קישוט בד או עור המעטר את השוליים של חפצים, לרוב ביגוד ושטיחים.

מקור הביטוי הלועזי פרנזים הוא סירוס של המילה הגרמנית Franse[2] גדיל מלל[3], ומזכיר את המילה האנגלית Fringe -שוליים, ציצית

מקור הגדילים התחיל כצורת קשירה של קצוות חוטי השתי באריגים, כדי שהם לא ייפרמו. ישנן שיטות שונות לקשירת קצוות השתי[4].

השימוש בגדילים כאמצעי עיצובי בבגדים החל כנראה באזור מסופוטמיה. עדויות לכך אפשר למצוא בפסלים, תגליפים וכתב המתוארך עד מ-3000 לפני הספירה. הגדילים כנראה שימשו את כל המעמדות גברים ונשים כאחד אך היו נפוצים יותר בבגדי נשים, לרוב בחצאיות או צעיפים. הגדילים היו ארוגים מצמר או פשתן ובתקופות מאוחרות יותר מכותנה ומשי. שולי החצאית או הצעיף היו מעוטרים בגדילים ישרים או קלועים בדוגמאות מורכבות. לעיתים הגדילים היו חלק מהבגד שנגזר לרצועות ולעיתים בד שנוסף על הבגד המקורי.

תרבות נוספת שעשה שימוש בגדילים הם האינדיאנים ביבשת אמריקה. ההיסטוריה של סוג ביגוד זה לא ידועה, אך כנראה שבטים מסוימים נהגו להשתמש בגדילים מעור צבי בלבוש הטקסי. לאחר התפשטות האירופאים ביבשת נדחקו האינדיאנים מאדמותיהם וקשר המסחר בין השבטים גדלו. בתקופה זו הפופולריות של לבוש עם גדילי עור גדלה מאוד ואף אומצה על ידי הבוקרים של אותה תקופה עד שבסביבות 1980 כל פריט ביגוד בעל גדילים נחשב כבגד עם מאפיינים אינדיאניים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גדילים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ השווה עם רש"י (מסכת סוכה דף ט עמוד א) שכתב פירוש למילה "גרדין" בצרפתית עתיקה - פרניי"ש, והם חוטים שנותרו "בסוף הטלית מותר האריגה"
  2. ^ פְרַנְזִים (מש), באתר מילון ספיר
  3. ^ יעקב לביא עם חנן פרינץ, F, מילון גרמני- עברי, 1980, תל אביב: אחיאסף , לנגנשיידט, 1980, עמ' 243. (בעברית, גרמנית)
  4. ^ Peter Collingwood, Rug Finishes, Rug weavung Techniques beyond basics, 1990, Colorado USA: Interweave Press, 1990, עמ' 148, מסת"ב 0-934026-62-9. (באנגלית)
Cloth 800.jpg ערך זה הוא קצרמר בנושא טקסטיל. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0