ג'רג' גולדמן
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אמן ריקה.
ג'רג' גולדמן, (בהונגרית:Goldmann György וצ'ש, 21 בדצמבר 1904[1] - דכאו, 10 בפברואר 1945) היה פסל הונגרי-יהודי, פעיל מפלגה שנספה בשואה.
חייו
כילד להורים יהודים גולדמן נולד בווצ'ש (עיר על גבול בודפשט קרוב לשדה התעופה על שם פרנץ ליסט) ב -21 בדצמבר 1904 בשעה 11 בבוקר; אביו היה וילמוש גולדמן שנולד בסקשפהרוואר, ואמו ארנקה קליין שנולדה בנאג'סומבט.
הוא החל את הקריירה שלו כשולית סתת אבן, בין 1924 לבין 1929 היה תלמידו של הפסל ההונגרי הידוע ז'יגמונד קישפלודי שטרובל במכללה לאמנויות. בשנת 1926 נסע לפריז, שם למד ב"בית הספר לאומנויות יפות" (École des Beaux-Arts). לאחר שחקר את האוסף המצרי של מוזיאון הלובר ואת הפיסול ההומני של אריסטיד מאיול (Aristide Maillol) ושרל דספיאו (Charles Despiau), רק אחרי זה "מצא את עצמו" ובשנת 1927 עיצב את יצירתו הבוגרת הראשונה, "דיוקן עצמי", שהעיד על הכשרון העוצמתי והמקיף שלו. הוא חזר להונגריה בשנת 1928, הצטרף לתנועת הפועלים והעמיד את כישרונו לשירות המאבק הפוליטי.
הפסל בשם "פועל" עוצב על ידי גולדמן בשנת 1929 והיה עבודתו הראשונה שבה קיבל ביטוי המפגש שלו עם תנועת העבודה. העבודה הוזמנה על ידי המפלגה הסוציאל-הדמוקרטית ההונגרית. הוא גם הציג עם עבודתו זו ב"גלריית טמאש" בתערוכה הקבוצתית של "האמנים הפרוגרסיביים החדשים" בשנת 1930, ומאוחר יותר הציג את דיוקנאותיו יחד עם הפסל ההונגרי-יהודי אנדור אנדרה פנייה בסלון קובאץ'. אומנותו הגיעה לשיאה במחצית הראשונה של שנות השלושים, בשנת 1932 הוא היה חבר בתנועה הקומוניסטית הבלתי חוקית ואחר כך הפך לחבר ב"קבוצת האמנים הסוציאליסטים". בשנת 1934 היה אחד מהחברים המייסדים של קבוצת אמנים זו והנהיג אותה. בשנת 1930 הוא ארגן את תערוכת האוסף הראשונה שלו בבודפשט. תערוכת של "האגודה החדשה לאמנויות יפות" (KUT) שבשנת 1934 הציגה את מצבת הקבר שעוצבה על ידי גולדמן, ושהוקמה בבית העלמין בצ'פל לזכר אילונה באגי, ילדה פועלת שאיבדה את חייה כחברה בתנועה. מצבה זו נהרסה לאחר מכן על ידי אנשי צלב החץ. באותה תקופה הוא גם עיצב את "הפועל היושב" בסגנון הקוביזם (הגלריה הלאומית של הונגריה). החל מהמחצית השנייה של שנות השלושים התרבו תפקידיו בתנועה, ובשל מחלת העיניים שלו שחזרה, יצר רק פסלי טרקוטה קטנים, שהבולט שבהם הוא "קצין המשטרה של הורטי" (1936, הגלריה הלאומית ההונגרית), שחושף את האכזריות והקטנוניות של המנגנון המדכא של המשטר הימני והאנטישמי של העוצר מיקלוש הורטי.
עבודותיו הוצגו בתערוכת "הריאליסטים החדשים" בשנת 1936 ובהלסינקי בשנת 1938. הוא גם עשה פסלים קטנים שניתן לשכפל, והם השפיעו על המביט בהם בגלל התמציתיות הסימבולית שלהם. בשל יהדותו הוא גויס לשרות העבודה (עבודות כפייה ליהודים במסגרת הצבא ההונגרי) בשנים 1940-41 והשתתף מאוחר יותר בארגון תנועת החזית העממית נגד המלחמה כחבר בוועד המפלגה של בודפשט. בשל חוסר יכולתו להתפרס עקב החוק היהודי השני והחוק היהודי השלישי הוא השתתף בפעילות האומנותית של אומיקה - ההתאחדות הלאומית היהודית-הונגרית לחינוך. בסוף אביב 1942 הוא הציג בתערוכה האנטי-פשיסטית בנושא חופש, אך ביוני הוא ואשתו נעצרו ונידונו למאסר עולם בגין בגידה. בסתיו 1944 גורש למחנה הריכוז דכאו, שם נפל קורבן למגפת טיפוס הבהרות ומת ימים ספורים לאחר שחרור המחנה. תערוכה ממורשתו נערכה באיגוד המקצועי של האמנויות יפות בהונגריה בשנת 1947, ואחריה תערוכת זיכרון ב"סלון הלאומי" בשנת 1955 ובגלריה הלאומית של הונגריה בשנים 1979-80.
לזכרו
ברובע 11 בבודפשט, בראש גשר פטפי, בצד בודה, הכיכר נושאת את שמו: "כיכר ג'רג' גולדמן".
מקורות
- לקסיקון ביוגרפי הונגרי. ג'רג' גולדמן. Goldmann György szócikk (magyar nyelven). Magyar Életrajzi Lexikon.
- מאמר על ג'רג' גולדמן Goldmann György szócikk (magyar nyelven). Artportal.
- דף נתונים במוזיראון הספרותי פטפי. György adatlapja (magyar nyelven). Petőfi Irodalmi Műhely, Monguz OPAC.
מידע נוסף
- Heitler László: Goldman, Budapest, 1975.
- Theisler György: Goldman György, Budapest, 1984.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ Születése bejegyezve a vecsési állami születési anyakönyv 255/1904. folyószáma alatt.
28238603ג'רג' גולדמן