ג'מבורי הצופים העולמי באינטרנט
ג'מבורי הצופים העולמי באינטרנט (באנגלית: Jamboree on the Internet, הידוע בראשי התיבות: JOTI) הוא ג'מבורי בינלאומי המתקיים מדי שנה בסוף השבוע השלישי של חודש אוקטובר, במקביל לג'מבורי הצופים העולמי באוויר[1]. המשתתפים מתקשרים עם צופים ממדינות שונות דרך רשת האינטרנט. דרכי התקשורת הבולטות ביותר כוללות את ה-ScoutLink (המתבסס על רשת ה-IRC), דואר אלקטרוני ו-VoIP, כאשר בשנים האחרונות יותר ויותר משתתפים עוברים לשימוש בשיחות וידאו ולשימוש ברשתות החברתיות השונות[2]. האירוע מאפשר לצופים מכל העולם ללמוד אחד על השני, לדבר על נושאים המעסיקים אותם ולייצר שיתופי פעולה שונים. כמו הג'מבורי באוויר, הג'מבורי באינטרנט הוא אירוע רשמי של ארגון הצופים העולמי.
היסטוריה
הג'מבורי באינטרנט התחיל בשנת 1995 על ידי שבט צופים בשם Queanbeyan Rovers באוסטרליה, כאשר אחד מחברי השבט, צופה בשם Norvan Vogt, יצא לחילופי סטודנטים בהולנד, וביחד עם צוות של הצופים האוסטרלים, יצרו את התקשורת על שרתי ה-IRC.[3] בנובמבר 1996, ועד הצופים העולמי, בידיעה כי לתנועת הצופים כבר יש קיום רחב באינטרנט ושכבר קיים קשר לא-רשמי הולך וגדל של הג'מבורי באינטרנט, החליטו שהג'מבורי באינטרנט יהפוך לאירוע צופי בינלאומי רשמי, ושהוא יתקיים מדי שנה באותו סוף השבוע של הג'מבורי באוויר, סוף השבוע השלישי המלא בחודש אוקטובר, החל משעה 00:00 שעון מקומי בשבת ולמשך 48 שעות עד שעה 24:00 שעון מקומי ביום ראשון.
ניתן לארגן אירועי ג'מבורי אינטרנט מיוחדים גם יחד עם אירועי צופים מקומיים, לאומיים ובינלאומיים המתקיימים בתקופות אחרות של השנה. ההצטרפות לא תמיד מצריכה נוכחות פיזית. בשנת 1957 הושק הרעיון של ג'מבורי הצופים העולמי באוויר (JOTA), והאירוע הפך כל כך פופולרי כך שהיום יותר מחצי מיליון צופים וצופות מתקשרים זה עם זה בסוף השבוע השלישי בכל אוקטובר דרך אמצעי רדיו וטכנולוגיה. באמצע שנות ה-90 האמצעים לתקשורת אלקטרונית בינלאומית הפכו זמינים כמעט לכל מי שיש לו מחשב. הצופים היו בין הראשונים שהשתמשו בכל התפתחות טכנולוגית כדי "להיפגש" אלקטרונית. המעורבות הספונטנית וההתלהבות של הצופים באינטרנט היא הוכחה לכך שמדובר בדרך בת-קיימא להפגיש בין צופים בדרכים שבאדן-פאוול כנראה היה רוצה להשתמש בהן עד תום.
באתר JOTI.org דווח כי באירוע של שנת 2005 היו מעל 4,000 משתתפים ברשת בו זמנית.
בשנת 2014 כמעט 80% מהמשתתפים השתמשו בפלטפורמה בשם "צופים יכולים לדבר", בעוד 60% השתמשו בפלטפורמת ה- IRC המסופקת על ידי ScoutLink, בעוד 30% נוספים השתמשו בשרת ScoutLink TeamSpeak.[4]
בשנת 2015 המשתתפים המשתמשים ב-IRC עלו ל-80%, בעוד השימוש ב-TeamSpeak ירד ל 28% ו 80% מהמשתתפים השתמשו בפלטפורמת "צופים יכולים לדבר".[5]
בשנת 2020, לאור מגפת הקורונה, ארגון הצופים העולמי הכריז על אירוע מיוחד של ג'מבורי הצופים העולמי באינטרנט.[6][7]
ScoutLink
ScoutLink הוא ארגון עולמי ללא מטרות רווח שמטרתו לחבר בין צופים ומדריכים מכל העולם. החיבור מתבצע בדרכים רבות, אך שלושת השירותים העיקריים הם IRC / Webchat (צ'אט טקסט), TeamSpeak (צ'אט קולי), ו- Minecraft[8]. למרות שהזמן העמוס ביותר בשנה הוא במהלך JOTI, צופים מחוברים למערכות של ScoutLink בכל ימות השנה.
ScoutLink הוקם רשמית בשנת 1995. הרבה חניכי צופים השתמשו בערוץ #Scouting ברשת Undernet במשך כשנה לפני כן, אך הודעות חיצוניות החלו להיות טרחה, והוחלט להקים רשת נפרדת עבור תנועת הצופים. צופי גרמניה וצופי שווייץ הפעילו ערוץ משלהם בשם #Scouting ברשת Efnet ומיזגו אותו לרשת החדשה לאחר שנתיים[9].
רדיו JOTI
בשנת 2011 הוקמה תחנת 'רדיו JOTI' הראשונה אי פעם, תחנת רדיו אינטרנטית ששודרה בבריטניה שסיפקה בידור לסוף השבוע של JOTI, בה היו ראיונות חיים של חניכי צופים בכל רחבי העולם. הצוות שמוביל את רדיו JOTI מורכב מצוות 'רדיו צופי אבון', המהווים שבט צופים פעיל במחוז צופי אבון ומספקים שירותי רדיו משודרים בתוך תנועת הצופים ברחבי העולם. רדיו JOTI הוא כעת חלק מסוף השבוע השנתי של JOTA-JOTI. בשנת 2014, יותר מ-2,300 מחשבים שונים שימשו להאזנה לרדיו JOTI במהלך סוף השבוע.[4]
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ ג’מבורי האינטרנט העולמי, באתר תנועת הצופים
- ^ הג'מבורי ברשתות החברתיות, באתר תנועת הצופים
- ^ Walker, B: Calling Home, page 4. Queanbeyan Age, 23/10/1995.
- ^ 4.0 4.1 "World JOTA-JOTI Report 2014" (PDF). JOTA-JOTI. p. 13–17. אורכב מ-המקור (PDF) ב-23 בינואר 2017. נבדק ב-23 בינואר 2017.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "World JOTA-JOTI Report 2015" (PDF). JOTA-JOTI. p. 5. אורכב מ-המקור (PDF) ב-23 בינואר 2017. נבדק ב-23 בינואר 2017.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ דור פוזנר, ג'מבורי הצופים העולמי באינטרנט - 3–5 באפריל 2020, באתר משלחות תנועת הצופים, 2020-03-19 (ארכיון)
- ^ JOTI, משלחות תנועת הצופים (ארכיון)
- ^ ScoutLink – Connecting Scouts and Guides Worldwide (באנגלית)
- ^ History – ScoutLink (באנגלית)
30540626ג'מבורי הצופים העולמי באינטרנט