ג'יי. די. טיפיט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ג'יי. די. טיפיטאנגלית: J. D. Tippit; ‏18 בספטמבר 1924 - 22 בנובמבר 1963) היה שוטר במשטרת טקסס שמצא מותו בעיר דאלאס ביום בו בוצע רצח קנדי. לפי ועדת וורן (הוועדה הרשמית לחקר רצח קנדי) הוא נרצח על ידי החשוד העיקרי ברצח הנשיא, לי הארווי אוסוואלד. במהלך השנים עלו מספר תאוריות קשר בנוגע לרצח, שבהן הופיע טיפיט כדמות מפתח.

מהלך חייו

ג'יי. ד. טיפיט נולד בעיירה במדינת טקסס בשנת 1924. שמו הפרטי מאז לידתו היה מורכב משתי האותיות "J" ו-"D" בלבד, אך יש סברה כי הוא נקרא ג'פרסון דייוויס, על שמו של נשיא הקונפדרציה של מדינות הדרום בימי מלחמת האזרחים האמריקאית.

ג'יי די שירת כחייל באוגדת צנחנים אמריקאית בשלבים הסופיים של מלחמת העולם השנייה מיולי 1944. השתתף במבצע חציית נהר הריין וזכה לעיטור "כוכב הברונזה". הוא השתחרר מהצבא ב-1946. טיפיט נשא אישה ונולדו לו 3 ילדים. במשך שנים אחדות עבד כפועל שכיר ולאחר מכן כחקלאי, ואחר כך עבר עם משפחתו לדאלאס. בשנת 1952 הצטרף למשטרת דאלאס ונחשב לשוטר מצטיין. בשנת 1956 צוין לשבח על מילוי תפקידו באכיפת החוק.

טיפיט ע"פ ועדת וורן

ב-22 בנובמבר 1963 הגיע נשיא ארצות הברית ג'ון פיצג'רלד קנדי לביקור בעיר דאלאס. הנשיא עבר בצהרי היום בחוצות העיר בשיירת מכוניות, כשבמכונית הפתוחה בה נסע ישבה לצדו אשתו ז'קלין קנדי ובמושב הקדמי ישבו מושל מדינת טקסס ג'ון קונלי ורעייתו. במכונית נהג ראש השירות החשאי המופקד על הגנת הנשיא.

בשעה 12:30, כשחלפה השיירה על פני בניין השייך לעיריית דאלאס ששימש כמחסן להספקת ספרי לימוד לבתי הספר בעיר, נורה הנשיא ממרחק ונפגע בראשו וכתפו השמאלית. כדור נוסף פגע במושל טקסס. הנשיא הובהל לבית החולים ובשעה 13:00 נקבע מותו.

על פי גירסת דו"ח ועדת וורן, הרוצח, לי הארווי אוסוואלד, נמלט מיד ממחסן הספרים דרך חדר מדרגות אחורי, כשהוא מסתיר את הרובה ממנו ירה בנשיא מאחורי קופסאות קרטון שהיו במקום. בדרכו למטה פגש בשוטר, שהניח כי היריות באו ממקום כלשהו בקומות הגבוהות של מחסן הספרים, ונכנס לבניין כדי למצוא את היורה. כשחלף אוסוואלד על פני השוטר, זיהה אותו מנהל מחסן הספרים בפני השוטר כעובד המקום ואישר לו להמשיך בדרכו.

אוסוואלד עלה על אוטובוס בדרכו לבית בו התגורר בשכירות באחד מפרברי דאלאס, אך האוטובוס לא היה יכול להתקדם בשל המחסומים שהציבה המשטרה בעקבות הרצח. אוסוואלד עלה על מונית, והלך לבית בו התגורר על מנת להוציא משם את מעילו ואקדחו שנותרו שם, ויצא ברגל לרחוב.

ג'יי. די. טיפיט, שהיה בסיור ברכבו המשטרתי, קיבל תיאור כללי של הרוצח שהופץ ברדיו המשטרתי, שהתבסס על תיאור מפי עדי ראייה שהבחינו באוסוואלד ניבט מחלון הקומה השישית של מחסן הספרים לפני ההתנקשות. בשעה 13:16 הבחין טיפיט באוסוואלד ההולך ברחוב וסימן לו לעצור. אוסוואלד שלף את אקדחו וירה בטיפיט למוות.

עד ראייה לרצח העיד כי אוסוואלד ירה בטיפיט לאחר שיחה קצרה שהתנהלה בין השניים. עדה אחרת שראתה את הרצח כאשר ישבה במרפסת ביתה סיפרה כי שני אנשים תקפו את טיפיט.

בעוד טיפיט מתבסס בדמו המשיך אוסוואלד להסתובב ברחוב במשך דקות ארוכות, ולבסוף התגנב לבית קולנוע מבלי לשלם עבור כרטיס. אזרחים ערניים שהבחינו בו וחשדם התעורר הזעיקו את המשטרה. השוטרים נכנסו לאולם ועצרו את אוסוואלד כמעט ללא התנגדות.

אוסוולד הואשם בתחילה רק ברצח השוטר טיפיט ורק לאחר מכן הואשם גם ברצח הנשיא.

טיפיט בתאוריות הקונספירציה

רבים מחוקרי רצח קנדי סבורים כי רצח טיפיט לא היה מקרי, וכי הוא היה חלק מהקונספירציה שהובילה לטענתם לרצח. מארק ליין בספרו "Rush to Judgement", שהיה בין הספרים הראשונים שהיו ביקורתיים כלפי וועדת וורן, טוען כי פגישתו של אוסוואלד עם טיפיט הייתה מתוכננת, כי טיפיט נמנה עם הקושרים ותואם מראש כי יפגוש באוסוואלד וכי אוסוואלד ירה בטיפיט כאשר במהלך הפגישה הבין אוסוואלד מהתנהגותו או מדבריו של טיפיט כי הוא למעשה "Patsy", שעיר לעזאזל שעליו תוטל אשמת הרצח.

תאוריות אחרות סבורות כי גם טיפיט היה קרבן, אם בשל שראה או שמע דבר מה שעשוי היה לחשוף את הקושרים, ואם בשל כך שרציחתו הייתה חשובה על מנת ליצור לאוסוואלד תדמית של רוצח, ולספק לציבור סיפור הגיוני ורציף על מעשיו של אוסוואלד לאחר הרצח. כך, למשל, התאוריה של ג'ים גאריסון מזכה לחלוטין את אוסוואלד מרצח טיפיט. בסצנה בסרט "JFK תיק פתוח", המתבסס על ספרו של גאריסון, מסביר גאריסון, בגילומו של קווין קוסטנר, את השתלשלות הקונספירציה לחבר המושבעים, הוא שואל "מי רצח את טיפיט" ועונה בעצמו - "כל אחד חוץ מאוסוואלד".

ג'יי די טיפיט הובא לקבורה בבית עלמין השוכן באחד הפארקים של דאלאס. בן 39 היה במותו.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25575008ג'יי. די. טיפיט