ג'ון הג'יהאדיסט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מוחמד אמוואזי (ג'ון הג'יהאדיסט)
אמוואזי עטוי במסיכה, מתוך סרטון
אמוואזי עטוי במסיכה, מתוך סרטון
מדינה נולד בכווית, התגורר בבריטניה
ידוע בשל הוצאות להורג פומביות של שבויי דאעש באמצעות עריפת ראשים

מוחמד אמוואזי (נולד בשם מוחמד ג'אסים עבדולכרים עוליאן א-ט'אפרי, בערבית: محمد جاسم عبد الكريم عليان الظفيري; 18 באוגוסט 1988 - 12 בנובמבר 2015) היה אזרח בריטי יליד כווית ממוצא עיראקי, המוכר בכינויו "ג'ון הג'יהאדיסט" (Jihadi John). פעיל ארגון המדינה האסלאמית שהתפרסם בהופעותיו בסרטוני וידאו שהפיץ הארגון באינטרנט, ובהם ערף ראשים של שבויי הארגון, בהם עיתונאים מכל העולם. על פי בני ערובה לשעבר, אמוואזי היה חבר בתא של המדינה האסלאמית המכונה בפיהם "הביטלס".

מאפיין בולט שלו היה מבטא בריטי כבד, שהפך אותו בעיני התקשורת המערבית לאחד מסמלי הגיוס של אזרחים מערביים לארגון המדינה האסלאמית.

בין קרבנותיו המפורסמים היו העיתונאים ג'יימס פולי, סטיבן סוטלוף, דייוויד קאות'ורן היינס, קנג'י גוטו ואלן הנינג.

ביוגרפיה

אמוואזי נולד בשנת 1988 בכווית. למשפחה ממוצא עיראקי. משפחתו עברה לממלכה המאוחדת בשנת 1994 והתיישבה במערב לונדון, כשאמוואזי היה בן שש. בשנת 2006 החל ללמוד מנהל עסקים ומערכות מידע באוניברסיטת וסטמינסטר, ואף החל לעבוד בתחומים אלו לאחר סיום לימודיו.

מצוד

עם פרסום סרטוניו, הפך "ג'ון" למבוקש מצד הסקוטלנד יארד, ה-MI5 וה-FBI. קושי מרכזי באיתור זהותו של "ג'ון" היה העובדה כי הוא התכסה כולו בבגדים שחורים, אשר כיסו גם את פניו. ב-20 בספטמבר 2014 אישר הסנאט של ארצות הברית פרס של 10 מיליון דולרים על מידע שיוביל ל"ג'ון". באותו החודש ראש ממשלת בריטניה דייוויד קמרון וראש ה-FBI ג'יימס קומי חשפו כי זהותו של "ג'ון" מוכרת להם, אך לא חשפו אותה.

בתחילת 2015 סברו בתקשורת העולמית כי ג'ון הוא ראפר בריטי בשם "עבד אל-מאג'ד עבד אל-בארי", אך מאוחר יותר דווח ב-BBC כי מדובר במוחמד אמוואזי, אזרח בריטי אשר היה מוכר לשירותי הביטחון הבריטיים, שאף נעצר על ידם ביוני 2010[1]. העיתון וושינגטון פוסט פרסם ידיעה דומה. במרץ 2015 דווח כי אמו של אמוואזי זיהתה את קולו מהסרטונים, למרות הכחשת אביו.

חיסול

אמוואזי חוסל בתקיפה אווירית ממוקדת שביצעה ארצות הברית ב-12 בנובמבר 2015 במחוז א-רקה שבסוריה. הידיעה על מותו אושרה על ידי המדינה האסלאמית בינואר 2016[2].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


P vip.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0