בתמנשן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בתמנשן
Bethmännchen
בתמנשן של פרנקפורט

בֶּתְמֶנְשֶןגרמנית: Bethmännchen) שפירושו "בתמן קטן") הוא מאפה העשוי ממרציפן עם שקדים, אבקת סוכר, מי ורדים, קמח וביצה.

זוהי עוגיה מסורתית והיא זמינה בחנויות שוקולד ברחבי פרנקפורט.[1] [2] זהו מאפה מיוחד הנמכר גם בשוק חג המולד של פרנקפורט, אחד משווקי חג המולד העתיקים ביותר[3] בגרמניה שראשיתו בשנת 1393.[4]

היסטוריה

השם בא ממשפחת של בֶּתְמֹן (אנ').[5] האגדה מספרת כי השף קונדיטור הפריזאי ז'אן ז'אק גוטנייה פיתח את המתכון עבור הבנקאי וחבר מועצת העיר סימון מוריץ פון בתמן בשנת 1838.[6] במקור היו הבתמנשן מעוטרים בארבעה שקדים, אחד לכל בנו של סימון מוריץ. לאחר מות בנו היינריך ב-1845, הוסר השקד הרביעי. עם זאת, סיפור זה אינו סביר, מכיוון שסימון מוריץ נפטר כבר ב-1826.

גם לאחר מאה חמישים שנות ייצור, הצורה והמתכון שלו מעולם לא השתנו.[7]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בתמנשן בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0