ברקן סורי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןברקן סורי
ברקן סורי
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: אסטראים
משפחה: מורכבים
סוג: ברקן
מין: ברקן סורי
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Notobasis syriaca
פרח של ברקן סורי

בַּרְקָן סוּרִי (שם מדעי: Notobasis syriaca) הוא מין יחיד בסוג ברקן ממשפחת המורכבים.

הברקן הוא צמח קוצני הגדל בסמיכות לגדילן מצוי ודומה לו, אבל שני המינים משתייכים לסוגים שונים. האבחנה הבולטת ביניהם היא שהגידלן בעל גבעול זקוף ותפרחת יחידה בראשו, והברקן מתפצל לכמה תפרחות. עלי המעטפת של הברקן מבריקים וקוצניים ומזכירים את הברק, ומכאן שמו.

זהו הצמח הקוצני הנפוץ ביותר בישראל. הוא נובט בתחילת החורף ומגדל שושנת עלים רחבה השרועה על גבי הקרקע. עמוד התפרחת מתחיל להתרומם בחודש מרץ והפריחה מגיעה לשיאה במחצית השנייה של חודש אפריל. גובה הצמח הוא 100–160 ס"מ והוא נפוץ בעיקר במקומות עזובים ומרכזי אשפה.

עלי הצמח והגבעול הצעירים בעלי טעם רענן וראויים למאכל (לאחר קילוף הקוצים) ומשמשים אף ברפואה העממית.

הברקן במקרא

ה'ברקנים' נזכרו פעמיים במקרא (בצורת הרבים) כצמח קוצני שבו ייסר גדעון את אנשי סוכות על שסירבו לתת לצבאו לחם בעת המרדף אחרי מלכי מדין: ”וְדַשְׁתִּי אֶת-בְּשַׂרְכֶם אֶת קוֹצֵי הַמִּדְבָּר וְאֶת הַבַּרְקֳנִים... וַיִּקַּח אֶת זִקְנֵי הָעִיר וְאֶת-קוֹצֵי הַמִּדְבָּר וְאֶת-הַבַּרְקֳנִים” (שופטים ח ז, טז).

לפי מסורות והצעות זיהוי קדומות, מדובר בעשב רע, נמוך, שהוא קוצני או שפרותיו קוצניים. החוקרים הציעו מגוון רב של צמחים קוצניים, ביניהם הצמח הקרוי בימינו ברקן סורי. אך רוב הזיהויים הללו חסרי יסוד, ונראה שמדובר בשם כללי לקוצים. גם בתלמוד נזכרו ה"ברקנים" כשם נרדף ל"קוצים"[1].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ זהר עמר, צמחי המקרא, ירושלים תשע"ב, עמ' 217


Dahlia redoute.JPG ערך זה הוא קצרמר בנושא בוטניקה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.