בצרה (מחוז)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

محافظة البصرة
סמל בצרה
סמל בצרה
דגל בצרה
דגל בצרה
מדינה עיראקעיראק עיראק
בירת המחוז בצרה
שפה רשמית ערבית
שטח 19,070 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ במחוז 4,700,000 (2016)
basra.gov.iq

לחצו כדי להקטין חזרה

נינוהדהוכארבילסולימאניהכירכוכדיאלאסלאח א-דיןאל-אנבארבגדאדבאבלכרבלאואסטא-נג'ףאל-קאדסיהמיסאןד'י קאראל-מות'נאבצרהכוויתירדןטורקיהסוריהערב הסעודיתאיראןAl-Basrah in Iraq.svg
אודות התמונה

מחוז בצרה (מבוטא בסרה, בערבית: محافظة البصرة) הוא מחוז בדרום עיראק. המחוז גובל בכווית בדרום ובאיראן בצפון-מזרח. עיר הבירה של המחוז היא בצרה, שעל שמה נקרא המחוז.

היסטוריה

בשנת 1920, לאחר תבוסתה של האימפריה העות'מאנית במלחמת העולם הראשונה, השתלטה בריטניה על עיראק. בזמן המנדט הבריטי על מסופוטמיה חלוקתה הפנימית של עיראק אורגנה מחדש ובכך נוצר המחוז במתכונתו הראשונה. השלטון הבריטי נמשך עד שנת 1932, כאשר הוקם בית המלוכה העיראקי.

הציבור השיעי בבצרה ובמדינה כולה סבל מאד תחת שלטונו של סדאם חוסיין בשנים 1979-2003. בזמן מלחמת המפרץ החל מרד בעיר בצרה, לאחר שהובטח למורדים סיוע מארצות הברית. בסופו של דבר אכן פרץ מרד עממי אלים, אך הסיוע האמריקאי לא הגיע. מורדים הצליחו לכבוש את העיר לימים ספורים, עד שהשלטון שב וכבש את העיר. בסופו של דבר, רבים מהמורדים הוצאו להורג ברחובות.

בשנת 2003 הפך המחוז למוקד לחימה מרכזי במלחמת עיראק. באזור התקיימו קרבות רבים בין כוחות בריטיים לכוחותיו של הגנרל העיראקי עלי חסן אל-מג'יד. בקיץ 2006 פרצו מהומות אלימות בין עיראקים חילוניים למוסלמים שיעים. מספטמבר ועד דצמבר 2007 נסוגו הכוחות הבריטיים מהמחוז.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בצרה בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0