בית כנסת מגדלא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית כנסת מגדלא
אתר ארכאולוגי
גישה לציבור יש
שחזור בית הכנסת מכיוון מערב. בחזית נראה אולם המבואה ובו ספסל אבן

בית הכנסת מגדל או בית כנסת מגדלא הוא שמו של בית כנסת עתיק, והראשון מבין שניים, שהתגלו בעיר העתיקה מגדלא בישראל, סמוך לחופיה של הכנרת.

במקום התגלו שני בתי כנסת, האחד בחפירה שנעשתה בשנת 2009, והשני בחפירה שנעשתה בשנת 2021.

לדעת החוקרים שני בתי הכנסת, נחשבים בתי הכנסת העתיקים ביותר שנמצאו בישראל, והן בתי הכנסת היחידים שהיו בשימוש בזמן שבית המקדש השני היה קיים, בתקופת בית שני[1].

בתוך בית הכנסת, נמצאה אבן מגולפת שעליה צורת המנורה, מנורת שבעת הקנים שהייתה בבית המקדש השני. חריטה זו היא הייצוג הקדום ביותר שיש למנורה, ואף נראה שהיא נעשתה על ידי אמן שראה את המנורה המקורית בבית המקדש[1].

רקע

ערך מורחב – מגדלא

מגדלא הייתה עיירת דייגים, והיא נזכרת בתעודות יהודיות של התקופה, כאתר מרכזי במלחמת היהודים-רומית הראשונה (6673 לספירה) בזמן חורבן בית שני בשנת 70 לספירה ומוזכרת גם בתחילת דרכה. ישנם טקסטים של הנצרות הקדומה, שנוצרו על ידי חברי הקהילה של מרים מגדלנה[2]

חפירה ראשונה (2009)

בית הכנסת הראשון התגלה בשנת 2009 במהלך חפירת הצלה שערכה ד"ר דינה אבשלום-גורני מרשות העתיקות, חפירה שנעשתה לקראת בנייתו של בית מלון חדש בחוף מגדל, שנמצא באתר מגדלא העתיקה.

בית הכנסת משתרע על פני כ-120 מטרים. כמו בבתי כנסת עתיקים אחרים, יש בו ספסלי אבן שנבנו כחלק מקירות בית הכנסת. הקירות מעוטרים בציורי קיר מעוצבים וצבעוניים, והרצפה עשויה בחלקה מפסיפס.

בחזיתו המערבית של בית הכנסת שכן חדר מבואה מלבני שלאורך קירותיו ניצב ספסל אבן. ממזרח לחדר המבואה שכן האולם המרכזי שתקרתו, מעפר כבוש ועץ, נתמכה בשלושה זוגות של עמודי אבן. ברצפת האולם נקבע פסיפס בצורת רוזטה, וקירותיו טויחו בטיח צבעוני.

לאחר גילוי ממצאים אלו, הודיעה החברה הבונה את המלון שהיא תשלב את האתר כחלק ממרכז מבקרים שימשוך תיירים מכל הדתות מישראל ומכל העולם. כמו כן אדריכל המלון עיצב מחדש את המתחם כדי שיכלול את בית הכנסת בכדי לשלב אותו בפארק ארכאולוגי שיהיה פתוח לקהל הרחב.

אבן מגדלא

ערך מורחב – אבן מגדלא
האבן הרבועה שנמצאה בשטח בית הכנסת באתר (העתק)

אחת התגליות המשמעותיות באתר היא אבן גיר מרובעת אשר שמשה כשולחן ואשר נצבה במרכזו של האולם. האבן העשויה גיר, בניגוד ליתר חלקי המבנה העשויים בזלת, שימשה כשולחן קריאה, והיא עוטרה בארבעת צדדיה ובצידה העליון, כך ששימשה דגם לבית המקדש.

מנורת שבעת הקנים החרוטה על האבן הרבועה שנמצאה בשטח בית הכנסת (העתק)

בצידה המערבי של האבן מופיעה חריטה של מנורת שבעת הקנים שלה שלוש רגליים, בדומה לציור הקיר של המנורה שנחשפה ברובע ההרודיאני בירושלים, ובשונה מבסיס מדרגות אבן של המנורה המופיעה בשער טיטוס. מצידי המנורה מופיעים זוג כדים עם שתי ידיות וזוג עמודים.

האבן המקורית הוצגה בבית יגאל אלון ובאתר הציבו שני העתקים שלה - האחד בבית הכנסת והאחר בפינת תצוגה. בשנת 2022 הוחזרה האבן המקורית לאתר, לאחר שעברה תהליך שימור[3].

חדר נוסף במבנה, גם הוא מעוטר בפרסקאות וברצפתו פסיפס, שימש לאחסון מגילות. בחפירה זוהו שלושה שלבים למבנה, ונראה כי רק בשני השלבים המאוחרים שימש כבית כנסת.

ד"ר אבשלום-גורני מנהלת החפירות באתר, משערת שהחריטה נעשתה על ידי אמן שראה את המנורה בעצמו:

מדובר בממצא מרגש ויחידי במינו. זו הפעם הראשונה בה נחשף עיטור מנורה מהימים בהם בית המקדש עוד עמד על תילו וזו המנורה הראשונה שמתגלה בקונטקסט יהודי, המתוארכת לימי בית שני. ניתן להעריך שהחריטה שמופיעה על האבן, נעשתה על ידי אמן שראה במו עיניו את מנורת שבעת הקנים בבית המקדש בירושלים

[4]

חפירה שנייה (2021)

בדצמבר 2021 בחפירה נוספת שנעשתה במקום, התגלה בית כנסת נוסף מאותה תקופה בחפירת הצלה במגדלא. בית הכנסת מעוצב כריבוע ובנוי מבזלת ואבן גיר. הוא כולל אולם מרכזי ושני חדרים נוספים. בית הכנסת נבנה קרוב לרחוב מגורים, בניגוד לבית הכנסת שנמצא בשנת 2009 שנבנה באזור תעשייה עתיק[5].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בית כנסת מגדלא בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 אביטל להב, בית כנסת מתקופת בית שני נתגלה לחוף הכנרת, באתר ynet, 10 בספטמבר 2009
  2. ^ Flower, Kevin. "Ancient synagogue found in Israel", CNN, September 11, 2009. Accessed September 16, 2009.
  3. ^ אלי אשכנזי‏, האבן עם תבליט המנורה הקדום ביותר חזרה למקום שבו נמצאה בגליל, באתר וואלה!‏, 26 ביוני 2022
  4. ^ להב
  5. ^ "2nd-Temple-period synagogue found where Gospel's Mary Magdalene was born". The Jerusalem Post. נבדק ב-2021-12-12.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

בית כנסת מגדלא36707222Q6844059