בית הספר תחכמוני (ירושלים)
בית הספר "תחכמוני" בירושלים, הוקם בשנת 1909 ברחוב הרב קוק, ליד רחוב הנביאים, ביוזמתם של משכילים דתיים שביקשו להקנות לבניהם "תורה עם דרך ארץ", ערכי מסורת בשילוב מדע מודרני ורעיונות ציוניים. באותה שנה הוקמה גם הגימנסיה העברית רחביה. הקמת בית הספר עוררה את זעמה של עדת החרדים הפרושים[דרוש מקור] בירושלים, ובייחוד הרבנים ובני הכוללים שראו בו חילול הקודש.
ביוזמת המנהל מרדכי צבי אילן,[1] המורים וועד ההורים, עבר בית הספר בשנת תרפ"ט (1929) לשכונת מקור ברוך לבניינים שאמורים היו לאכלס את בית היתומים דיסקין. הבניינים שופצו וגם שוכלל אולם בשם "אהל שם" אשר שימש לבית כנסת ולמטרות תרבותיות אחרות. כיום נקרא אולם זה "אהל מרדכי" על שמו של מנהל המוסד כיובל שנים מרדכי צבי אילן.[2] מבנה בית הספר המקורי ברחוב הרב קוק נהרס עד היסוד בשנת 2009, לצורך הקמת מתחם מגורים גדול. שלט בית הספר המקורי, שעליו כתוב "בית ספר עירוני לבנים" הותקן על קיר בניין המגורים הפונה אל בית הרב קוק.
בית הספר תחכמוני היה מעוז הפועל המזרחי והציונות הדתית בירושלים, בו התחנכו אלפי תלמידים, בפלורליזם חברתי ודתי, הן בחבר המורים והן בקרב התלמידים, מסורתיים ודתיים כאחד.
כיום משמש המבנה את בית הספר החרדי - תלמוד תורה המסורה, המשמש את המגזר הליטאי.
ראו גם
הערות שוליים
- ^ ר' מרדכי אילן ז"ל, הצופה, 8 באוגוסט 1957, עמ' 4
- ^ תחכמוני באתר תולדות "משפחת בינה ואברהם בּוּנים"
23598522בית הספר תחכמוני (ירושלים)