בית המדרש לנשים מגדל עוז
בית המדרש לנשים ע"ש סטלה ק. אברהם ליד ישיבת הר עציון, הוא מדרשה תורנית לבנות הממוקמת בקיבוץ מגדל עוז שבגוש עציון. בראש בית המדרש עומדת הרבנית אסתי רוזנברג, בתו של הרב אהרן ליכטנשטיין, ראש ישיבת הר עציון לשעבר.
היסטוריה ומאפיינים
בית המדרש הוקם בשנת 1997, ובראשו עומדת מאז הרבנית אסתי רוזנברג, בבית המדרש לומדות כ-200 בנות בגילאי 18–25.
בנות בית המדרש לומדות מגוון גדול של נושאים: גמרא, הלכה, תנ"ך, מחשבת ישראל, חסידות ועוד. אחד הדגשים של בית המדרש הוא על לימוד בחברותא בבית המדרש, ובנייה אישית של תוכנית לימודים המתאימה לכל בת.
בית המדרש מושתת על אמונה עמוקה בחשיבות הגדולה של עיצוב עולם תורני מעמיק לנשים, ומיועד לבנות המעוניינות לפתח את אישיותן הרוחנית, וחפצות בד בבד להעמיק את השכלתן התורנית בלימודי ´תורה לשמה´ ברצינות ובעומק, באווירה בית מדרשית אינטנסיבית מבחינה רוחנית ולימודית כאחד. בית המדרש עומד כקהילה לימודית וכמקום התפתחות של האישה המודרנית כדמות למדנית, יראת שמים ובעלת מחויבות להלכה והזדהות עמה.
בבית המדרש שני מסלולי לימוד מרכזיים:
א. מסלול שנתי ('לפני' ו'אחרי', שנה א' ושנה ב') - המסלול הבסיסי בבית המדרש, בנות לפני או אחרי שירות לאומי או צבאי, וכמו כן בנות חו"ל המשולבות באופן מלא בכיתות. רבות מהבנות ממשיכות ללמוד שנתיים ואף יותר.
ב. התוכנית המתקדמת - מסלול לימודים מתקדם לבנות בעלות רקע בלימודי קודש, לבנות מוצעת קרקע פורייה לגדול בתורה, תוכנית אחת בלימודי גמרא ואחת בלימודי מחשבה.
מבנה סדר היום הבסיסי בבית המדרש מורכב משלושה חלקים עיקריים:
סדר בוקר - שלושה בקרים בשבוע מיוחדים ללימוד גמרא בעיון, במתכונת של לימוד בחברותא בבית המדרש ושיעורים הניתנים על ידי הר"מים והר"מיות. מאמץ רב מושקע בהקניית כלים בלימוד גמרא - רכישת השפה הארמית ופיתוח מיומנויות למידה אשר יאפשרו ללומדת להמשיך ללמוד באופן עצמאי גם לאחר צאתה מבית המדרש. בוקר אחד מיועד ללימוד הלכה ובוקר נוסף ללימוד מחשבת ישראל.
סדר צהריים - סדר צהריים כולל לימוד עצמי ובחברותא ובנוסף מבחר שיעורים בגמרא, הלכה, תנ"ך, מחשבת ישראל וחסידות. כל תלמידה בונה את המערכת שלה באופן עצמאי.
סדר ערב - הלומדת בוחרת באחת משלוש התוכניות הנלמדות בסדר ערב: בקיאות גמרא, בקיאות מחשבה (אמונת ישראל לדורותיה), ובקיאות תנ"ך. בכל אחת מהתוכניות לומדות הבנות בחברותא במשך חמישה ערבים. אחת לשבוע ניתן שיעור המסכם את הלימוד שהיה, ומנחה את המשך הלמידה.
אינטנסיביות החיים בבית המדרש אינה רק לימודית - דגש רב ניתן על פיתוח משמעות החיים הדתיים וההלכתיים בקרב התלמידה, קיים עיסוק מעמיק בנושאי תפילה ואמונה, יצירה והגות. כמו כן, ישנן שבתות משותפות לכלל הלומדות - עם תפילות, סעודות וניגונים. מפעם לפעם מתקיימות פגישות של כלל התלמידות והצוות סביב נושאים שעל סדר היום, מפגשים אלו נקראים 'פגש'.
במהלך השנה חוות הבנות חוויות סביב לוח השנה - מניין סליחות גדול, תפילה ביום כיפור, ריקודים בשמחת תורה, ליל לימוד בהושענא רבה, מסיבות חנוכה ופורים, ליל לימוד בשבועות ועוד.
בית המדרש במגדל עז פועל בשיתופה של ישיבת הר עציון, ומלמדים בו רבנים רבים מהישיבה.
בבית המדרש בנות הלומדות בתוכנית מיוחדת לתואר ראשון בהוראה בשיתוף עם מכללת יעקב הרצוג להכשרת מורים.
קישורים חיצוניים
- מדרשת מגדל עוז באתר "פורום המדרשות התורניות לבנות"
- בית המדרש לנשים מגדל עוז, ברשת החברתית פייסבוק
30489894בית המדרש לנשים מגדל עוז