בית הכנסת שומרי שבת
בית הכנסת שומרי שבת הוא בית כנסת פעיל וידוע בבורו פארק שבברוקלין השוכן במרכז השכונה, בשדרה ה-13 וברחוב ה-53. בבית הכנסת מתפללים אלפי אנשים מדי יום, ומתקיימים בו מנייני תפילה עשרים וארבע שעות ביממה.
רקע
בשכונת בורו פארק שבניו יורק התגוררו לפני שנות השואה יהודים רבים, אך מצב שמירת השבת בארצות הברית היה חלש מאוד, בעלי העסקים היו לרוב גויים ויהודים עבדו בעיקר בעסקים של לא-יהודים שעסקיהם היו פתוחים שבעה ימים בשבוע, ויהודים רבים לא התגברו על הניסיון והם עבדו גם בשבת, למרות שלפעמים היה הדבר כרוך בחילול שבת, במלאכות מהתורה או מדברי חכמים. אלו התפללו בבית הכנסת הגדול היחיד המרכזי בשכונה "בית הכנסת אנשי ספרד" בשדרה ה-14 של השכונה. קבוצה אחרת, שהקפידו על שמירת שבת למרות הקשיים המרובים שהדבר היה כרוך, לא הסכימו להתפלל ביחד ובמקום אחד עם יהודים המחללים שבת בפרהסיה, ובשנת תרע"ט הם הקימו בית כנסת עצמאי אותו כינו "בית הכנסת שומרי שבת", לאות כי בבית כנסת זה מקומם של שומרי השבת בעיר, ולא מקומם של מחללי השבת.
בית הכנסת
בית הכנסת שוכן בשדרה המרכזית של העיר שבה המרכז המסחרי של השכונה - השדרה ה-13, אך מיקומו של בית הכנסת ברחוב ה-53 הפך את המקום למרכז השדרה. סמוך לבית הכנסת נפתחו סופרמרקטים גדולים הפתוחים במשך עשרים וארבע שעות, בהשתמש בעובדה שבית הכנסת שוקק חיים עשרים וארבע שעות ביממה. בית הכנסת מורכב מארבע קומות כאשר בשלוש הקומות הראשונות מתקיימים מניינים ברציפות ובקומה הרביעית בית מדרש פעיל. בבית הכנסת נמסרים גם שיעורי תורה הנמסרים על ידי רבני בית הכנסת. רב בית הכנסת הרב יהודה לייב טירנואר[1] נפטר בשנת תשע"א, ובמקומו הוכתר בנו הרב יצחק אייזיק לממשיך דרכו ברבנות בית הכנסת.
בקומה העליונה שוכן אוצר הספרים של בית הכנסת, ושם גם מתקיימים רוב שיעורי התורה הנמסרים בבית הכנסת. הקומה האמצעית היא המרכזית והיא גם קומת הכניסה, בקומה זו יש שני מניינים. כמו כן באחד מהחדרים יש שולחן ובו ארגזי לחם שמועבר למקום על ידי החנויות בסביבה, לצורך כל המתפלל בבית הכנסת ואנשים מעוטי יכולת.
בקומה התחתונה, הוקדש אגף מיוחד לאוכל ושתייה לכל באי בית הכנסת. במקום זה יש אוכל מגוון לכל חפץ, סלטים למיניהם, קוגלים, עוגות למיניהם, ושתייה. לא נגבה כל תשלום עבור האוכל והשתייה במקום, והוא נודב על ידי קרן מיוחדת המממנת את המקום המיועד לכל דכפין.
מכיוון שבבית הכנסת אין מקום ליותר מארבעה מניינים, ולעיתים מתקיימים מניינים רבים יותר בעת ובעונה אחת במקום, מתקיים לעיתים מניין בקומת הכניסה של הבנק הסמוך שבהנהלה יהודית. הנהלת בית הכנסת סיכמה עם הנהלת הבנק כי יורשה לה להכניס לקומת הכניסה של הבנק יהודים שיקיימו במקום מנייני תפילה, ולפעמים הנהלת בית הכנסת משתמשת במקום.
רבי יואל טייטלבוים ערך בבית כנסת זה את הטישים הראשונים שלו בארצות הברית.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
28961921בית הכנסת שומרי שבת