בירה במצרים
בירה במצרים היא בעלת נוכחות ארוכת שנים המתוארכת כבר מתקופת מצרים הפרהיסטורית. במצרים העתיקה יין הועדף על ידי המעמד הגבוה, בעוד שהבירה הייתה משקה של מעמד הפועלים וחלק מרכזי בתזונה שלהם. למרות הגבלות דתיות על אלכוהול לאחר הכיבוש המוסלמי של מצרים, צריכת הבירה לא פסקה, והיא עדיין נותרה המשקה האלכוהולי הפופולרי ביותר במדינה, המהווה 54 אחוזים מכלל צריכת האלכוהול.
בירה בעת העתיקה
בירה יוצרה במצרים כבר בתקופות קדומות. בשנת 2021 נחשפה בחפירות ארכאולוגיות באזור העיר אבידוס מבשלת בירה המתוארכת לתקופת המלך נערמר (המאה ה-32 לפנה"ס) ונחשבת למבשלת הבירה הקדומה בעולם[1].
במאה הראשונה לפני הספירה הצביעו היסטוריונים יוונים בכתביהם על קיומה ועל איכויותיה של הבירה המצרית[2].פפירוסים במצרים העתיקה מונים שבעה-עשר סוגים שונים של בירה[3].
אחד הממצאים שמאיר את הידוע במחקר על ייצור הבירה בעת העתיקה הוא ציור קיר בקברו של Ty מפקח חשוב בבנייתן של הפירמידות בעיר ממפיס, שמראה את השלבים בבישול בירה ובאפיית לחם[4].
תעשיית הבירה המודרנית
תעשיית הבירה המודרנית במצרים נוסדה על ידי אנשי עסקים בלגים בשנת 1897, עם הקמת מבשלת קראון (Crown Brewery) באלכסנדריה ולאחר מכן מבשלת הפירמידה (the Pyramid Brewery) בגיזה. שתי המבשלות ייצרו ומכרו בירה בשם דומה, סטלה, כל אחת על בסיס מתכונים שונים לחלוטין[5]. בשנת 1937 הפכה היינקן למחזיקת מניות גדולה בשתי המבשלות. מבשלת הפירמידה שינתה את שמה לשם הערבי מבשלת אל אהרם[6]. בשנת 1963 אוחדו החברות תחת השם "חברת מבשלות אל אהרם" (Al Ahram Beverages Company), לאחר שהולאמו על ידי ממשלתו הסוציאליסטית של נשיא מצרים גמאל עבד אל נאצר. המותג סטלה אוחד בבעלות ממשלתית והמשיך להיות בייצור המוני.
בשנת 1997 מכרה הממשלה את החברה לאיש העסקים המצרי אחמד זיאת. יחד עם יועצים של חברת קרלסברג שיפרה החברה את תהליכי הייצור של הבירה והחלה לייצר באופן מקומי את הבירות של המותגים קרלסברג וגינס. במקביל החלה החברה לייצר משקאות בירה לא אלכוהוליים, שזכו להצלחה רבה במדינות מוסלמיות במפרץ הפרסי ובאפריקה[7]. היינקן רכשה שוב את המבשלה בשנת 2002. סטלה נותרה ללא ספק הבירה הפופולרית ביותר במצרים, עם 47.5 מיליון ליטר שנמכרו בשנת 2016 (שווה ערך לשליש מצריכת הבירה הכוללת של מצרים)[8], ואל אהרם המשווקת את "סטלה" וכן את "ביראל" (Birell) הלא-אלכוהולית (הבירה השנייה ברמת הפופולרית במצרים), שולטת ב-89% משוק הבירה של מצרים.
מבשלות אל אהרם נמצאות בעיר אל-עובור, הסמוכה לקהיר. במקום מיוצרת הבירה המקומית לצד מותגים בינלאומיים כגון היינקן ודספרדוס (אנ'). בשנת 2005 הקימה חברת המשקאות המצרית הבינלאומית (Egybev) בעיר לוקסור מבשלת בירה, הנשחבת לשנייה בגודלה במדינה.
האיסור הדתי המוסלמי על שתיית אלכוהול הביא לפופולריות גדולה של בירות לא אלכוהוליות, דוגמת "ביראל" ו"פיירוז". גם בירות אלכוהוליות בטעמים הפכו לטרנדיות מאז ההשקה המוצלחת של דספרדוס בטעם טקילה בשנת 2016. אל אהרם ייצרה של בירות בטעם פירות תחת המותג "מייסטר מקס" ומאז חברות אחרות הלכו בעקבותיהם. בירות בטעמים אלו פופולריות במיוחד בקרב הדור הצעיר במדינה.
לקריאה נוספת
- Omar D. Foda, Egypt's Beer: Stella, Identity, and the Modern State, University of Texas Press, 2019
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ AP, מבשלת בירה מלפני כ-5,200 שנה התגלתה במצרים, באתר ynet, 14 בפברואר 2021
- ^ פולביוס, היסטוריה, ספר 34 פרק 9
- ^ Ian Spencer Hornsey, A History of Beer and Brewing, Cambridge: The Royal Society of Chemistry, 2003, עמ' 37
- ^ Ian Spencer Hornsey, A History of Beer and Brewing, Cambridge: The Royal Society of Chemistry, 2003, עמ' 53-54
- ^ אין קשר בין הבירות שיוצרו במצרים ובין המבשלה הבלגית סטלה ארטואה בעלת השם הדומה
- ^ Egypt's beer industry toasts long history, Al Monitor, 3 November 2014
- ^ Inverting the Pyramid in Egypt; A Beer Maker Blossoms With Its Nonalcoholic Brew, The New York Times, 25 December 1999
- ^ The surprising countries that consume the most beer per capita, The Telegraph, 3 August 2018
32747130בירה במצרים