ביאס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית פילוסוף ריקה. ביאס איש פריאנה (יוונית עתיקה: Βίας ο Πριηνεύς) היה פילוסוף יווני מן המאה השישית לפנה"ס, שנמנה עם שבעת חכמי יוון העתיקה.

חייו

ביאס היה מושלה של העיר פריאנה, שהייתה באיוניה שבדרום מערב אסיה הקטנה (כיום בטורקיה). פריאנה הייתה עיר המקלט העיקרית של איוניה, שבה פרחו ערי מסחר יווניות רבות. ביאס נודע בחוכמתו הרבה, בכוח שיפוטו שהיה ללא רבב, ובכוח דיבורו המחונן. הוא עשה שימוש בכשרונותיו כדי להגן במשפט על בני אדם שהואשמו על לא עוול בכפם, ולא גבה שכר טרחה עבור שירותיו. ביאס בכה כאשר היה עליו לדון אדם למיתה.

מספרים שכאשר אליאטס מלך לידיה שם מצור על העיר פריאנה, ביאס שלח אליו שתי פרדות שניזונו היטב. כאשר אליאטס ראה את הפרדות, הוא התפעל ממצבן המצוין, והסיק מכך כי אנשי פריאנה חיו בעושר רב, והיו מסוגלים להגן על עצמם. כדי לוודא את הדבר הוא שלח שליח לפריאנה. ביאס ציווה לגבב ערימות של חול, לפזר עליהן גרגרים של חיטה, ולהראותן לשליח. כאשר נודע הדבר למלך לידיה, הוא ביקש לעשות שלום עם פריאנה.

ביאס חרז חרוזים כדי ללמד כיצד אדם יכול להגיע אל האושר:

"האומלל שבאדם הוא מי שלא למד כיצד לשאת את גורלו."
"אנשים חייבים להתנהג כאילו יחיו זמן קצר, וגם זמן רב"
"עלינו לשמוח בחוכמה, כי היא תלוונו מנעורים לעת זִקְנָה."
"החוכמה היא בת קיימא יותר מכל רכוש אחר."

ביאס נפטר כשהיה בן שמונים שנה, אחרי שהוכיח במשפט את צדקתו של אדם זקן. אנשי פריאנה ערכו לו הלוויה מפוארת, הקימו "מקדש" לזכרו, וחרטו על מצבתו את הכתובת: "תחת אבן זו נטמן ביאס, בנה המצוין של פריאנה, ותהילתה של איוניה".

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ביאס בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0