בטי ניומן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בטי ניומןאנגלית: Betty Neuman‏, 11 בספטמבר 1924 - 28 במאי 2022) הייתה תאורטיקנית בסיעוד, שנחשבה לחלוצה בתחום ההתערבות הסיעודית בבריאות הנפש בחברה. התאוריה שלה עוסקת בקשר בין האדם ללחצים סביבו ובתגובתו אליהם.

ביוגרפיה

נולדה ב-1924, באוהיו. היא הוסמכה לאחות בשנת 1947 מבית הספר לאחיות באקרון, אוהיו. היא עברה לקליפורניה ושימשה כאחות בבית חולים ובהמשך גם כאחות ראשית. בהמשך שימשה גם כמדריכה בבית הספר לאחיות.

בשנת 1957 החלה ניומן את לימודיה באוניברסיטת קליפורניה בתואר דו-חוגי בפסיכולוגיה ובריאות הציבור, ושם קיבלה תואר ראשון בסיעוד. ב-1966 היא קיבלה תואר שני בבריאות הנפש ובריאות ציבורית מאוניברסיטת קליפורניה.

ניומן נחשבה לחלוצה בתחום של מעורבות סיעוד בבריאות הנפש בחברה. היא החלה לפתח את המודל שלה בעת ששימשה כמרצה בתחום בריאות הנפש בחברה, באוניברסיטת קליפורניה. ב-1972 המודל שלה פורסם לראשונה כ"מודל ללימוד גישת האדם השלם לבעיות החולה", במחקר הסיעודי.

ב-1985 קיבלה דוקטורט בפסיכולוגיה מאוניברסיטת מערב פסיפיק. בשנת 1998 קיבלה דוקטורט לשם כבוד מאוניברסיטת גרנד עמק סטייט, במישיגן.

נפטרה ב-28 במאי 2022.

תאוריית הסיעוד של ניומן

מושגי יסוד

ניומן הגדירה בתאוריה שלה ארבעה מושגי יסוד אשר שימושיים לסיעוד כמו גם למקצועות בריאות אחרים. ארבעה מושגי יסוד אלו מקיימים יחסי גומלין ביניהם.

  • סיעוד - הסיעוד הוא מקצוע העוסק באינטראקציה בין האדם ובין שלל המשתנים המשפיעים על תגובתו לגורמי לחץ. האחות צריכה לשמש כרכזת של שירותי הבריאות עבור המטופל. באמצעות התערבותה המטופל יגיע לרמה המקסימלית של בריאות המערכת שלו על ידי הפחתת השפעתם של גורמי הלחץ באמצעות שלוש רמות של מניעה.
  • אדם - ניומן התייחסה בתאוריה שלה אל "קליינטים", אלו הם אנשים, קבוצות, קהילות או מערכות חברתיות. הקליינט הוא שילוב דינמי של חמישה משתנים: פסיכולוגים, פיזיולוגיים, חברתיים-תרבותיים, התפתחותיים ורוחניים ואלו הם גורמי ההישרדות שלו. גורמים אלו מוקפים בקווים שונים של הגנה.
  • סביבה - זהו מכלול הגורמים החיצוניים והפנימיים הסובבים את היחיד ומשפיעים עליו. ניומן הגדירה שלושה סוגי גורמים: פנימיים (תוך אישיים), חיצוניים (בין אישיים) ונוצרים (גורמים הנוצרים במהלך החיים שהאדם משתמש בהם כהגנה בזמן התמודדות). בנוסף היא הדגישה כי גורמי לחץ הם כוחות סיבתיים חזקים העלולים לגרום לחוסר יציבות במערכת.
  • בריאות - זוהי "אנרגיית החיים". הבריאות איננה מוגדרת באופן חד משמעי, היא נתפסת כרצף מבריאות ועד למחלה. בריאות תוגדר לפי מידת ההרמוניה בין חמשת המשתנים של הקליינט. הקליינט הוא מערכת פתוחה, וכתוצאה מכך יש זרימת אנרגיה קבועה בינו לבין סביבתו. מידת הבריאות, אם כן, נקבעת על פי כמות האנרגיה הנדרשת כדי לשמור ולתחזק את יציבות המערכת. הבריאות האופטימלית נתפסת כמצב בו צורכי האדם מסופקים. ניתן לומר כי על פי ניומן בריאות הוא המצב האופטימלי של בריאות קליינט ספציפי, בנקודת זמן נתונה.

קווי הגנה

נימן הגדירה בתאוריה שלה את המושג "קווי הגנה". במושג זה יש את הקו הרגיל, הקו שנחשב למצב היציבות התקין אצל הקליינט. זהו קו דינמי, שמתפתח עם הזמן וכולל את כלל התגובות הנורמליות של הקליינט לגורם לחץ ומשקף את רמת הבריאות הנורמלית שלו. לפני קו זה קיים הקו הגמיש שמגן על הקו הרגיל. לעומתו יש את קווי ההתנגדות שמופעלים במקרה שגורמי הלחץ פורצים את קו ההגנה התקין.

ניומן הגדירה שלוש רמות מניעה. רמות מניעה אלו מייצגות רמות שונות של התערבות של האחות, שבאה מתוך מטרה לחזק את יציבות המערכת.

  • התערבות ראשונית - רמה זו משפיעה על קו ההגנה הגמיש. ברמה זו יהיה דגש על מניעה, ועל חיזוק קווי ההגנה.
  • התערבות שניונית - רמה זו משפיעה על קו ההגנה הרגיל. ברמה זו יינתנו אבחון מהיר וטיפול בסימפטומים.
  • התערבות שלישונית - רמה זו משפיעה על קווי ההתנגדות. היא מורכבת ודורשת הסתגלות, מניעה וחזרה ליציבות.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38037244בטי ניומן