בוקפאלוס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אלכסנדר רכוב על סוסו בוקפאלוס בעת הקרב

בוקפאלוס[1]יוונית: Βουκέφαλος מהמילים βοός ו-κεφαλή היינו "ראש השור") (כ-355 לפנה"ס - 326 לפנה"ס) היה סוסו של אלכסנדר הגדול ולכן אחד הסוסים הידועים בהיסטוריה. דמותו של הסוס הפכה לכמעט מיתולוגית והופיעה רבות באמנות.

אגדת אילופו של בוקפאלוס

על פי האגדה, שמופיעה במקורות עתיקים - למשל אצל פלוטרכוס, לא ניתן היה לרכוב על בוקפאלוס משום שהיה נוהג לנשוך את כל מי שניסה לרכוב עליו. בשנת 344 לפנה"ס הוצע הסוס למכירה לאביו של אלכסנדר, המלך פיליפוס השני, אולם הלה סירב לרוכשו בשמעו על מזגו הרע של הסוס ומחירו המופקע - 13 טאלנטים (או 16 טאלנטים, לדברי פליניוס הזקן - סכום הגבוה פי שלושה ממחיר הסוס המשובח ביותר)[2]. בסוף הסוס נרכש על ידי ידידו הטוב של פיליפוס - דמארטוס מקורינתוס לאחר שאלכסנדר הודיע שיאלף את הסוס. אלכסנדר, בן ה־10 הצליח לאלף את הסוס על ידי כך שדיבר אליו בנועם והפנה אותו כלפי השמש, ובכך מנע ממנו לראות את צילו שהפחיד אותו.

האגדה מספרת כי הסוס הוא צאצא של הסוס האגדי פגסוס, וכן הסיבה שפיליפוס רכש את הסוס הייתה על פי "נבואה" של האורקל מדלפי לפיה מי שירכב על הסוס שבראשו סימן של שור ישלוט בעולם.

הסוס ככל הנראה[3] מת ביוני 326 לפנה"ס בעת שנפצע בקרב הידספס (כיום הנהר נקרא ילום שרובו זורם בפקיסטן). אלכסנדר האבל הקים עיר הקרויה "בוקפאליה" על שמו של הסוס.

אלכסנדר ובוקפאלוס באמנות

אלכסנדר רכב על סוסו במהלך קרבות רבים, והסוס מוזכר על ידי היסטוריונים של העולם העתיק. בעקבות האזכורים הרבים מופיע אלכסנדר במרבית הציורים והפסלים המתארים אותו כרכוב על הסוס.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בוקפאלוס בוויקישיתוף
  • בוקפאלוס באתר פותוס (באנגלית)

הערות שוליים

  1. ^ ביוסיפון מופיע בשם "בוציפאל", וכך גם בספר ממקור ישראל (בוספאל) מובא כאן
  2. ^ Robin Lane Fox, Alexander the Great
  3. ^ לפי אריאנוס כמצוטט אצל ביל יני אלכסנדר הגדול 193
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0