בדיקה רפואית שגרתית
בדיקה רפואית שגרתית היא בדיקה רפואית אשר מבוצעת לטובת רפואה מונעת או לעדכון תמונת המצב הרפואית של אדם. תוצאות של בדיקה שגרתית יכולה לעזור באבחון בעיות ומחלות אפילו לפני התפתחותן, או לעדכן את הצוות הרפואי לגבי המצב הנוכחי. הבדיקות מבוצעות במטרה לגלות מחלות וליקויים בשלב מוקדם ככל האפשר, ותוך ראייה שמשתפרים הסיכויים לרפא מצבים רבים ככל שהגילוי שלהם נעשה בשלב מוקדם יותר. אבחון בעיות בשלב מוקדם ומידע רפואי נכון ועדכני יכולים להגביר את הסיכויים לטיפול יעיל ולהחלמה מהירה.
ההמלצות על הרכב הבדיקות, תכיפותן, והיקפן מושפעות מגיל, מגדר, מהיסטוריה הרפואית אישית והמשפחתית, מסגנון חיים (הרגלי תזונה, פעילות גופנית, עישון) ומגורמים נוספים. בישראל בדיקות שגרתיות לתינוקות ולפעוטות נעשות בישראל לרוב בתחנה לבריאות המשפחה, ולמבוגרים במכונים לבדיקות סקר בריאות.
סוגי בדיקות נפוצות
- בדיקה רפואית כללית אצל הרופא: מיועדת לבחון מצבים רפואיים שונים והיסטוריה רפואית. כמו כן, הבדיקה כוללת תשאול על הרגלי התזונה, סגנון חיים, פעילות גופנית, התמכרויות, חיי חברה, בעיות נפשיות ובהן דיכאון.
- תשאול היסטוריה רפואית: ההזדמנות של המטופל לדבר על תלונותיו וחששותיו לגבי בריאותו, אשר משתף המטופל עם הרופא שלו כל מה שקשור בסגנון החיים, כמו עישון, שתיית אלכוהול, תזונה, פעילות גופניות וכולי.
- בדיקת סימנים חיוניים כמו לחץ דם, קצב דפיקת לב, קצב הנשימה, מדד חום.
- מראה כללי של המטופל: לאיסוף מידע התרשמותי כללי
- בדיקת לב: בדיקת דופק הלב בעזרת מסכת
- בדיקה גופנית כללית מקיפה: לגילוי מחלות ומצב בריאותי כללי, ונותנת עדכונים להיסטוריה הרפואית של המטופל
- בדיקת התפתחות: לגילוי בעיות בריאות שונות (בילדים ונוער) וכוללת בדיקה פיזית של מערכות הגוף, שקילה ומדידת הגובה, מדידת היקף הראש והערכת ההתפתחות בכמה תחומים, כגון המוטוריקה והתקשורת בילדים, או ובדיקת אם מתנהלת כסדרה ההתפתחות הגופנית והנפשית אצל בני נוער.
- בדיקות עיניים וראייה: לגילוי מחלות והפרעות בהתפתחותן ותפקוד של העיניים ושל מערכת הראייה, ואבחון ירידה בחדות וטווח ראייה. כמו כן, בדיקות לאיתור מחלות הגיל המבוגר, ובהן גלאוקומה, קטרקט, ניוון מרכז הראייה וגידולים על גלגל העין, ואיתור השפעות על העיניים של מחלות סיסטמיות כגון יתר לחץ דם וסוכרת.
- בדיקת שיניים: חיפוש סימנים לעששת, בדיקת ריריות הפה (הלחיים, השפתיים, החך והלשון), וחיפוש סימנים למחלות במערכת התמיכה של השן - בעיקר מחלות חניכיים (מחלות פריודונטליות)
- ספירת דם: לבחינת מצבם של שלושה מרכיבים מרכזיים של הדם: תאי דם לבנים, תאי דם אדומים וטסיות דם
- מדידת לחץ דם: במטרה לאתר לחץ דם חריג במיוחד בסובלים ממשקל יתר. לחץ דם לא תקין עלול לפגוע באיברים חיוניים רבים ובהם הלב, המוח, הכליות והעיניים.
- בדיקת עור: בדיקה שמיועדת לגלות התפתחות של סרטן העור (כגון מלנומה) ושל מחלות עור נוספות.
- שקילה וחישוב BMI: לאבחון עודף משקל שהוא גורם סיכון ליתר לחץ דם, לסוכרת, לטרשת עורקים ולמחלות קשות רבות אחרות
- בדיקת פרופיל שומנים: לאיתור רמות גבוהות מהנורמה של כולסטרטול "רע" ושל טריגליצרידים המהווים גורם סיכון להתפתחותן של מחלות קשות רבות, ולאתר רמות גבוהות של כולסטרול "טוב" שעשויות למנוע או לעכב רבות מהמחלות האלה
- בדיקת צוואר הרחם (בדיקת פאפ): לגלוי את סרטן צוואר הרחם או סימנים המעידים על התפרצות אפשרית וקרובה של המחלה.
- בדיקת שד: לגילוי גושים חשודים בשד שעלולים להצביע על התפתחותו של סרטן השד
- בדיקת אק"ג: לאבחון הפרעות קצב ומחלות שונות של שריר הלב
- בדיקה לגילוי דם סמוי בצואה: לגילוי סרטן המעי הגס
- בדיקת צפיפות עצם: לאבחון מחלת האוסטאופורוזיס ("בריחת סידן") המחלישה את העמידות של העצמות, וכתוצאה מכך גדל הסיכון לשברים
- קולונוסקופיה: לאיתור סימנים לסרטן המעי הגס.
- בדיקות לסרטן הערמונית: סוגים נפוצים של הבדיקות הם אנטיגן ספציפי לערמונית (PSA), ובדיקה רקטלית דיגיטלית.
- בדיקה לגילוי סרטן השחלות
- בדיקת מפרצת באבי העורקים
ראו גם
קישורים חיצוניים
- רוני לינדר-גנץ, רותם שטרקמן, עושים סקר מנהלים? הבדיקות מיותרות. עוד תגיעו לעבודה עם חיתול, באתר TheMarker, 17 ביוני 2016
- http://www.lanieradultmedicine.com/aspects-of-a-routine-checkup
- http://www.webmd.com/prostate-cancer/features/routine-tests-men
- http://www.webmd.com/a-to-z-guides/annual-physical-examinations
- http://www.clalit.co.il/HE-IL/General/routine_check_ups/
הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.
בדיקה רפואית שגרתית25187839