אתגר 22

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לוגו אתגר 22

אתגר 22 הוא מיזם של עמותת אנימלס שנועד להעניק תמיכה לאנשים שרוצים לעבור לטבעונות, או רוצים להתנסות באורח חיים טבעוני. במסגרת האתגר המשתתפים אמורים להימנע מאכילת מזון מן החי במשך 22 יום. המיזם מהווה מסגרת לא מחייבת, שבה המשתתף יכול לקבל מידע, ייעוץ תזונתי וטיפים מעשיים, וכן סוג של קבוצת תמיכה או קהילה וירטואלית.

רקע

בעשור השני של המאה ה-21, גברה בישראל ובעולם המודעות לתעשיית המזון מן החי, ובד בבד גברה ההתעניינות בטבעונות - דבר שרבים מייחסים לעליית קרנן של הרשתות החברתיות. בחברה שבה אכילה מהחי טבועה בתרבות, מעבר לטבעונות עשוי להיות שינוי רב משמעות בחיי אדם, והוא לפעמים כרוך בקשיים. הצורך בתוכנית תמיכה התעורר כשהתברר שלא אחת אנשים מתעניינים באורח חיים טבעוני, אבל חוששים או לא בטוחים איך לעשות את הצעד הראשון, או שניסו לעבור לטבעונות ונכשלו. שתי הבעיות העיקריות שזוהו כעומדות בדרכם של טבעונים חדשים הן מחסור במידע ומחסור בתמיכה חברתית. אתגר 22 נועד למלא את החוסרים האלה, והוא פותח על ידי פעילת אנימלס והלוביסטית לזכויות בעלי חיים רעות הורן[1]. המיזם התחיל לפעול ב-22 במרץ 2014, ובספטמבר 2015 החלה לפעול גרסה בינלאומית של האתגר בשפה האנגלית. עד תחילת שנת 2016 השתתפו באתגר מעל 25,000 ישראלים, ועוד כ-9,000 איש השתתפו בגרסה הבינלאומית שלו[2].

רעיון 22 הימים מבוסס על התפיסה הפופולרית שמקורה בספרו של מקסוול מלץ משנת 1960, שנקרא פסיכוקיברנטיקה. מלץ טוען בספרו שדרושים 21 ימים כדי להתרגל למשהו חדש. מחקרים מאוחרים יותר הראו שתקופת ההסתגלות שונה מאדם לאדם ולאנשים שונים לוקח יותר או פחות זמן להטמיע הרגלים חדשים[3]. בכל זאת אומצה בתוכנית מסגרת 22 הימים משני טעמים עיקריים: ראשית, מתוך הבנה שזו תקופה מספיק ארוכה כדי לאפשר לאנשים באמת לחוות אורח חיים טבעוני ולהיחשף למגוון מאכלים חדשים, וגם למידע על תזונה ועל תעשיית בעלי החיים. שנית, משום שתקופה זו לא נראית ארוכה מדי והיא נותנת תחושה שזה אפשרי, שיש מועד התחלה ומועד סיום שנראה לעין. לכן מצטרפים מדי פעם לאתגר אנשים אפילו רק לשם החוויה, אבל תוך כדי כך עשויים להתקרב לטבעונות.

מבנה התוכנית

כל מחזור נמשך 22 יום ומתנהל בקבוצות פייסבוק סגורות שבהן בין 200 ל-400 משתתפים בכל מחזור, יחד עם צוות של כ-15 מדריכים. המדריכים הם טבעונים ותיקים יותר, שיש להם כבר ניסיון בתחומים שונים כגון בישול, ספורט, הורות טבעונית וטבעונות בצה"ל, והם יכולים לתת טיפים מניסיונם האישי. בנוסף מלווה את הקבוצות צוות של תזונאים קליניים, שעונים על שאלות בנושאי תזונה ובריאות[4]. צוות אתגר 22 כולו, כולל אנשי המקצוע, מונה כ-200 פעילים הפועלים בהתנדבות.

אחת ממשימות האתגר היא ארוחה במסעדה טבעונית.

שבועיים או שלושה לפני תחילת האתגר המשתתפים מצטרפים לקבוצת פייסבוק סגורה, למעין שלב הכנה. במהלך ההכנה הם לא מתבקשים להקפיד על תזונה צמחית, אבל יש בקבוצה פעילויות שונות, כמו פוסטים שמעודדים להפוך ארוחה אחת ביום לטבעונית, מתכונים חדשים, ומידע על מה שנעשה בתעשיית המזון מן החי. מדי פעם מתפרסמים גם סקרים בנושאים שקשורים לטבעונות ומתפתחים דיונים קבוצתיים. המדריכים נמצאים גם בקבוצת ההכנה, משתתפים בדיונים וזמינים לתת עצות ולענות על שאלות.

לאחר מכן מתחיל האתגר לכל חברי הקבוצה יחד, והמשתתפים מתבקשים במשך 22 יום לאכול אך ורק מהצומח. בכל יום מתפרסם בקבוצה אתגר יומי. אתגרים אלה הם משימות קטנות שמטרתן התנסות בחומרי גלם חדשים, והכרות עם היבטים נוספים של טבעונות. משימות לדוגמה: הכנת מנה טבעונית שהמרכיב המרכזי שלה הוא טופו, יציאה לארוחה במסעדה טבעונית, הכנת כריך טבעוני לעבודה או לבית הספר, שיחה עם חבר או בן משפחה על הבחירה לנסות טבעונות, או צפייה בסרט שקשור לנושא. דרך האתגרים המשתתפים מקבלים מנות קטנות של השינוי הגדול, והאתגרים יוצרים קהילה שעוברת יחד תהליך דומה. בנוסף לאתגרים היומיים, מתפרסמים מדי יום בקבוצה פוסטים שמעוררים דיון בנושאי תזונה ובריאות, ודיונים על התעשיות השונות שעושות שימוש בבעלי-חיים, כמו תעשיות המזון, הביגוד והקוסמטיקה.
במשך כל שלבי ההכנה והאתגר המשתתפים חופשיים לשאול שאלות שקשורות לבריאות ותזונה ולקבל מענה מאחד התזונאים שמלווים את התוכנית. בנוסף לליווי הקבוצתי, לכל משתתף מוצמד מדריך אישי שאיתו או איתה ניתן להתייעץ בצ'אט פרטי ולא לעיני הקבוצה הכולה.

קיימים גם מספר מסלולים מיוחדים שאפשר להצטרף אליהם במקביל לתוכנית הכללית ובהם יש דגשים מיוחדים, למשל מסלול לאמהות או נשים בהריון או מניקות, מסלול לחיילים, מסלול לספורטאים וכולי. במסלולים אלה משתתפים מדריכים בעלי ניסיון אישי בתחום המודגש. קיים גם מסלול מיוחד לבני נוער, ונערות ונערים מגיל 14 יכולים להצטרף אליו (עד גיל 16 ההשתתפות מותנית בקבלת אישור מההורים). מסלול הנוער מתקיים באפליקציית וואטסאפ.

עם סיום תקופת האתגר המשתתפים מוזמנים להצטרף לקבוצת הבוגרים, שבה אפשר לפגוש משתתפים של מחזורים קודמים ולהמשיך להיות פעילים בקבוצות ללא הגבלת זמן. לקבוצת הבוגרים יש תפקיד מפתח בהתמדה באורח החיים הטבעוני. אחת לתקופה מתקיים מפגש שאליו מוזמנים כל משתתפי האתגר, המפגשים מתקיימים בדרך כלל במסעדה טבעונית בתל אביב או כפיקניק באחד הפארקים בעיר.

השפעה ותוצאות

עד 2016 השתתפו באתגר מעל 25,000 ישראלים, ועוד כ-9,000 איש השתתפו בגרסה הבינלאומית[2]. מספר אישי ציבור וידוענים השתתפו באתגר, ביניהם חברי הכנסת תמר זנדברג, שרן השכל[5] ודב ליפמן, אשת התקשורת אורלי וילנאי, דפני ליף, אושיית הרשת חן טל, רננה רז, שי אביבי, ציפי שביט ואחרים.
התקשורת סיקרה את האתגר לא אחת, עתונאים הצטרפו לאתגר וסיפרו על חוויותיהם, לרוב מתוך כוונה לעבור לטבעונות[6], ולעיתים ללא כוונה כזאת.

לדברי הורן התוכנית בשפה האנגלית מתאפיינת ברב לאומיות, ומשתתפים בה אנשים ממדינות דוברות אנגלית, וכן מערב הסעודית, לבנון, פקיסטן, הודו, פיליפינים, סין וטייואן. בהתאם לכך גם צוות המדריכים של התוכנית הוא רב לאומי, וכולל טבעונים ממעל עשר מדינות.

ביולי 2016 התקיים באוניברסיטת אוקספורד באנגליה כנס על האתיקה של אכילת בעלי חיים[7], ובו הציגה את המיזם טל לבנה, ממנהלות אתגר 22. לפי סקר שערכה לבנה בין בוגרי האתגר, כ-70% מהמשתתפים ענו שהם טבעונים או צמחונים גם כשנה אחרי סיום האתגר. בנוסף לכך, משתתפים שלא עברו לתזונה צמחית לחלוטין סיפרו שהפחיתו באופן משמעותי אכילת מוצרים מן החי. 13% השיבו שלא שינו את תזונתם בעקבות האתגר[8].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0