אשמון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חורבות מקדש פיניקי לאל אשמון בצידון (המאה ה-7 לפנה"ס)

אשמוןאנגלית: Eshmun) הוא אליל הרפואה במיתולוגיה הפיניקית והאליל המגן של צידון.

אשמון היה ידוע לפחות מתקופת הברזל בצידון ושימש כאליל גם בצור, ביירות, קפריסין, סרדיניה ובקרתגו, שם אתר המקדש של אשמון שימש לאחר זמן כקתדרלה של קרתגו (אנ').

כתובת מהמאה ה-2 לפני הספירה מסרדיניה מזהה את אשמון עם אסקלפיוס היווני ואסקלפיוס הרומי. פוזאניאס מצטט איש מצידון שציין את טענת הפיניקים כי אפולו הוא אביו של אסקלפיוס (אשמון), כמו טענת היוונים, אך בניגוד אליהם הפיניקים אינם רואים באמו של האליל אשמון, אישה בת-תמותה. לפי גרסה אחרת, אפולו מתייחס לאליל הדבר הפיניקי, רשף.

השם "אסטרסמון" ("צמח של אשמון") נחשב על ידי פדניוס דיוסקורידס כבעל סגולות רפואיות.

אתרי פולחן

אחד מהמקדשים לאליל אשמון נמצא בקרבת צידון שבדרום לבנון על נהר אל-אוואלי (שמו הערבי של נהר Bostrenus). הבנייה החלה בסוף המאה ה-6 לפני הספירה בתקופת שלטונו של אשמונעזר השני, ותוספות מאוחרות יותר למקדש נוספו בתקופה הרומית. הוא נחפר על ידי הארכאולוג מוריס דננד בשנים 1963–1978. במקדש התגלו ממצאי פולחן רבים בצורת פסלי אנשים שנרפאו על ידי האליל, במיוחד תינוקות וילדים צעירים.

בסמוך למקדש צידון נמצא גם לוח זהב של אשמון והאלה היגיאה שפירושו בריאות (מקבילה למילה "גהות" בשפה העברית) ובו נראה אשמון מחזיק בידו הימנית מוט שסביבו שזור נחש. מטבע מהמאה ה-3 לספירה שהתגלה בביירות מראה את אשמון עומד בין שני נחשים.

בכפר בטוראם שבלבנון, שוכן מקדש תת-קרקעי עתיק בשם אשמונית, ובו שמונה חדרים (אחד גדול ושבעה קטנים), מגולפים בסלע ונגישים באמצעות מדרגות. מקדש זה מיוחס לבת זוגו של האליל אשמון.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30885754אשמון