ארתור רקהאם
דיוקן עצמי, 1934 | |
לידה |
19 בספטמבר 1867 לואישהאם, לונדון |
---|---|
פטירה |
6 בספטמבר 1939 (בגיל 71) לימפספילד, מחוז סארי |
לאום | אנגלי |
תחום יצירה | איור מעשיות ספרי ילדים |
ארתור רקהאם (באנגלית: Arthur Rackham; 19 בספטמבר 1867, לואישהאם, לונדון – 6 בספטמבר 1939, לימפספילד, מחוז סארי) היה מאייר אנגלי, שנודע בעיקר באיוריו לסיפורי מעשיות וספרי ילדים.
ביוגרפיה
רקהאם נולד בשנת 1867 בלואישהאם שבלונדון, במשפחה בת 12 ילדים. ב-1884, כשהיה בן 17, נסע עם שתי דודותיו בספינה לאוסטרליה במטרה להיטיב עם בריאותו הרופפת. בגיל 18, לאחר ששב לבריטניה, עבד כפקיד במשרד הכבאות בווסטמינסטר ובמקביל החל בלימודי ערב בבית הספר לַמבֶּת' לאמנות (Lambeth School of Art).
בשנת 1892 עזב את משרת הפקידות והחל לעבוד בעיתון The Westminster Budget ככתב ומאייר. איוריו הראשונים לספר הופיעו ב-1893 בספר "אל העבר האחר" (To the Other Side) מאת תומאס רודס (Rhodes), אולם עבודתו הרצינית הראשונה הייתה האיורים לקובץ הסיפורים הקצרצרים (אנ') של אנתוני הופ (אנ'), The Dolly Dialogues. מכאן ואילך הפכו האיורים לספרים לקריירה של רקהאם לשארית חייו. הוא השתתף בשבועון הסאטירה וההומור "פאנץ' (Punch) וב-The Graphic, ואייר ספרים רבים,
בהם "הרפתקאות אליס בארץ הפלאות", משלי איזופוס, "חלום ליל קיץ", "פיטר פן"
בתערוכה העולמית של מילאנו ב-1906 זכה רקהאם במדליית זהב, וב-1912 זכה שוב במדליית זהב בברצלונה. יצירותיו הוצגו בתערוכות רבות, בהן תערוכה שנערכה בלובר בפריז ב-1914.
בשנת 1903 נישא לאדית סטארקי (אנ') (1867–1941), ציירת דיוקנאות. ב-1908 נולדה לזוג בת, ברברה. רקהאם נפטר ב-1939 מסרטן בביתו שבכפר לימפספילד (אנ'), במחוז סארי שבדרום-מזרח אנגליה.
טכניקה
רקהאם המציא טכניקה ייחודית משלו, הדומה לרפרודוקציה של תצלום: תחילה היה משרטט בעיפרון את קווי המתאר, ואז היה מתווה בתוכו צורות ופרטים. לאחר מכן היה מוסיף קווים בעט ובטוש שחור (דיו הודי (אנ')), ולאחר שהתייבש הדיו היה מוחק את שרידי העיפרון. בציורי צבע היה משתמש בצבעים רבים, ויוצר גוונים שקופים-למחצה. בנוסף, הוא השתמש בגזירי צלליות. היה זה פיתוח שלו לטכניקה שרווחה בציורי דיוקן במאה ה-19. רקהאם עשה שימוש בטכניקה זו כבר בעבודותיו המוקדמות, אולם היא הגיעה לשיאה בשנים שלאחר מלחמת העולם הראשונה, באיוריו ל"סינדרלה" (1919) ו"היפהפייה הנרדמת" (1920).[1]
חשיבותו
ארתור רקהאם נחשב לאחד המאיירים המובילים בתור הזהב של האיור הבריטי (1900–1914). בתקופה זו היה ביקוש רב לספרים המלווים באיורים איכותיים, שנהוג היה לתת כמתנה בחג המולד. רבים מספריו של רקהאם הופקו במהדורה רגילה ולצדה מהדורה מוגבלת מהודרת, פעמים רבות כרוכה בקלף ולעיתים חתומה על ידו. הפופולריים שבהם הודפסו בהמשך בפורמט קטן וזול יותר (octavo edition). עם פרוץ המלחמה פסק הביקוש לספרים באיכות כזו, ובשנות ה-20 הלך ודעך באופן כללי הביקוש לסיפורי פנטזיה ומעשיות.
לאחר מותו זכו יצירותיו לפופולריות בבריטניה ובאמריקה הצפונית. תעשיית כרטיסי ברכה עושה שימוש בתמונותיו, ורבים מספריו עדיין נדפסים ונמכרים.
גלריה
-
"שלושת הדובים", איור מתוך English Fairy Tales (1918) מאת פלורה אנני סטיל (אנ')
-
"שני בני עורב", איור מתוך Some British Ballads (1919)
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: ארתור רקהאם |
- יצירותיו של ארתור רקהאם בפרויקט גוטנברג
- יצירותיו של ארתור רקהאם בארכיון האינטרנט
- אגודת ארתור רקהאם
- איורים מאת ארתור רקהאם באתר SurLaLune Fairy Tales
- מיצירותיו של רקהאם באתר Spirit of the Ages
- ארתור רקהאם באתר Innovated Life
- The Illustrators Project: Arthur Rackham (1867-1939), באתר ספריית אוניברסיטת פיטסבורג
- Arousing Delight: Arthur Rackham, Artist and Illustrator, באתר הספרייה ההיסטורית ע"ש קלארק, אוניברסיטת מישיגן המרכזית
- ארתור רקהאם באתר JVJ Publishing
- עוד מאיוריו ותצלום משנת 1914 באתר American Art Archives
- ארתור רקהאם, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
הערות שוליים
- ^ Arousing Delight: Arthur Rackham, Artist and Illustrator: Style, Subjects, Technique, and Technology, Clarke Historical Library, Central Michigan University.
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] ארתור רקהאם29458939