ארגון אבו נידאל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ארגון אבו נידאל או פת"ח – המועצה המהפכנית היה ארגון טרור פלסטיני בראשותו של אבו נידאל, שנוצר כתוצאה מפיצול מסיעתו של יאסר ערפאת באש"ף, הפת"ח. הארגון ביצע פיגועי טרור בישראל, בארצות הברית ובמדינות אירופה.

הקמת הארגון

אבו נידאל נולד ביפו למשפחת פלאחים, לאחר קום מדינת ישראל נמלטה משפחתו לשכם, שם גדל ועבד כמורה. אחרי מלחמת ששת הימים עבר לערב הסעודית, שם היה מורה. הצטרף לפת"ח באמצע שנות השישים, וב-1969 היה ראש נציגות פת"ח בסודאן ואחר מכן בעיראק. בתקופת שהותו בעיראק יצר קשרים חמים עם המודיעין העיראקי. הוא גם ראה ביאסר ערפאת בוגד ברעיון הפלסטיני בשל נכונותו לפעול גם באופן מדיני. ב-1973 נידון למוות על ידי בית דין של הפת"ח. הוא נמלט בעזרת העיראקים והקים את ארגון אבו נידאל.

עמדתו האידאולוגית של הארגון לא הייתה ברורה, אך הוא התנגד באופן תקיף לכל פשרה או משא ומתן עם ישראל. הארגון היה ידוע כאחד הארגונים הפלסטינים המלחמתיים ללא פשרות אי פעם. כמות חברי הארגון הוערכה בכמה מאות.

פיגועים שביצע הארגון

הארגון ביצע פיגועים ב-20 מדינות, שהרגו ופצעו כמעט 900 בני אדם. בין מטרות הפיגועים שבוצעו על ידי הארגון היו ארצות הברית, הממלכה המאוחדת, צרפת, פלסטינים מתונים, אש"ף ומדינות באירופה. הארגון הפסיק לבצע פיגועים במדינות המערב בסוף שנות ה-80.

בין הפיגועים שביצע הארגון היו חטיפת טיסה 648 של איג'יפטאייר, הפיגועים בנמלי התעופה של וינה ורומא, פיגוע בבית כנסת באיסטנבול, חטיפת טיסה 73 של פאן אם, ופיגוע בסירה ביוון ביולי 1988.

הארגון התנגד בכל תוקף לניהול משא ומתן עם ישראל, וראה בה כבגידה לכל דבר, מה שהוביל את הארגון לבצע פיגועים גם מול אש"ף, משום שהצהיר שהוא מוכן לקבל פתרון מוסכם לסכסוך הישראלי-פלסטיני. הארגון הרג מספר אנשי אש"ף בולטים, שהיו מתונים מידי לטעמו, בהם אבו איאד ועיסאם סרטאווי, ונציגים דיפלומטיים של אש"ף ברחבי העולם. הוא אף ניסה להתנקש ביושב הראש הנוכחי של אש"ף, מחמוד עבאס. התקפות אלו הובילו את אש"ף לגזור על מנהיג הארגון אבו נידאל גזר דין מוות, שלא בפניו. בתחילת שנות ה-90 ניסה הארגון להשתלט על מחנה פליטים בלבנון, אך ניסיון זה סוכל על ידי ארגוני אש"ף.

אבו נידאל עצמו נמצא ב-16 באוגוסט 2002 ירוי בבגדאד[1]. לא ידוע אם התאבד, נרצח בידי שלוחיו של סדאם חוסיין או חוסל על ידי מנגנוני מודיעין בריטיים או אמריקאיים.

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ עלי ואקד, דיווח: אבו נידאל מת, באתר ynet, 19 באוגוסט 2002.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

21866424ארגון אבו נידאל