ארגון האו"ם לקידום והעצמת נשים
UN Women או ארגון האו"ם לקידום והעצמת נשים הוא גוף של האו"ם, שפועל למען שוויון מגדרי ולקידום והעצמת נשים. הארגון החל לפעול בינואר 2011[1]. נשיאת צ'ילה מיצ'ל בצ'לט הייתה המנהלת הראשונה, ונכון ל-2021 מנהלת אותו פומזייל מלאמבו-נקוקה[2]. הנהלת הארגון שוכנת בניו יורק. הארגון עוסק בין היתר במאבק באלימות נגד נשים, בעידוד השתתפות נשים בפוליטיקה, ובארגון אירועי יום האישה הבינלאומי.
היסטוריה
בעקבות החלטה 63/311 שהתקבלה בעצרת הכללית של האו"ם, בינואר 2010, הציג המזכ"ל באן קי-מון את דו"ח A/64/588, שכותרתו "הצעה מקיפה לגוף המשלב שוויון מגדרי והעצמת נשים". בדו"ח זה, קבע המזכ"ל שתפקידו של הגוף החדש לא יהיה לפטור חלקים אחרים במערכת האו"ם מהאחריות לתרום לקידום שוויון מגדרי והעצמת נשים, אלא לשאוף לחידוד ההתמקדות וההשפעה של הפעולות למען שוויון מגדרי בכל מערכות האו"ם. בנוסף, העריך המזכ"ל שיהיה צורך בכ-125 מיליון דולר בשנה כדי לכסות את עלויות התפעול ו"להתניע" את הגוף ברמה הארצית, ברמה האזורית וברמת המטה. יותר מכך, יידרשו 375 מיליון דולר נוספים בשנה בשלב הראשוני כדי לאפשר היענות לבקשות של מדינות לתמיכה בתוכניות מקומיות[3].
אחרי שנים של משא ומתן בין המדינות החברות באו"ם, ארגוני נשים, והחברה האזרחית, ב-2 ביולי 2010 אימצה העצרת הכללית פה אחד את החלטה 64/289, ובכך יצרה את UN Women באמצעות מיזוג של המחלקה לקידום נשים (DAW); המכון הבינלאומי למחקר והדרכה לקידום נשים (INSTRAW, הוקם ב-1976); המשרד של היועץ המיוחד לסוגיות מגדריות וקידום נשים (OSAGI, הוקם ב-1997), והקרן לקידום נשים של האו"ם (UNIFEM, הוקם ב-1976).
ב-14 בספטמבר 2010, הוכרז שנשיאת צ'ילה לשעבר מיצ'ל בצ'לט מונתה לעמוד בראש UN Women. מדינות רבות תמכו ביצירת הגוף וקיבלו בברכה את בצ'לט לתפקיד. במהלך הדיון הכללי בפתיחת העצרת הכללית ה-65 של האו"ם, מנהיגי עולם שיבחו את ההחלטה להקים את הגוף ואת כוונתו "להעצים נשים", וגם קיבלו בברכה את בצ'לט כמנהלת הראשונה[4]. ב-11 במרץ 2011, מונו ג'ון הנדרה מקנדה ולקשמי פורי מהודו להיות סגני המנהלת שדרגתם זהה לזו של העוזרים למזכ"ל האו"ם[5].
מבנה ותפקוד
החלטה 64/289 קבעה שעל הגוף להיות מנוהל על ידי תת-מזכ"ל, שימונה על ידי המזכ"ל בהתייעצות עם המדינות החברות, לקדנציה של ארבע שנים, עם אפשרות להאריכה בקדנציה נוספת אחת בלבד.
הגוף מנוהל באמצעות מבנה פיקוח רב-מדינתי מדורג, שאחראי לקבוע מתווה אתי ומדיניות תפעולית. העצרת הכללית, המועצה הכלכלית-חברתית והוועדה למעמד האישה מתוות את הקווים המנחים לאתיקה של הגוף. את המדיניות התפעולית של הארגון מתוות העצרת הכללית, המועצה הכלכלית-חברתית ומועצת המנהלים של הארגון.
מטרות
ל-UN Women הכוח[1]:
- לסייע לגופים רב-מדינתיים, כמו הוועדה למעמד האישה, בניסוח מדיניות, ובהצבת סטנדרטים עולמיים, ונורמות.
- לעזור למדינות החברות באו"ם להוציא לפועל את הסטנדרטים המוזכרים לעיל, ולספק תמיכה טכנית וכלכלית למדינות המבקשות זאת וכדי ליצור שיתופי פעולה יעילים עם החברה האזרחית.
- לאפשר למדינות החברות לדאוג שמערכת האו"ם עומדת בהתחייבויותיה בנוגע לשוויון מגדרי, כולל ניטור קבוע של התקדמות כלל-מערכתית.
ראו גם
- זכויות האישה
- האמנה לביעור כל הצורות של אפליה נגד נשים (CEDAW)
- החלטה 1325 של מועצת הביטחון של האו"ם
- אתגר השוויון המגדרי
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 שאלות נפוצות על UN Women (באנגלית)
- ^ ההכרזה על בחירתה של מלאמבו-נקוקה, 10 ביולי, 2013 (באנגלית)
- ^ דו"ח A/64/588, באתר קיים גם בשפות נוספות (באנגלית)
- ^ כתבת ארכיון על מינויה של בצ'לט, באתר IPS, 14 בספטמבר, 2010 (באנגלית)
- ^ ההכרזה על מינוי סגני המנהלת, 11 במרץ, 2011 (באנגלית)
31795196ארגון האו"ם לקידום והעצמת נשים