יעד 5 לפיתוח בר קיימא
יעד השוויון המגדרי הוא היעד החמישי ביעדי האו"ם לפיתוח בר קיימא. מטרת היעד היא להנחיל שוויון בין המגדרים ולפעול למען העצמה נשית ולטובת שוויון מגדרי בנושאי בריאות, חינוך וביטחון. זהו צורך בסיסי בזכויות אדם לשם שמירה על עולם שוחר שלום ומקיים, ומכאן נובעת גם חשיבתו. היעד מכוון להעלאת חשיבותה של העצמה נשית ברחבי העולם ובתיקון עוולות העבר. כמו כן, הוא הוכר עוד בשנת 2000 במסגרת יעדי פיתוח המילניום (MDGs) בתור קידום שוויון מגדרי והעצמה נשית, ולכן היה טבעי שיקבל מעמד של כבוד ביעדי הפיתוח החדשים של האו"ם. בנוסף, במטרה לגשת בצורה טובה ונכונה יותר לאתגרים ולמקד ולגשר את פעילויות האו"ם לטובת שוויון מגדרי, הוקמה ועידת UN Women בשנת 2010, הוועידה החדשה ביותר באו"ם.
נתונים כלליים
- כשני שלישים מהמדינות באזורים מתפתחים הגיעו לשוויון בין המגדרים בחינוך יסודי.
- במזרח אסיה, רק 74 בנות התחנכו בבית ספר יסודי עבור כל 100 בנים בשנת 1990. עד שנת 2012, היחס בין תלמידים לתלמידות היה שווה.
- באפריקה הדרומית למדבר סהרה, אוקיאניה ומערב אסיה, בנות עדיין נתקלות במגבלות להתחנך בבית ספר יסודי ובבית ספר תיכוני.
- נשים בצפון אפריקה מחזיקה בפחות מאחת מתוך חמש משרות במגזר שאינו חקלאי. כמות הנשים שמועסקות מחוץ למגזר החקלאות גדלה מ-35% בשנת 1990 ל-41% בשנת 2015.
- ב-46 מדינות, נשים מהוות יותר מ-30% מהמושבים בלפחות בית אחד של הפרלמנט הלאומי.
מטרות היעד
מטרות היעד כפי שהוגדרו הן[1]:
- סיום כל סוגי האפליה כנגד נשים ובנות בכל מקום.
- הפסקת אלימות כנגד נשים ובנות במרחבים הפרטי והציבורי, לרבות סחר בנשים, אלימות וניצול.
- מניעת כל המנהגים הפוגעניים, כמו חיתון ילדים, נישואים מוקדמים וכפויים וברית מילה נשית.
- קביעת נורמות חוקיות לקידום שוויון מגדרי והאדרה נשית לכל אישה ובת בכל הרמות.
- אימוץ השימוש בטכנולוגיה בדגש על שיתוף מידע ועל טכנולוגיה מקשרת כדי לקדם העצמה נשית.
- קידום רפורמות שיתנו לנשים זכויות כלכליות, יאפשרו זכויות קניין לנשים וינגישו שירותים פיננסיים לנשים.
- הבטחת גישה אוניברסלית לשירותי בריאות האישה ומעקב רפואי אחר לידה, בהתאם לאמנות האו"ם בנושא.
- לאפשר שוויון הזדמנויות למנהיגות ושילוב נשים בתפקידי קבלת החלטות בפוליטיקה, במגזר העסקי ובמגזר הפרטי.
- לזהות ולהעריך עבודות ניהול משק בית דרך שירותים ציבוריים ולקדם שוויון בתחזוקת הבית והמשפחה.
מדדים
על מנת להעריך את ההתקדמות לכיוון היעד, נבחרו מספר מדדים בהם ייעשה שימוש: מדד אי השוויון המגדרי (Gender In equality Index - GII) הוא מדד לבחינת הפער המגדרי שהוצג לראשונה בשנת 2010 בהוצאה מיוחדת לכבוד יום השנה ה-20 לוועדת הפיתוח האנושי של ה-United Nations Development Programme. לפי ה-UNDP, מדד זה מורכב ומאחד בתוכו את האובדן הכלכלי במדינה עקב אי שוויון בין המגדרים. המדד משתמש בשלושה ממדים כדי לעשות זאת: פוריות, העצמה והשתתפות בשוק העבודה.
מדדים נוספים הם פער מגדרי בשכר בין גברים ונשים בשוק העבודה, חלקן של נשים בתפקידי ניהול ובמועצות מנהלים של תאגידים לאומיים ושל תאגידים רב-לאומיים בכלל המגזרים, אחוז הנשים אשר אינן מייצרות הכנסה משלהן, שיעור הלידות בגיל ההתבגרות, אחוז הצעירים אשר מקבלים חינוך מקיף ושכיחות הנשים שחוו אלימות פיזית בשנים עשר החודשים האחרונים.
מימון ותקציב
היקף ההשקעות הכספיות למימוש היעד עמד על 28 מיליארד בשנת 2013, כאשר סך ההשקעות הכספיות למימוש כל יעדי הפיתוח הבר קיימא היה 1.4 טריליון דולר לאותה השנה. גידול בהשקעת ארגוני נשים הוא משמעותי להשגת יעדי הפיתוח של שוויון מגדרי, ובכך לאפשר יותר זכויות לנשים. השקעה זו מהווה חלק אינטגרלי בתמיכה בצמיחה כלכלית מתמשכת שתביא לפיתוח ושגשוג בעולם בכלל. לכן ארגונים אלו משחקים תפקיד מרכזי בשינוי ובתמיכת השוויון המגדרי. הארגונים סבורים כי מימון יעיל לקידום זכויות הנשים דורש תקצוב דו-שנתי זמין וגמיש בהתאם לדרישות המשתנות.
ארגונים ושותפיות
הגופים והשותפויות העיקריים האחראיים למימוש היעד: UN Women – ועידת האו"ם בנושא העצמה נשית ושוויון מגדרי. הוקמה בשנת 2010. הבחירה לתת לנושא דגש היא בחירה היסטורית שמעלה את המאבק לשוויון בין המגדרים מדרגה.
(United Nations Development Fund for Women (UNIFEM – מטרתו המקורית של הארגון הייתה לנהל פיננסית את שנת האישה, 1975, ולאחר מכן את עשור הנשים, עד 1985. כיום מספק ייעוץ פיננסי לארגונים להעצמה נשית.
UNHCR – סוכנות הפליטים של האו"ם. הארגון מכיר בכך שנשים מהוות חצי מאוכלוסיית הפליטים, והן נחשבות לפגיעות יותר במעמד זה. הן חשופות לתקיפה בזמן ביצוע פעילויות יום יומיות. המטרה של הארגון בהקשר זה היא לתת לפליטות כלים להשכלה, ניהוליות ואפשרויות חדשות בחיים.
יוזמות וקמפיינים: He for She – הוקם על ידי UN Women כארגון סולידרי לשוויון בין המגדרים. המתנדבים נקראים "Change agents", סוכני שינוי, ומטרתם להחיל שינוי מגברים ונערים כאחד. ההבנה של היוזמה היא ששוויון צריך להגיע משני המינים כדי להועיל לשניהם.
UNiTE to End Violence Against Women – הוקם בשנת 2008. מטרת הארגון היא להעלות מודעות באמצעות לחץ פוליטי כנגד התופעה של אלימות נגד נשים בכל חלקי העולם. הארגון רוצה לעשות זאת דרך שינויים פוליטיים ומשאבים.
Every woman Every child – הוקם על ידי באן קי-מון, מזכ"ל האו"ם לשעבר, ומעודד תפיסה בריאותית. מיישם בפועל מסקנות ואסטרטגיות של האו"ם בנושא בעיות בריאותיות שילדים, נשים ונוער נתקלים בהם.
ראו גם
הערות שוליים
- ^ http://www.undp.org/content/undp/en/home/sustainable-development-goals/goal-5-gender-equality.html "Goal 5: Gender equality". UNDP. Retrieved 13 April 2017.
יעד 5 לפיתוח בר קיימא29290872