אקדמיית צרפת ברומא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
אקדמיית צרפת ברומא
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
וילה מדיצ'י ברומא, מראה מכיוון הגנים

אקדמיית צרפת ברומאאיטלקית: Accademia di Francia a Roma, בצרפתית: L'Académie de France á Rome) הוא מוסד תרבות צרפתי הפועל ברומא, באיטליה, בווילה מדיצ'י על גבעת פינצ'ו. האקדמיה מארחת אמנים וחוקרים במטרה לקדם את פעילותם היצירתית והמחקרית. בין השאר, היא אירחה את חתני פרס רומא שהוענק לאומנים בצרפת.

אקדמיית צרפת מארגנת בבירת איטליה תוכנית תרבותית מגוונת - תערוכות, הקרנות סרטים, מפגשי ספרות וכנסים, לעיתים קרובות בשיתוף פעולה עם מקבלי מלגות או מקבלי מלגות לשעבר. האקדמיה מחויבת גם לשמר ולהכיר לקהל הרחב את בניין וילה מדיצ'י וגניו, הפתוחים לציבור בכל ימי השבוע, פרט ימי ב', לרבות סיורים מודרכים.

היסטוריה

ארמון וידוני קאפארלי ברומא, מושב אקדמיית צרפת בשנים 1673-1685
ארמון מנצ'יני, מושב אקדמיית צרפת ברומא בשנים 1793-1725 ו-1803-1801

"אקדמיית צרפת ברומא" הוקמה בשנת 1666 על ידי קולבר על מנת לארח את הזוכים בפרס רומא ואת האמנים שבחסות האצולה הצרפתית הבכירה, על מנת שישתלמו ברומא ובאיטליה. בזמנו שהותם ברומא נמשכה כ-3 עד 5 שנים, לפי המקצוע. התוכנית להקמת המוסד התגבשה עוד בשנת 1664 כשכיהן קולבר כשר הבינוי, האומנות והמסחר. לפי דרישת המלך לואי הארבעה עשר, שצויינה אחר כך בסעיף 11 של תקנון האקדמיה, האומנים שנלחו להתארח בה היו אמורים להתגייס למלאכת העתקת יצירות האמנות האיטלקיות וציור המונומנטים והארמונות של רומא וסביבתה. מושבה הראשון היה על גבעת ג'אניקולו, אחר כך בארמון מנצ'יני שבוויה דל קורסו עד שנת 1799 שכהבניין הכבש על ידי חיילים ורהיטיו פוזרו. בשנת 1803 האקדמיה הועברה על ידי נפוליאון בונפרטיה לווילה מדיצ'י, מה שאפשר לאמנים צעירים מצרפת להמשיך להיוודע מקרוב לנכסי צאן הברזל של האמנות הקלאסית היוונית-רומית ושל הרנסאנס ולשאוב מכך השראה במסות השנתיות הידועות כ-"envois de Rome" שחויבו לחבר ולשלוח להערכה לפריז.

אחרי הפסקה ראשונה בפעילותה בימי מלחמת העולם הראשונה, מוסוליני הפקיע את בניינה בשנת 1941 אחרי שפלש לצרפת. המוסד הועבר לניס, אחר כך לפונטנבלו. אחרי המלחמה חזרה למושבה הקבוע בוולה מדיצ'י. בשנת 1968 ביטל אנדרה מלרו כשר התרבות, את פרסי רומא, אחרי ניסיון ראשון כושל לעשות זאת בשנת 1962. בשנת 1967 נבחר החתן האחרון לגראן פרי של רומא לאדריכלות, אך אירועי מאי 1968 בצרפת מנעו את הענקתו.

החסות על המוסד עברה מידי האקדמיה הצרפתית לאמנויות יפות ומהמכון הצרפתי לידי משרד התרבות הצרפתי והמדינה הצרפתית. כתגובה לכך, החל מנשנת 1975 הקימה האקדמיה הצרפתית לאמנויות תחרות שנתית לאדריכלות שבה מוענק "גראן פרי לאדריכלות". מאז האורחים בווילה מדיצ'י אינם נבחרים רק מן המקצועות המסורתיים כמו ציור, פיסול, אדריכלות, חריטה על מדליות או על אבני חן, אלא גם מתחום הספרות, התפוארנות, הצילום, הקולנוע, תולדות האמנות, ושיפוץ דברי האומנות.

עם הזוכים במלגות של אקדמיית צרפת ברומא נמנו ז'אן-אוגוסט-דומיניק אנגר, ז'אן-בטיסט קארפו, שארל גרנייה,קלוד דביסי, ז'ורז' ביזה, פרנסואה בון ובשנים האחרונות איי אם פיי, פסקל דוספן, לוראן גראסו, ואלרי מרז'ן, מרי נדיאה, קסבייה בובואה ורבים אחרים.

פעילותה העכשווית

כיום אקדמיית צרפת ברומא נמצאת בחסות משרד התרבות והתקשורת הצרפתי וההשתלמויות בה פתוחות בפני אומנים וחוקרים דוברי צרפתית מכל העולם, בגילים בין 45-20. מקבלי מלגות ההשתלמות נבחרים על ידי חבר שופטים עצמאי. ההשתלמויות נמשכות בין 18-12 חדשים. בעקבות רפורמה משנת 2013 נקבעו גם צורות אירוח אחרות בעלות מטרות ומשכי זמן אחרים. אקדמיית צרפת ברומא פתוחה לקהל באמצעות סיורים מודרכים בווילה מדיצ'י ותוכניות תרבות עשירות.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24713228אקדמיית צרפת ברומא