אצטדיון המושבה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אצטדיון המושבה
היציע המערבי של האצטדיון, מרץ 2012
היציע המערבי של האצטדיון, מרץ 2012
מיקום פתח תקווה, ישראל
אבן יסוד אוקטובר 2007
תקופת הפעילות 6 בדצמבר 2011 – הווה (13 שנים)
עלות הבנייה כ-200 מיליון שקל
בעלים עיריית פתח תקווה
משטח דשא
אדריכל גולדשמידט ארדיטי בן נעים אדריכלים[1]
קבוצות הפועל פתח תקווה (2011-היום)
מכבי פתח תקווה (2011-היום)
מושבים 11,500[2]
ממדי משטח 68X105

אצטדיון המושבה (נקרא גם "אצטדיון שלמה ביטוח") הוא אצטדיון כדורגל בפתח תקווה, בסמוך לדרך אם המושבות. באצטדיון 11,500 מקומות ישיבה, והוא נחנך ב-2011. האצטדיון החליף את אצטדיון האורווה, כמגרש הביתי הקבוע של שתי הקבוצות העירוניות הבכירות – מכבי פתח תקווה והפועל פתח תקווה. עלות בניית האצטדיון מוערכת בכ-200 מיליון שקל, כאשר רובו מומן על ידי העירייה, ו-50 מיליון שקל מומנו על ידי המועצה להסדר ההימורים בספורט. האצטדיון הוא חלק מקומפלקס ספורט אשר כולל שני מגרשי אימונים, מתחם בילוי וסחר ואולם רב תכליתי, בין היתר משמש האצטדיון להופעות. בצמוד לאצטדיון נמצאת תחנת רכבת קריית אריה ועוברים בקרבתו כביש 5 וכביש 4, המקנים לאצטדיון נגישות גבוהה.

היסטוריה

אבן הפינה של האצטדיון הונחה באוקטובר 2007. האצטדיון נחנך ב-6 בדצמבר 2011 במעמד ראש העיר ויושב ראש ההתאחדות לכדורגל. משחק הבכורה באצטדיון התקיים ב-10 בדצמבר 2011 בין מכבי פתח תקווה להפועל עכו והסתיים בתוצאה 0:4 לטובת הקבוצה האורחת. משחק הבכורה של הפועל פתח תקווה באצטדיון נערך ב-24 בדצמבר 2011 מול מכבי חיפה, והסתיים בניצחון 1:3 לטובת המארחת.

כחודש לאחר פתיחתו נחנך באצטדיון חדר להנצחת "ליגה טרזין". חדר ההנצחה ממוקם בתוך אחד מתאי הצפייה באצטדיון ובו פירוט על פעילות ליגת הכדורגל שפעלה בגטו טרזיינשטט, כמו גם הנצחה של הספורט היהודי בתקופת השואה. את החדר הקים בית טרזין עבור מאיר שמיר אשר היה בעבר הבעלים של קבוצת הפועל פתח תקווה וסבו ודודו עברו את השואה בגטו זה. מניע נוסף אשר הביאה להקמת חדר ההנצחה הוא יצירת כלי חינוכי כנגד האלימות והגזענות בכדורגל. כל שנה מגיעות קבוצות נוער וחיילים העוסקות במקום בזיכרון השואה ובעירוב של דימויי השואה בכדורגל של היום, בארץ ובעולם.

ב-29 בפברואר 2012 אירח האצטדיון את משחקה של נבחרת ישראל מול אוקראינה שהסתיים בניצחונה של אוקראינה בתוצאה 3 - 2.

ביוני 2013 לקח האצטדיון חלק באירוח משחקי אליפות אירופה בכדורגל עד גיל 21 שנערכה בישראל.

ב-16 ביוני 2016, התקיימה ההופעה הראשונה באצטדיון כאשר הזמר שלמה ארצי הופיע אל מול כ-6,000 צופים.[3]

בעקבות ההרחבה באצטדיון בלומפילד בשנים 2016–2019 שימש האצטדיון כמגרשן הזמני של הפועל תל אביב ובני יהודה.

סוגיית שמו של האצטדיון

כנהוג בעשורים האחרונים, מבני ציבור שעלותם גבוהה נקראים על שם חברות מסחריות או תורמים פרטיים תמורת מימון מלא או חלקי. דוגמאות בישראל הן היכל מנורה מבטחים ואצטדיון סמי עופר. כיוון שבמימון בניית האצטדיון לא לקח חלק אף גוף מסחרי או פרטי והמימון היה ציבורי, בזמן תחילת בנייתו של האצטדיון שמו טרם נקבע והוא נשא את הכותרת "אצטדיון עירוני" ללא כל כינוי נוסף.

אוהדי קבוצת הפועל פתח תקווה פתחו בקמפיין הקורא לעיריית פתח תקווה לקרוא לאצטדיון "ראש הזהב" – על שם כדורגלן העבר נחום סטלמך.[4] בתגובה, אוהדי מכבי פתח תקווה פתחו בקמפיין משלהם לקריאת האצטדיון על שם שמואל בן דרור[5] בספטמבר 2010 הודיעה עיריית פתח תקווה שמאחר שלא נמצא נותן חסות לאצטדיון בשלב זה, הוחלט לקרוא לאצטדיון בשם אצטדיון המושבה. השם החדש מתקשר לכינויה של העיר, "אם המושבות", וקשור במיתוג מחדש שעוברת העיר. בכך, סתמה העירייה את הגולל על ניסיונות האוהדים להנציח שחקנים בשם האצטדיון.[6] עם זאת, המשיכו אוהדי שתי הקבוצות במאבקם לשינוי שמו של האצטדיון.

ב־24 בנובמבר 2019 שונה שמו של האצטדיון ל"אצטדיון שלמה ביטוח", אחרי שהחברה זכתה במכרז של החברה לפיתוח העיר. החסות תינתן ל־4 שנים עם אופציה ל־4 שנים נוספות.

גלריית תמונות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אצטדיון המושבה בוויקישיתוף

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

26470513אצטדיון המושבה