אפקט קואנדה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
איור של זרימה מעל כנף, הממחיש את אפקט קואנדה: שכבות האוויר נצמדות לכנף.
קואנדה 1910, מטוס הסילון של הנרי קואנדה

אפקט קואנדה הוא תופעה בה סילון של זורם נע, נוזל או גז, המתקדם בצמידות למשטח קמור קלות יתעקל עם המשטח במקום להתקדם ישר בכיוון התקדמותו.

התופעה מוסברת בכך שכאשר הזורם נע לאורך המשטח נוצר כח חיכוך בין הזורם לבין המשטח. כח זה מאט את מהירות הזרימה ומצמיד את הזורם למשטח. הזורם הנע עוקב אחרי העקמומיות של המשטח אפילו מעבר לנקודת הקצה כל עוד הזווית איננה חדה מדי.

יש חוקרים הטוענים שנדרש להשתמש באפקט קואנדה כדי להסביר את היווצרות כח עילוי מפרופיל אווירודינמי. הם טוענים שהיצמדות הזרימה אל "עקמומיות הפרופיל" אווירודינמי בחלק שמעל לפרופיל נובעת ברמה המיקרוסקופית על ידי אפקט קואנדה ושבלעדיו היה נוצר מצב קבוע של הזדקרות. לעומתם, רוב החוקרים מסתפקים בהסברים בלי לראות צורך בשימוש באפקט קואנדה. תומכי השימוש באפקט מצדיקים את השימוש בו כדי לנתח את העילוי שנוצר כתוצאה מגופים אווירודינמיים ייחודיים, כגון מדפים ואמצעי הגברת עילוי נוספים.

היסטוריה

תומאס יאנג תיאר את מה שנקרא היום אפקט קואנדה בשנת 1800. התופעה של היצמדות סילון זורם נע למשטחים בעלי עקמומיות נקראת על שם אנרי קואנדה, מדען, בונה מטוסים ומהנדס אווירונאוטיקה ממוצא רומני, מחלוצי התעופה בעולם. קואנדה שם לב לתופעה שגרמה לשרפה ולהתרסקות מטוסו מדגם קואנדה 1910 שהיה המטוס הראשון שצויד וטס עם מנוע סילון. כאשר קואנדה הטיס את מטוסו, קואנדה-1910, עם מנוע הסילון, הוא שם לב לכך שהגזים הלוהטים מהמנוע נצמדים למשטח גוף המטוס. כך גילה את התופעה שזרם נוטה להצמד למשטח שעל פניו הוא זורם. קואנדה זיהה את התופעה, חקר אותה ומצא לה שימושים מעשיים בתחום התעופה.

בשנת 1934 הוציא קואנדה פטנט בצרפת על שימוש בתופעה להסטת סילון נוזל שנכנס לזורם אחר בסמיכות לקיר קמור. מחקרים נוספים נעשו על ידי ג`ון פוסט והובילו לתכנון ולבניה של רחפות השטות על גבי כרית אויר.

לקריאה נוספת

  • Young, T. (1800), Outlines of experiments and inquiries, respecting sound and light.
  • FLUID DYNAMICS by Mihaela-Maria Tanasescu, Texas Tech University
  • United States Patent 4210283. Dual pattern windshield washer nozzle.
  • Spitzer, David W. "Industrial Flow measurement". Instrument Society of America, 1990.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אפקט קואנדה בוויקישיתוף