אפיתט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אפיתט (מיוונית: ἐπίθετον‏, epitheton, הטיה של ἐπίθετος, ‏epithetos, "לייחס, להוסיף")[1] הוא שם תואר או מונח תיאורי (מילה או ביטוי), המלווה או המתרחש במקום של שם עצם כאשר בשניים אלה יחדיו נעשה שימוש במשותף. לאפיתט יש גוונים שונים של משמעות כאשר הוא מוחל על דמויות אמיתיות או פיקטיביות, כולל אלילים ואובייקטים, ואף מינוחים מדעיים. אפיתט יכול להיות גם תואר הנלווה לדמויות היסטוריות, למשל אלפרד הגדול, סולימאן המפואר או אכילס קל הרגל.

בשימוש עכשווי, אפיתט הוא לעיתים קרובות ציון למטבע לשון מעליב או משמיץ, או לביטוי גנאי, כגון אפיתט גזעני[2] או לכינוי חיה.[3] על שימוש זה באפיתט כ"לשון נקיה" נמתחה ביקורת על ידי אנשי זרם הבלשנות הפרסקרפטיבית.[4]

בבלשנות

בבלשנות, אפיתט יכול להיות רק מטפורה, שבמהותה מצומצמת ודחוסה לכדי תמורה. אפיתט לפעמים קשור בשמו של אדם או מופיע במקום שמו, בתור מה שיכול להיות מתואר ככינוי או שם חיבה. הקישור בין אפיתט לבין שם העצם שלו מחייב שימוש רב-שנים וזיהוי תרבותי מבוסס. לא כל תואר הוא אפיתט. אפיתט מזוהה בעיקר כאשר תפקידו הוא דקורטיבי בעיקרו, כגון השימוש באפיתט "זאוס מקבץ העננים" עבור זאוס, לא בהקשר של יצירת סערה על ידי זאוס אלא ככינוי המוצמד אל שמו אוטומטית, גם מחוץ להקשר. לעיתים, בעיקר במיתולוגיה היוונית, בסיפורי האיליאדה של הומרוס, נעשה שימוש באפיתט כדי למלא משקלים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "Epithetos". A Greek-English Lexicon. Perseus.Tufts.edu.
  2. ^ epithet.
  3. ^ Herzfeld, Michael (2016). Cultural Intimacy: Social Poetics and the Real Life of States, Societies, and Institutions. Routledge. p. 73. ISBN 978-1-317-29755-0.
  4. ^ Manser, Martin H. (2007). Good Word Guide (6th ed.). A&C Black. p. 147. ISBN 978-0-7136-7759-1.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32660550אפיתט