אספרסו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Incomplete-document-purple.svg
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
חליטת אספרסו, עם קצף בגוון חום-אדום כהה, המכונה קרמה.

אספרסו הוא משקה מרוכז הנוצר מחליטה באמצעות הזרמת כמות קטנה של מים על סף רתיחה ובלחץ גבוה דרך פולי קפה קלויים, טחונים ודחוסים. בהשוואה לדרכי חליטת קפה אחרות, קפה הנחלט בשיטת האספרסו נוטה להיות בעל קרמה רבה יותר. כתוצאה מהליך החליטה בלחץ, הטעמים והחומרים הכימיים בכוס אספרסו רגילה הם מאד מרוכזים, וזו גם הסיבה שאספרסו משמש כבסיס למשקאות קפה רבים אחרים, כגון לאטה, קפוצ'ינו, מקיאטו, מוקה, אפוגטו ואמריקנו. יחס הקפאין ליחידת נפח משקה הוא גבוה יותר באספרסו מאשר ברוב משקאות הקפה האחרים. לדוגמה, ריכוז הקפאין שבאספרסו גבוה מריכוז הקפאין שבקפה פילטר פי 1 ושני שלישים לערך.[1]

תהליך החליטה

הכנת אספרסו נעשית כאמור על ידי הזרמת מים חמים בלחץ רב (כ9 בר) דרך קפה טחון. תהליך זה יוצר משקה במרקם סמיך, מכיוון שהוא מחלץ מן החליטה הן נוזלים והן מוצקים. הקצף (קרמה) האופייני למשקה, נוצר באמצעות אמולסיה של השמנים בקפה הטחון לידי קולואיד, אשר אינו נוצר בשיטות חליטה אחרות.

הכנת אספרסו מאוזן בין החמיצות למרירות הוא תהליך מורכב שדורש ידע ומקצועיות וכולל משתנים רבים: כמות הקפה, כמות המים, עובי הטחינה, טמפרטורת המים. התלוים בזן הקפה ורמת קליתו, ומשפיעים על מדד 'משך החליטה' תהליך זה נקרה dial-in.

בידיות של מכונות האספרסו נהוג להבחין בין ידית עם סלסלת לחץ בה הקפה נלחץ ויוצא מחור אחד דבר המגביר את הלחץ (אידיאלי עבור קפה טחון גס יחסית, ואף מגביר את הקרמה) לבין מכונה עם סלסלה ללא לחץ בה הקפה יוצא ישירות מהפילטר ויכול להיות מופק מטחינה דקה יותר (שדורשת מטחנת קפה מקצועית), קפה זה נחשב איכותי וטעים יותר.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אספרסו בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ספל אספרטו סטנדרטי, "שוט" בנפח של כ-30 מיליליטר, מכיל כשליש מכמות הקפאין שבמנה סטנדרטית של קפה פילטר, שהיא בנפח 180 מיליליטר, ומכילה בין 80 ל-130 מיליגרם קפאין.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0