אסטרוציטומה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית מחלה ריקה אסטרוציטומה (אנגלית: Astrocytoma) הוא סוג של סרטן במוח. מקורם של גידולים מסוג זה הוא בסוג מסוים של תאי גליה (תאים בצורת כוכב המצויים במוח הגדול שנקראים האסטרוציטים). סוג זה של סרטן בדרך כלל לא מתפשט מחוץ למוח ומחוץ לחוט השדרה, ובדרך כלל לא משפיע על איברים אחרים. האסטרוציטומות הן הגליומות הנפוצות ביותר, ויכולות להופיע ברוב חלקי המוח, ולעיתים רחוקות אף בחוט השדרה.

אנשים יכולים לפתח אסטרוציטומות בכל גיל. אסטרוציטומות מדרגה נמוכה נפוצות יותר אצל ילדים ומבוגרים צעירים, ואילו אסטרוציטומות בדרגה גבוהה נפוצות יותר במבוגרים יותר. אסטרוציטומות בתוך בסיס המוח שכיחים יותר אצל אנשים צעירים ומהווים בערך 75% של גידולים נוירואפיתליים.

פתופיזיולוגיה

תופעות הלוואי של הגידול משתנות בהתאם לאזור בו הוא ממוקם. הגידול משפיע על הרקמות בכך שהוא דוחס אותם ופולש אליהם. הוא עלול לגרום לפגיעה ברקמות בגלל לחץ על כלי דם שגורם להיפוקסיה, בשל תחרות על חומרי מזון וכן שחרור חומרים מזיקים כגון רדיקלים חופשיים, שינוי מאזן אלקטרוליטים ופגיעה בנוירוטרנסמיטורים וכן שחרור חומרים מתווכים כמו ציטוקינים, המשבשים את פעילות המוח. תופעות לוואי משניות יכולות להיות לחץ תוך-גולגולתי: התפתחות הגידול גורמת להעלאת הלחץ בגולגולת, שיכולה לגרום לאפילפסיה.[1]

אבחון

האבחון מתבצע בבדיקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT) או בדיקת דימות תהודה מגנטית (MRI) באמצעותם מבררים את מיקום הגידול, גודלו והרכבו. אם נמצא גידול בבדיקות הדימות, יש לבצע ביופסיה שמטרתה לקבוע את סוג הגידול בבדיקה היסטולוגית. את הביופסיה ניתן לבצע לפני הניתוח או במהלכו. סיווג הגידול היא שיטת סיוג המסייעת לרופא לקבוע את חומרת האסטרוציטומה ולהחליט על הטיפול הטוב ביותר. הסיווג מתבסס על אופן חלוקת תאי הגידול, קצב חלוקתם, ואפשרות גדילתם של צינורות דם חדשים.

סיווגים (דירוגים) (Grading)

ישנן מספר מערכות הערכה (סיווג) בשימוש עבור סיווג של הגידול של מערכת העצבים המרכזית. שיטת הדירוג של ארגון הבריאות העולמי (WHO) משמשת בדרך כלל עבור דירוג אסטרוציטומה. השיטה נקבעה בשנת 1993 במטרה למנוע בלבול באבחנות, ועל פיה נקבעו ארבע דרגות סיווג. הסיווגים נעים בין 1 ל-4: סיווג 1 הוא הפחות אגרסיבי, וסיווג 4 מסמל את סוג הגידול האגרסיבי ביותר.


סיווג (דירוג) ארגון הבריאות העולמי

סוג האסטרוציטומה תיאור
I
  • Pilocytic astrocytoma
  • Pleomorphic xanthoastrocytoma
  • Subependymal giant cell astrocytoma
  • Subependymoma
אסטרוציטומה בעלת קצב גידול איטי, לרוב שפיר, ולרוב אפשרות ההחלמה מלאה במידה ומבוצע ניתוח להסרה כירורגית של הגידול. כאשר לא ניתן להסיר את מלוא הגידול, ניתן לטפל בו באמצעות הקרנות.
II
  • Low-grade (fibrillary) astrocytoma
  • Mixed oligoastrocytoma
אסטרוציטומה בעלת קצב גידול איטי יחסית. סוג זה לרוב שפיר, אולם יכול להפוך לגידול ממאיר. גידולים אלה נפוצים לרוב אצל חולים צעירים, ויכולים לגרום לפרכוסים.

סיכויי ההחלמה לסוג גידול זה בינוניים.
בגידול זה יש סיכוי של 34% לתוחלת חיים של חמש שנים בלי טיפול, ו-70% סיכויי הישרדות אם מטפלים באמצעות הקרנות.
תוחלת החיים החציונית של החולים בגידול זה היא 4 שנים.

III Anaplastic astrocytoma גידול מסוג זה גורם לרוב לפרכוסים, כאבי ראש ושינויי אישיות.

הטיפול בסוג גידול זה כולל הסרה כירורגית של רקמת הגידול ככל האפשר מבלי לגרום נזקים לרקמת המוח. טיפול בהקרנות מאריך את תוחלת החיים, ולרוב מבוצע לאחר ההסרה הכירורגית.
תוחלת החיים החציונית בגידול מסוג זה ללא טיפול היא 18 חודשים.
אין תועלת מוכחת במתן טיפול כימותרפי בנוסף על הניתוח וההקרנות.

IV Glioblastoma multiforme (GBM) גידול זה הוא הנפוץ ביותר והמסוכן ביותר מבין גידולי המוח הממאירים. גידול מסוג זה יכול להגיע לגודל גדול מאד בטרם מופיעים תופעות לוואי. גידול זה בצורתו המשנית, משמע, שעבר טרנספורמציה מגליומות בדרגה נמוכה יותר, נפוץ בגילאים צעירים (גיל ממוצע 45 לעומת 65 בגליובלסטומה ראשונית).

הטיפול המקובל לגידול זה הוא הסרה כירורגית, וזו תבוצע כל עוד ניתן לבצעה מבלי לפגוע בתפקודי המוח.
בשל אופי הגידול המהיר של הגידול ותפוצתו המהירה במוח, לרוב לא ניתן להסיר את הגידול במלואו. לפיכך מבוצעות הקרנות כטיפול המשך. המחקרים מראים כי הקרנות אלה מכפילות את תקופת ההישרדות של החולים. 
חולים מעטים ישרדו תקופה של מעל 3 שנים עם גידול מסוג זה. משך החיים המוצע עם גידול מסוג זה הוא 17 שבועות בלא טיפול קרינה, ו-30 שבועות עם טיפול קרינה, כאשר הסרת הגידול ולאחריה טיפול קרינה מאפשרת תוחלת חיים ממוצעת של 37 שבועות.[2]

על-פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, גידולים בעלי הסיווג הציון הנמוך ביותר (סיווג I) מהווים רק 2% מהגידולים; גידולים מסיווג II מהווים 8%, וגידולים מסיווג III מהווים 20%. מרבית הגידולים אסטרוציטומה (הם מסיווג IV) שהוא הנפוץ ביותר מבין סוגי סרטן מערכת העצבים, וסוג הסרטן השני השכיח ביותר במוח לאחר גרורות במוח. למרות שכיחות נמוכה של גידולים אלה לעומת סוגי סרטן אחרים, אחוזי התמותה גבוהים (בסיווגים III & IV) בעיקר עקב גילוי מאוחר של הגידול בהיעדר סימפטומים.[3]

גלריה

דוגמה לתוצאות ניתוח הסרת גידול

מניעה

לא קיים טיפול מניעתי, שכן על אף עשרות שנים של מחקרים, הגורם המדויק של אסטרוציטומה עדיין לא ידוע.

פרוגנוזה

הפרוגנוזה של המחלה תלויה בסוג הגידול, באזור בו הוא נמצא, בשאלה האם ניתן להסיר לחלוטין את הגידול באופן כירורגי, בגיל המטופל, עד כמה הגידול משפיע על התפקוד היום יומי של החולה (כגון: חשיבה, זיכרון, תנועתיות), שינויים גנטיים בגידול עצמו והאם הגידול מגיב לטיפולים כימותרפיים והקרנות.

אסטרוציטומה דרגה 1 ניתנת בדרך כלל להסרה במלואה, ובעלת סיכויי החלמה טובים מאוד, אם כי, חלק מהגידולים מסוג זה יכולים לחזור. סיכויי ההחלמה מאסטרוציטומה דרגה 2 גם הם טובים, למרות שבדרך כלל לא ניתן להסיר את הגידול לחלוטין במקרים של אסטרוציטומה דרגה 2. מעל 40% מאלו שאובחנו עם סוג זה של אסטרוציטומה שורדים 10 שנים או יותר לאחר האבחנה. לעיתים עלולים גידולים מדרגה נמוכה להפוך לדרגה גבוהה בקרב מבוגרים. על פי מחקרים, מעל 25% מהחולים באסטרוציטומה דרגה 3 שורדים 5 שנים ויותר לאחר האבחנה. במקרים של אסטרוציטומה דרגה 4 (גליובלסטומה מולטיפורמה, GBM) הפרוגנוזה גרועה מאד. רוב המטופלים שורדים פחות משנה. כ- 6% שורדים לאחר חמש שנים מהאבחנה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אסטרוציטומה בוויקישיתוף

הערות שוליים

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
אסטרוציטומה26480058