אנציקלופדיה בריטניקה (חברה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


שגיאות פרמטריות בתבנית:חברה מסחרית

שימוש בפרמטרים מיושנים [ אנשי מפתח ]

Encyclopædia Britannica, Inc
Britannica Logo.gif
נתונים כלליים
סוג חברה פרטית
מייסדים קולין מקפרקוהר ואנדרו בל
תקופת הפעילות 1768–הווה (כ־256 שנים)
משרד ראשי שיקגו, אילינוי, ארצות הברית
מוצרים עיקריים האנציקלופדיה בריטניקה, אתר britannica.com ומילון מרים-ובסטר
אנשי מפתח יעקב (ז'אקי) ספרא (בעלים יחיד)
עובדים 400 (300 בשיקגו וכמאה ברחבי העולם)
 
http://www.eb.com

אנציקלופדיה בריטניקה בע"מאנגלית: Encyclopædia Britannica Inc) היא חברה הידועה בעיקר בשל היותה המוציאה לאור של אנציקלופדיה בריטניקה, האנציקלופדיה המודפסת הוותיקה בעולם. החברה נוסדה בסקוטלנד במאה ה-18 ומאז 1929 פועלת מארצות הברית.

היסטוריה

החברה נוסדה באדינבורו במאה השמונה עשרה, בתקופת הנאורות של סקוטלנד. מדפיס בשם קולין מקפרקוהר וחרט בשם אנדרו בל הקימו שותפות במטרה ליצור ספר שיגלם בתוכו את רוח הידענות החדשה ששרתה באותם הימים. השותפות התקשרה עם ויליאם סמלי והלה היה לעורך של המהדורה המקורית בת שלושת הכרכים של האנציקלופדיה בריטניקה, שהתפרסמה כרך אחר כרך החל משנת 1768.

ברבות השנים, המוניטין של האנציקלופדיה בריטניקה הלכו והשתפרו יחד עם המהדרות החדשות והמצליחות, והחברה העבירה את עיקר פעילותה לארצות הברית. דבר זה התרחש בשנת 1929, בימי הוצאתה לאור של המהדורה הארבע-עשרה והמתוקנת של הבריטניקה. באמצע שנות השלושים של המאה העשרים עבר מטה החברה לשיקגו, ובאותה התקופה חלו מספר שינויים בסדרי העריכה של האנציקלופדיה. לא עוד פוזר צוות העורכים בתום השלמתה של מהדורה חדשה, אלא נשמר במשרות קבועות כמחלקת העריכה של האנציקלופדיה. מהלך זה נעשה במטרה לעמוד בקצב התפתחות הידע האנושי שגבר באותה התקופה.

בתקופת סירס רובאק

בשנת 1920, בתום השלמת המהדורה האחת עשרה של האנציקלופדיה בריטניקה, נמכרו הסימן המסחרי וזכויות ההפצה לסירס רובאק, ובעקבות זאת החברה עברה לשיקגו שבאילינוי. החל משנת 1936 הדפסה חדשה של האנציקלופדיה יצאה לאור בכל שנה ושנה, וכללה את השינויים והעדכונים האחרונים. בשנת 1938 יצאה לאור המהדורה הראשונה של "ספר השנה של הבריטניקה". ספרי-השנה המשיכו לצאת עד שנות האלפיים.

בתקופת ויליאם בנטון

בשנת 1941 סירס רובאק תרמה את חברת "אנציקלופדיה בריטניקה בע"מ" לאוניברסיטת שיקגו. במרוצת שנות הארבעים, בריטניקה בע"מ הרחיבה את עסקי המו"לות שלה על ידי רכישת האנציקלופדיה של קומפטון וחברת G. & C. Merriam. בשנת 1952, תחת הנהגתו של מורטימר ג'. אדלר, הוציאה הבריטניקה לאור את סדרת "הספרים המופלאים של העולם המערבי", שמנתה 54 כרכים של "הספרים המופלאים" שתרבות המערב הביאה לעולם.

ויליאם בנטון היה למוציא-לאור החל משנת 1943 ועד למותו בשנת 1973, ולאחריו שימשה בתפקיד שנה נוספת אלמנתו, הלן המינגוויי בנטון, עד למותה בשנת 1974. הניהול עבר לקרן בנטון, שהקמתה הוכרזה באירועי יובל המאתיים לאנציקלופדיה בריטניקה.

בתקופת יעקב ספרא

בינואר 1996 נמכרה חברת האנציקלופדיה בריטניקה בע"מ לאשף-הפיננסים והמיליארדר השווייצרי, יעקב (ז'אקי) ספרא.

החברה הייתה אחת הראשונות שהציעו למכירה תוכן אנציקלופדי מעל גבי האינטרנט (בשנות השמונים, בשיתוף עם LexisNexis), וכיום היא מציעה זאת על מספר סוגי מדיה, לרבות DVD ואתר האינטרנט שלה. היא מפעילה מספר מיזמים בינלאומיים לפיתוח תכנים חינוכיים ביפן, קוריאה הדרומית, סין, טיוואן, איטליה, צרפת, ספרד, אמריקה הלטינית, טורקיה, הונגריה ופולין.

תחת בעלותו של ספרא התנסתה החברה בערעור יחסי העבודה בין ההנהלה לבין העובדים, כך למשל פרילנסרים נאלצו להמתין עד שישה חודשים להמחאות ועובדים מן המניין לא קיבלו העלאה במשכורת במשך שנים, כך לפי דיווח בעיתון הניו יורק פוסט. מהלכי קיצוצים שבוצעו כללו היתר לעשיית שימוש בתמונות המצויות ברשות הציבור בפרסומי האנציקלופדיה. בדצמבר 2002 חברת האנציקלופדיה בריטניקה בע"מ הודיעה לעובדיה כי תעלה את ההשתתפות החודשית של העובדים בביטוח הפנסיוני שלהם, ולאחר מכן ביטלה אותו כליל.

באמצעות "בריטניקה ישראל" החברה מפעילה שותפויות עם המרכז לטכנולוגיה חינוכית וכן מחזיקה בחברת מלינגו, המפתחת את מילוני רב-מילים, מורפיקס ותוכנת הקראת הטקסטים, קולן. כמו כן, החברה מוציאה לאור בין השאר את מילון מריאם-ובסטר, האנציקלופדיה של קומפטון וסדרת ספרי "הרעיונות המופלאים" של מורטימר ג'. אדלר. מנכ"ל ונשיא החברה הוא הישראלי אילן ישועה שהחליף בתפקיד את דון יאניס בשנת 2001.

מוצרים נוספים של החברה

בנוסף למוצר הדגל, האנציקלופדיה בריטניקה, עוסקת החברה בהוצאה לאור של אנציקלופדיות וספרים נוספים, הנהנים מהמוניטין של האנציקלופדיה. אלה כוללים:

  • Britannica Concise Encyclopædia (האנציקלופדיה בריטניקה התמציתית) כוללת 28,000 ערכים קצרים המתמצתים את הבריטניקה המלאה בת 32 הכרכים.
  • Compton's by Britannica, הכוללת את האנציקלופדיה של קומפטון לשעבר, מכוונת לקהל בני הנעורים, בגילאי 10-17, ומכילה 26 כרכים ו-11,000 עמודים בקירוב.
  • My First Britannica (הבריטניקה הראשונה שלי) המכוונת לילדים בני שש עד שתים-עשרה.
  • Britannica Discovery Library (ספריית התגליות של הבריטניקה) המכוונת לילדים בני שלוש עד שש.

למן שנת 1938, חברת האנציקלופדיה בריטניקה בע"מ מפרסמת בכל שנה אלמנך המסקר את אירועי השנה החולפת. האלמנכים זמינים מעל גבי רשת האינטרנט החל ממהדורת שנת 1994 (המסקרת את אירועי שנת 1993). החברה אף מוציאה לאור מספר ספרי יעץ ייחודיים, כגון Shakespeare: The Essential Guide to the Life and Works of the Bard (שייקספיר: המדריך החיוני לחייו ויצירותיו של הפייטן), בהוצאת Wiley, משנת 2006.

לקריאה נוספת

  • Smith, William C. (February 2 2004). "Venerable tomes go digital". The National Law Journal: P8.
  • "Cash-shy Britannica", New York Post, September 11, 2003

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0