אנטוניס סמאראס
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
| ||
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים. |
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מנהיג ריקה. אנטוניס סמאראס (ביוונית: Αντώνης Σαμαράς הוגים גם אנדוניס סאמארס; נולד ב-23 במאי 1951) הוא כלכלן ופוליטיקאי יווני שכיהן כראש ממשלת יוון בשנים 2012–2015. סמאראס כיהן כראש האופוזיציה בפרלמנט היווני וייצג בפרלמנט היווני את מחוז מסניה. סאמארס היה בעברו גם שר החוץ, שר האוצר, שר התרבות וראש האופוזיציה בפרלמנט היווני.
סאמארס נודע ביוון במיוחד כמי שבשנת 1993 נשא באחריות רבה לנפילתה של מפלגת הדמוקרטיה החדשה, בה היה חבר, מן השלטון. למרות זאת הוא הצטרף שוב למפלגה ב-2004 ונבחר בשלהי 2009 לעמוד בראשה לאחר מאבק פנים-מפלגתי קשה.
סאמארס הוא המנהיג השביעי של המפלגה מאז נוסדה ב-1974.
סאמארס סיים תואר ראשון בכלכלה בקולג' אמהרסט ב-1974 וב-1976 סיים תואר שני במנהל עסקים באוניברסיטת הרווארד.
סאמארס נבחר לפרלמנט מטעם מסניה וכיהן בו מ-1977 עד 1996 ושוב מ-2007 עד היום.
ב-1989 מונה לתפקיד שר האוצר בממשלתו של קונסטנדינוס מיצוטאקיס מטעם הדמוקרטיה החדשה, הדוגלת בקו נוקשה ביחס למחלוקת הקיימת בין יוון למקדוניה באשר לשם שהאחרונה צריכה לשאת (ראו בהרחבה פסקה ראשונה בערך מקדוניה). לאחר שסולק מתפקידו בשל סוגיה זו ב-1992, הקים מפלגה חדשה, Political Spring, שבעמדותיה המדיניות ממוקמת מימין לדמוקרטיה החדשה. עריקת אחד מחברי הפרלמנט ממפלגת הדמוקרטיה החדשה למפלגתו של סאמארס הביאה לנפילתה של הדמוקרטיה החדשה מן השלטון מ-1993.
Political Spring השיגה 4.9% מהקולות בבחירות של 1993 וזכתה ב-10 מושבים בפרלמנט. בבחירות של 1994 לפרלמנט האירופי קיבלה המפלגה 8.7% מהקולות וזכתה בשני מושבים. הדרדרותה החלה בבחירות של 1996 בהן קיבלה רק 2.94% מהקולות, כשאחוז החסימה עמד על שלושה אחוזים. בבחירות לפרלמנט האירופי ב-1999 זכתה המפלגה ב-2.3% מהקולות, מה שלא הספיק כדי לזכות אותה במושב בפרלמנט.
Political Spring לא השתתפה בבחירות בשנת 2000 וסאמארס הביע תמיכה פומבית בדמוקרטיה החדשה. לפני הבחירות של 2004 פיזר סאמארס את מפלגתו והצטרף שוב למפלגת הדמוקרטיה החדשה ונבחר כחבר בפרלמנט האירופי בבחירות שהתקיימו באותה השנה.
בבחירות לרשות המחוקקת ב-2007 הוא נבחר מטעם מסניה לפרלמנט היווני וכתוצאה מכך התפטר מהפרלמנט האירופי. בינואר 2009 מונה סאמארס לשר התרבות בעקבות חילופי גברי בממשלה. בתפקיד זה חנך את מוזיאון אקרופוליס ביולי 2009. בשנה זו גם נבחר שוב שנית מטעם מסניה.
היבחרותו למנהיג הדמוקרטיה החדשה
הדמוקרטיה החדשה נחלה תבוסה מהדהדת בבחירות לרשות המחוקקת שהתקיימו ב-2009. קוסטס קרמנליס התפטר מראשות המפלגה והניע בכך מרוץ לבחירת מחליפו. סאמארס התמודד על המשרה והסקרים צפו קרב צמוד בינו לבין דורה בקויאני, שרת החוץ לשעבר וראש עיריית אתונה לשעבר. זמן קצר לאחר תחילת המירוץ הודיע אחד המתמודדים, השר לשעבר דימיטריס אברמופולוס על פרישתו מהמירוץ והעברת תמיכתו לסאמארס.
תוך שבירת פרקטיקות קיימות, הוחלט שהמנהיג הבא ייבחר על ידי חברי המפלגה בבחירות ארציות. הסקרים לימדו שמועמדותו של סאמארס בנסיקה והוא הגיע אל קו הגמר של המירוץ מעמדת המועמד המוביל.
בשעות הבוקר המוקדמות של ה-30 בנובמבר 2009 נבחר סאמארס למנהיג החדש של מפלגת הדמוקרטיה החדשה. יריבתו, בקויאני, הודתה בהפסדה והתקשרה לברך את סאמארס. הוא קיבל את ניצחונו בנאום במטה המפלגה והתחייב לבצע רפורמה אידאולוגית וארגונית רחבה, בשאיפה לתפוס שוב את השלטון במדינה.
לאחר שייצב את מעמדו במפלגה, מילא סאמארס תפקיד פעיל בגירושה מהמפלגה של בקויאני במאי 2010, על כך שקראה תיגר על הקו המפלגתי והביעה תמיכה בתוכנית הצנע שנאלצה יוון לנקוט על מנת לזכות בסיוע מהאיחוד האירופי ומקרן המטבע הבינלאומית.
ראש ממשלה
סאמארס נשוי לג'ורג'יה קריטיקו (נולדה ב-1969). הם הורים ללנה (נולדה ב-1990) ולקוסטס (נולד ב-1997).
טריוויה
סאמארס חלק חדר במעונות הסטודנטים עם ראש ממשלת יוון לשעבר, יורגוס פפנדראו, בעת שלמדו במכללת אמהרסט שבמסצ'וסטס.
קישורים חיצוניים
- רייצ'ל דונאדיו וליז אלדרמן, ניו יורק טיימס, ראש הממשלה היווני החדש: "העם היווני נפצע וזקוק להחלמה", באתר TheMarker, 25 ביוני 2012
25007861אנטוניס סמאראס