אנוראדאפורה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אנוראדאפורה
අනුරාධපුරය
סטופת רוואנווליסאיה
סטופת רוואנווליסאיה
סטופת רוואנווליסאיה
מדינה סרי לנקהסרי לנקה סרי לנקה
מחוז מחוז צפון-מרכז
תאריך ייסוד המאה הרביעית לפני הספירה
גובה 81 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 63,208 (2011)
קואורדינטות 8°21′00″N 80°23′07″E / 8.35°N 80.385278°E / 8.35; 80.385278
העיר הקדושה אנוראדאפורה

אתר מורשת עולמית
סטופת ג'טאוואנארמאיה
סטופת ג'טאוואנארמאיה
סטופת ג'טאוואנארמאיה
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 1982, לפי קריטריונים 2, 3, 6
מדינה סרי לנקהסרי לנקה סרי לנקה

אנוראדאפורהסינהלית: අනුරාධපුරය; בטמילית: அனுராதபுரம்; באנגלית: Anuradhapura) היא עיר בצפון סרי לנקה, כ-200 ק"מ צפונית לבירה קולומבו. זוהי אחת הערים העתיקות בעולם, והיא מיושבת ברציפות מהמאה הרביעית לפני הספירה. בעבר שימשה כבירת ממלכת רג'ראטה, וככל הנראה גם בירתם של הסינהלים בסרי לנקה. כיום היא משמשת כבירת מחוז צפון-מרכז ומתגוררים בה כ-63 אלף תושבים. היא מהווה מרכז חשוב לזרם הטהרוואדה הבודהיסטי, ובשל ריבוי המבנים ההיסטוריים והדתיים בתחומה, הוכרזה בשנת 1982 כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו.

היסטוריה

אנוראדפורה נוסדה במהלך המאה הרביעית לפני הספירה. אף שבסביבתה נמצאו ממצאים ארכאולוגיים גם מתקופות מוקדמות יותר, לחוקרים ידע מועט על תקופות אלו. בין היתר, נמצאו ממצאים המעידים על שימוש בברזל החל מהמאה התשיעית לפני הספירה, וידוע כי במאה השביעית לפני הספירה השתרע שטח העיר על פני כ-500 דונמים.

המלך פנדוקבאיה, ששלט באנוראדפורה בין 437 לפני הספירה ל-367 לפני הספירה, יזם את תכנון העיר ואת הרחבתה לשטח של קילומטר רבוע אחד. במסגרת הרחבה זו הוקמו שערים, מקדשים, בית חולים, בית קברות, רובע מגורים למשרתים, וכן את מאגר המים אבאיאוואפי (Abhayavapi), המכיל 3.8 מיליון מ"ק של מים לשימוש האוכלוסייה הגדלה של העיר. בנו של פנדוקבאיה, מוטאסיווה, ששלט בעיר עד 307 לפני הספירה, המשיך לבסס את מעמדה של העיר כבירת סרי לנקה. בנו של מוטאסיווה, דוואנמפייה טיסה, ששלט עד 267 לפני הספירה, היה זה שאימץ את הבודהיזם, שהפכה לדת המרכזית באי כולו.

במאות הבאות, התפתחה העיר גם כמרכז בודהיסטי חשוב, והחלה תנופת בנייה חדשה. לפי המהוואמסה, הוקמה סביב העיר חומה בגובה שבע אמות (3 עד 4 מטרים), שהוגבהה עם השנים עד לכדי 18 אמות (7 עד 11 מטרים) בתקופת שלטונו של וסאבה, בסוף המאה הראשונה. וסאבה גם ביצר את השערים, וכן הקים מאגרי מים נוספים, שחוברו ברשת של תעלות תת-קרקעיות, כדי לשפר את אספקת המים לתושבים.

במהלך המאות הבאות התפתחה בעיר ובסביבותיה רפואה ציבורית, שבאה לידי ביטוי לא רק בהקמת בתי חולים. המלך אופאטיסה השני (המאה הרביעית) הקים שכונות מגורים לנכים ולעיוורים. המלך בודהדאסה (המאה הרביעית) הקצה רופא מטעם הממלכה עבור כל עשרה כפרים, הקים בתי הבראה לאוכלוסייה הכפרית, ואף הקים שירותים וטרינריים. מס מיוחד נגבה מהתושבים עבור שירותים אלו.

במהלך המאה התשיעית נכבשה העיר על ידי שושלת פנדיה, ששלטה בדרום הודו והחלה לכבוש נתחים מסרי לנקה. העיר שוחררה רק לאחר תשלום כופר. בהמשך נכבשה פעמים נוספות, עד לחורבנה הסופי בשנת 993. לאחר מכן ננטשה, והבירה הועברה לפולונארווה. במאות השנים שחלפו מאז, החל היער לכסות את המבנים הקדומים, והם נחשפו מחדש בחפירות ארכאולוגיות שנערכו מאז המאה ה-19.

כיום משמשת אנורדאפורה כבירת מחוז צפון-מרכז, ומתגוררים בה כ-63 אלף תושבים.

מבנים ואתרים בולטים

ברחבי העיר פזורים מבנים ואתרים רבים, זכר לימי גדולתה של העיר. בזכות ריכוזם הרב של מבנים אלה, הוכרזה אנורדאפורה בשנת 1982 כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. בין האתרים הבולטים:

  • ג'אהה סרי מאה בודהי. עץ פיקוס קדוש שמועד נטיעתו הוא המועד המתועד הקדום בעולם - 236 לפני הספירה[1]. לפי המסורת המקומית, העץ ניטע מייחור של עץ בבוד גאיה שבהודו, שתחתיו חווה גאוטמה בודהה הארה.
  • רוואנווליסאיה - סטופה שנבנתה בסביבות 140 לפני הספירה. גובהה 103 מטרים והיקפה 290 מטרים.
  • תופראמאיה - סטופה דמוית פעמון, המוקפת עמודי אבן. גובהה 3.45 מטרים והיקפה 50 מטרים. הסטופה המקורית נהרסה לחלוטין, והוקמה מחדש ב-1862.
  • לוואמהאפאיה - מבנה שנבנה במהלך המאה השנייה לפני הספירה, ונהרס לחלוטין. בשיאו, היה אורכו 120 מטרים, כלל תשע קומות, וגגו צופה ארד.
  • אבהיאגירי ויהארה - מנזר שנבנה במאה השנייה לפני הספירה.
  • ג'טאוואנארמאיה - סטופה שנבנתה במאה השלישית לספירה. עם בנייתה, הייתה הסטופה הגבוהה בעולם (122 מטרים), ובשטחה, גם כיום היא הגדולה בעולם (כ-233 אלף מ"ר). לשם בנייתה השתמשו בכ-93 מיליון לבנים.
  • מיריסוואטייה ויהארה - סטופה שנבנתה במאה השנייה לפני הספירה.
  • לנקראמה - סטופה שנבנתה במאה הראשונה לפני הספירה. היקפה 14 מטרים, והיקף הרחבה העגולה שסביבה 406 מטרים.
  • איסורומונייה - מקדש בודהיסטי שנבנה במאה השלישית לפני הספירה, והורחב במאה החמישית לספירה.
  • קוטאם פוקונה ("הבריכות התאומות") - שתי בריכות נוי מלבניות הסמוכות זו לזו, ועל אף שמן אינן זהות: אורכה של האחת 40 מטרים ושל השנייה 28 מטרים. רוחבן של שתי הבריכות 15.5 מטרים.

תחבורה

מסילת הרכבת הצפונית של סרי לנקה, המובילה מפולגהאוולה לג'אפנה ולקנקסאנתוראי, עוברת דרך אנוראדאפורה. מסלולי רכבת לא ישירים מחברים את אנוראדאפורה לבירה קולומבו, דרך פולגהאוולה.

כביש A12 חוצה את העיר ממערב למזרח, והוא מוביל לטרינקומאלי במזרח ולפוטאלאם במערב. בסמוך לעיר ממזרח, עובר כביש A9, המוביל דרומה לקאנדי וצפונה לוואוונייה ולג'אפנה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אנוראדאפורה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Shanika Sriyananda, "Caring for the Jaya Sri Maha Bodhi, Sunday Observer, 3.7.2011
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

26445277אנוראדאפורה