אנונימוס (קבוצה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אנונימוס
הסמל המזוהה עם אנונימוס. ה"חליפה ללא ראש" מסמלת ארגון ללא הנהגה ואנונימיות.
הסמל המזוהה עם אנונימוס. ה"חליפה ללא ראש" מסמלת ארגון ללא הנהגה ואנונימיות.
אלמונים המופיעים בציבור כחברי אנונימוס, לבושים במסכות פרצופו של גאי פוקס, המפורסם מסדרת הקומיקס והסרט ונדטה.
אלמונים המופיעים בציבור כחברי אנונימוס, לבושים במסכות פרצופו של גאי פוקס, המפורסם מסדרת הקומיקס והסרט ונדטה.
פעילות אקטיביזם אינטרנטי,האקטיביזם, טרול אינטרנט, ויג'ילנטיות אינטרנטית, לעיתים הפגנות רחוב .
תקופת הפעילות 2003–2004–הווה

אנונימוסאנגלית: Anonymous) היא תנועה אינטרנטית שהחלה בשנת 2003 בפורום התמונות 4chan. התנועה מהווה קהילה הפועלת באופן אנרכיסטי, מתקיימת ברשת ומחוצה לה ופועלת כישות בעלת אינטליגנציה משותפת אחת[1]. המושג 'אנונימוס' משמש גם כשם כולל לחברים בתת-תרבויות אינטרנט שונות, הפועלים בסביבה בה זהותם האמיתית איננה ידועה[2]. מקור השם "אנונימוס" בשם המשתמש "Anonymous" שהופיע באתר 4chan.

בתחילת דרכו, אומץ הקונספט של אנונימוס על ידי קהילה של גולשי אינטרנט, אשר היו פועלים, אומנם באנונימיות, אך באופן מתואם ביניהם, לעבר מטרה מוסכמת באופן כללי למדי, ובעיקר למטרות הבידור האישי שלהם. הפעילויות כללו בעיקר מתיחות אינטרנטיות שונות כמו השתתפות המונית ומתואמת במשחקי מחשב ובקהילות "סקנד לייף" מתוך מטרה לחבל במשחק ("להטריל" אותו). החל משנת 2008, חלקים מקהילת הגולשים אשר מזוהה עם אנונימוס החלו באופן גובר לקשר את עצמם לפעילות של האקטיביזם משותף בינלאומי, באמצעות התמיכה בהפגנות ובפעילויות נוספות שמטרתן היא לקדם חופש ברשת האינטרנט וחופש דיבור. פעולות המזוהות עם "אנונימוס" נעשות על ידי פרטים שאינם מגלים את זהותם האמיתית, ואשר בוחרים לייחס לפעולות שעשו ולעצמם את שם הקבוצה (מבלי שהחברות בקבוצה תוענק להם על ידי גורם ספציפי כלשהו).

אף על פי שלא ניתן לקשר את חברי הקבוצה לישות אינטרנטית אחת, קיימים אתרים רבים המזוהים במיוחד עם קבוצת אנונימוס. מבין אלו ניתן למנות פורומים של תמונות כמו 4chan, פוטובה, דפי הויקי המקושרים אליהם, אנציקלופדיה דרמטיקה ופורומים נוספים. לאחר שבשנת 2008 חברי אנונימוס לקחו אחריות לסדרה של הפגנות שנויות במחלוקת[דרוש מקור], והתקפות מניעת שירות מבוזרות (DDoS)[דרוש מקור], אשר זכו לסיקור תקשורתי נרחב, עלה מספר הפעולות המשויכות לחברי הקבוצה[דרוש מקור]. בהתחשב ביכולותיה של הקבוצה, אנונימוס הוערכה על ידי CNN להיות אחת מבין שלושת היורשים העיקריים לאתר ויקיליקס[דרושה הבהרה]. בשנת 2012, קבוצת ההאקרים אנונימוס הפילה את אתר משרד המשפטים של ארצות הברית, אתר הבולשת הפדרלית (FBI) והאתרים של חברות בידור ומוזיקה שונות כגון חברת יוניברסל מיוזיק, וזאת במחאה על סגירת אתר ההורדות Megaupload וצעדי הממשל האמריקאי כנגד אתרים פיראטיים[דרוש מקור].

כיום, בשל האנונימיות, הגדרה של שייכות לקבוצה זו מתקיימת כל עוד אתה מזדהה בתור חבר בארגון.

נוסף על כך, אין כל הוכחה חד משמעית שהקבוצה בעלת ניהול מרכזי כולשהו או בעלת היררכיה מרכזית ומאורגנת, למעשה ככל הנראה ההפך הוא הנכון. לאור העובדה שבין המבצעים אשר הוכרזו במרוצת השנים על ידי ארגון זה נמצאו סתירות אידאולוגיות ואתרים "רשמיים" שונים בעלי מידע סותר על מבצעים ופעולות, ניתן להניח שמדובר בקבוצת שונות אשר משייכות עצמן לארגון על מנת לתמוך באג'נדות שלהן.[3]

היסטוריה

לפי טענותיו של שדרן הרדיו האל טרנר, במהלך החודשים דצמבר 2006 וינואר 2007 אלמונים אשר זיהו עצמם בשם "אנונימוס" הפילו את אתר האינטרנט שלו, והדבר גרם לו לעלויות בסך אלפי דולרים בתשלום על רוחב פס. בתגובה לכך, טרנר תבע את האתרים 4chan, 7chan, eBaum's World וכמו כן אתרים נוספים, בטענות של הפרת זכויות יוצרים. עם זאת, טרנר התקשה לקבל ולענות למכתבים שנשלחו אליו מבית המשפט בנושא, מה שגרם לתביעה להתבטל בסופו של דבר[4].


25 בפברואר 2022 במהלך הפלישה הרוסית לאוקראינה, קבוצת ההאקרים "אנונימוס" הכריזה על מלחמת סייבר נגד ממשלת רוסיה ולקחה אחריות על הפלת ערוץ תעמולה ממשלתי רוסי

המאבק בכנסיית הסיינטולוגיה

קבוצת אנונימוס זכתה לפרסום בקנה מידה עולמי לאור מאבקה בכנסיית הסיינטולוגיה. ב-14 בינואר 2008, אלמונים שטענו כי הם פועלים בשם אנונימוס הכריזו על כוונותיהם בנושא, באמצעות סרטון וידאו שהועלה לאתר YouTube תחת השם "מסר לסיינטולוגיה", יחד עם הודעה לעיתונות בדבר "מלחמה בסיינטולוגיה". המאבק כוון כנגד הן הכנסייה הסיינטולוגית, והן כנגד המרכז לטכנולוגיות דת (RTC) – מוסד ללא כוונת רווח שהוקם על ידי הכנסייה הסיינטולוגית במטרה להגן על זכויות היוצרים של כת הסיינטולוגיה. בהצהרה לתקשורת נאמר כי המאבק כנגד הכנסייה הסיינטולוגית יימשך כדי להגן על חופש הדיבור, וכדי לסיים את מה שהוגדר על ידי הקבוצה כניצול הכספי של חברי הכנסייה. תוך מספר ימים בוצעו התקפות תוך שימוש ב-Low Orbit Ion Cannon.

ב-2 בפברואר 2008, כ-150 איש נאספו מחוץ למרכז הכנסייה הסיינטולוגית באורלנדו, פלורידה, כדי למחות כנגד ההתנהלות של הארגון. ב-10 בפברואר 2008, נערכה הפגנה גדולה משמעותית מהקודמת, ובה השתתפו במצטבר כ-7,000 איש, שהתפרשו על פני 93 ערים שונות ברחבי העולם. רבים מהמפגינים עטו מסכות של 'V', הדמות הראשית מסדרת הקומיקס והסרט ונדטה (המבוססת על דמותו של גאי פוקס), או הסתירו את זהותם בדרכים אחרות, וזאת לאור החשש מפעולות תגמול אפשריות מצד הכנסייה הסיינטולוגית.

אנונימוס קיימו גל הפגנות שני כחודש לאחר הראשון, ב-15 במרץ 2008, בערים שונות ברחבי העולם, לרבות בוסטון, דאלאס, שיקגו, לוס אנג'לס, לונדון, פריז, ונקובר, טורונטו, ברלין ודבלין. בהפגנות אלה השתתפו כמות זהה של מפגינים בדומה לגל ההפגנות הראשון - בין 7,000 ל-8,000 מפגינים. ההפגנות נמשכו, בין היתר תוך ניצול הסיקור התקשורתי של אירועים כגון הפרמיירה של הסרט בכיכובו של טום קרוז (הפעיל בכת הסיינטולוגיה), "מבצע ואלקירי", כאשר בחירת מקום האירוע על ידי מארגניו הושפעה מהצפי להפגנות, ואף נעשתה באופן חלקי כך שתצמצם את החשיפה אליהן.

פעילות מחאה

באפריל 2009, הנתבעים במשפט שנוהל כנגד אתר The Pirate Bay נמצאו אשמים בכך שאפשרו הפרה נרחבת של זכויות יוצרים באופן שיטתי ומאורגן. חברי אנונימוס הגיבו לתוצאות המשפט באמצעות התקפות מניעת שירות כנגד הפדרציה לתקליטים וקלטות (IFPI), ארגון האחראי לשמירת זכויות יוצרים בתעשיית המוזיקה. כאשר מאוחר מכן נדחה הערעור שהגישו מייסדי האתר, אנונימוס תקפו שנית את אתר ה-IFPI, תוך שהם מכנים אותם 'פרזיטים'. ההצהרה שהוציאו אנונימוס אמרה: "אנו נמשיך לתקוף את אלו המאמצים לחיקם את הצנזורה. לא תוכלו להסתיר את דרכיכם המגוחכות לשלוט בנו".

ב-19 בינואר 2012, אתר Megaupload אשר סיפק שירותי שיתוף קבצים, נסגר על ידי מחלקת המשפטים של ארצות הברית וה- FBI. מהלך זה הוביל למה שחברי אנונימוס כינו "המתקפה הגדולה ביותר בהיסטוריה של הקבוצה". המתקפה הגיעה בתזמון לא נוח במיוחד עבור הממשל האמריקאי, בסמוך להפגנות שהתקיימו באותה עת כנגד הצעת החוק SOPA. נטען כי אתר האינטרנט של מחלקת המשפטים של ארצות הברית הופל כבר אחרי 70 דקות מהכרזת המתקפה. אף על פי שהמתקפות של אנונימוס זכו ככלל לתמיכה בציבור, היו שטענו שהשפעתן עלולה להיות דווקא הפוכה מהרצוי ומזיקה במאבק כנגד הצעת החוק SOPA. המתקפה כללה בין היתר שימוש בשיטות תקיפה חדשות ומתוחכמות, במסגרתן משתמשי אינטרנט שונים אשר לחצו על לינקים בחדרי צ'אט ובטוויטר השתתפו למעשה, אף ללא ידיעתם, בהתקפות מניעת שירות.

ב-6 באפריל 2013 פתחו פעילים מוסלמים וערבים שהזדהו כחלק מקבוצת אנונימוס, ביחד עם ארגוני האקרים פרו-פלסטיניים, במתקפת סייבר על אתרים ממשלתיים וציבוריים בישראל, זאת כמחאה מתוקשרת על מה שהגדירו ככיבוש, דיכוי והפרת זכויות אדם כלפי הפלסטינים במדינה, וכפעילות שמאל אקטיבי המזוהה עם הקבוצה. ההתקפה כונתה Opisrael# (-קיצור של operation israel - "מבצע ישראל"). ההתקפה כללה שימוש בעיקר במתקפת מניעת שרות מבוזרת, ובמקרים אחדים הושחתו אתרים והתוכן המוצג בהם הוחלף בתוכן שונה. ממשלת ישראל הודיעה כי היא נתונה תחת מתקפה[5], אך רוב האתרים שהופלו על ידי הארגון חזרו לפעולה כעבור זמן קצר. חלק מאותם הפעילים הודיעו בכלי התקשורת שמטרתם "למחוק את ישראל מהאינטרנט".[6] תוך כדי המתקפה על ישראל, האקרים ישראלים השיבו במתקפה ואף השתלטו על האתר שארגן את ההתקפות ושתלו בו מסרים פרו-ישראלים, וסרטונים בגנות האסלאם[דרוש מקור]. בנוסף, הותקפו אתרים במדינות ערב. דפוס דומה של פעולה ותגובה של ישראלים, אירע ב-7 באפריל 2014[7] ופעם נוספת באותו תאריך ב-2015.[8]

ב-2015 הכריז הארגון מלחמה על דאעש בגלל רציחתם של אנשים רבים בידי דאעש.[9]

ב-25 בפברואר 2022 אנשי הארגון הכריזו על מלחמת סייבר נגד הפדרציה הרוסית, כחלק מההתנגדות לפלישה הרוסית לאוקראינה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ כריס לנדרס, Serious Business: Anonymous Takes On Scientology‏, Baltimore City Paper‏, 2 באפריל 2008 (באנגלית)
  2. ^ ג'סיקה פרל וג'יימס קלארק, Internet Group Takes Action Against Scientology‏, City on a Hill Press‏, 21 בפברואר 2008 (באנגלית)
  3. ^ Parmy Olson, We Are Anonymous, Random House, 2013-08-04, מסת"ב 978-1-4481-3615-5. (באנגלית)
  4. ^ Harold C. "Hal" Turner v. 4chan.org‏, Justia‏, 27 ביולי 2007 (באנגלית)
  5. ^ OPISRAEL 2020 המלצות התגוננות לאזרחים, באתר GOV.IL
  6. ^ עודד ירון, גילי כהן, החלה מתקפת הסייבר המשולבת על ישראל, באתר הארץ, 6 באפריל 2013
  7. ^ החזירו מלחמה: האקרים תומכי ישראל הפילו מאות אתרים פרו-פלסטינים - אנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות, באתר אנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות
  8. ^ מיכל מרגלית ורן בוקר, ההאקרים תוקפים: מי שרד, מי נפל?, באתר ynet, 7 באפריל 2015
  9. ^ אנונימוס במתקפה: 5,500 אנשי דאעש לא יכולים לצייץ, באתר ynet, 17 בנובמבר 2015
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37687202אנונימוס (קבוצה)