אנדור סירטש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. אנדור סירטש מקודם שוורץהונגרית: Szirtes Andor; וראנו, 8 במרץ 19071943) היה פובליציסט יהודי-הונגרי, שנספה בשואה. אישיותו, כתיבתו העיתונאית ותפקידו בהיסטוריה של המחשבה ממקמים אותו כאופוזיציונר[1] בין לאיוש סאבו לבין בלה טאבור (הכינוי "אופו" הוא גרסה מקוצרת וסלנגית לשמה של האופוזיציה המסוימת הזו, שהייתה תנועת שמאל אנטי-קפיטליסטית ואנטי-בולשביקית בראשית שנות השלושים בהונגריה, בראשות לאיוש סאבו, פאל יוסטוס, פאל פרטוש ואנדור סירטש).

ביוגרפיה

אנדור סירטש נולד במשפחה יהודית כבנם של מנו שוורץ ושל פאני לנדסמן. הוא סיים את לימודיו בגימנסיה למסחר ברחוב וש בבודפשט ואחר כך למד כימיה של טקסטיל בברנו. הוא היה חבר בחוג הפוליטי בשם "אגודת מיקלוש ברטה". הפרסום הראשון שלו הופיע בכתב העת "בן זמננו" (Kortárs) בשנת 1930, יצירתו הידועה האחרונה הייתה הערכים במה שכונה האנציקלופדיה של היום" (הערכים: אריסטוקרטיה, הפיכה, בולשביזם, מרכז אירופה, לניניזם, מלחמת אזרחים, סינדיקליזם, סטליניזם, טרוצקיזם ועוד) בעריכת זולטאן גאשפאר.

מאמריו

עבודותיו הופיעו בכתבי העת ה"מאה שלנו", ספ סו, והוא פרסם את מאמריו ב"פורום ההונגרי" של אותה התקופה. הביקורות השיטתיות שלו, שנכתבו בעקביות מנקודת מבט שמאלית היו ניתוחים קיצוניים. על איכות הידע המעודכן שלו תעיד העובדה שהוא כתב את הדיווחים הראשונים בהונגרית על אסכולת פרנקפורט. המאמר הבולט שלו, שנתן פרשנות למשפטי הראווה הראשונים שהתרחשו בברית המועצות נקרא בדרך כלל בצורה אופיינית בשם "אחרי הריאקציה התרמידורית".

תנאי החיים הקשים שלו ואחר כך מותו המוקדם מנעו ממנו להתפתח לחלוטין ובעשור בלבד נולדה היצירה שלו עם כישורי כתיבה מצוינים והשאירה רק כמות קטנה יחסית של טקסטים. ההיסטוריון הספרותי אנדראש לנדיאל, שחקר את יצירתו, תיאר את ביקורתו הרדיקלית של סירטש בהשראה מרקסיסטית, כנקייה מכל דוקטרינה, אנטי-סטליניסטית ומודרנית.

מותו והנצחתו

לא ידוע תאריך ומקום מותו המדויק. הוא נלקח לשרות העבודה (עבודות כפייה לגברים יהודים עבור הצבא ההונגרי) נעלם בחזית אוקראינה בשנת 1943.

בשנת 2015, קרן ג'רג' לוקאץ' העניקה תמיכה לבית הוצאה לאור Syllabux להוצאת ספר המחקר שלו "ביקורת חברתית והתקדמות".

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ Az „oppó” név az oppozíció szó rövidített és szlengesített változata. Baloldali antikapitalista és antibolsevista mozgalom az 1930-as évek elején Szabó Lajos, Justus Pál, Partos Pál és Szirtes Andor vezetésével.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0