אנאנדי גופאל ג'ושי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית רופא ריקה. אנאנדי גופאלראו ג'ושיאנגלית: Anandibai Gopalrao Joshi ‏31 במרץ 1865 – 26 בפברואר 1887) הייתה הרופאה ההודית הראשונה שלמדה רפואה מערבית. היא הייתה האישה ההודית הראשונה שהוסמכה לרפואה בארצות הברית.

נקראה גם בשמות נוספים, בהם אננדיבאי ג'ושי. שמה האמצעי, גופאל, הוא קיצור של גופאלראו, שמו הפרטי של בעלה.

קורות חייה

נולדה בשם יאמונה ג'ושי, וגדלה במשפחת ברהמינים באזור קונקן בהודו. בהתאם למנהגי התקופה והמשפחה, היא נישאה בגיל 9 לגופאלראו ג'ושי, אלמן שהיה מבוגר ממנה בעשרים שנה. לאחר הנישואין, בעלה של יאמונה שינה את שמה הפרטי לשם אנאנדי.

היא נכנסה להריון בגיל 14, אך התינוק מת לאחר עשרה ימים עקב חוסר הזמינות של שירותי הטיפול הרפואי בהודו. אירוע זה הותיר בה טראומה וגרם לה להחליט ללמוד רפואה. לדבריה, אחת הסיבות המרכזיות לשיעורים הגבוהים של תמותת נשים ותמותת תינוקות בהודו הייתה משום שרוב הנשים שהודו באותה עת חששו לקבל טיפול רפואי מגבר, בגלל נורמות חברתיות[1].

בשנת 1850 נפתחה בפילדלפיה, ביוזמת הקווייקרים, המכללה ללימודי רפואה לנשים, שהיה בית הספר הראשון בעולם שקיבל נשים ללימודי רפואה. נשים מרחבי העולם הגיעו ללמוד במכללה, בהן ג'ושי. היא החלה את לימודיה בשנת 1883, ושהותה בארצות הברית סוקרה רבות בעיתוני התקופה, כשהיא עונדת תכשיטים הינדיים מסורתיים, שנחשבו למראה אקזוטי[2]. היא הייתה הסטודנטית הזרה הראשונה במכללה, ולימודיה מומנו על ידי תיאודישה קרפנטר, נדבנית ממדינת ניו יורק. היא למדה שם לצד קיי אוקאמי, שהגיעה מיפן, ותבאט אסלאמבולי, יהודיה-כורדית מסוריה. הן התפרסמו בתצלום משותף בו הן לבושות בבגדיהם המסורתיים. בכיתתה למדה גם סוזן לה פלש פיקוט. כשסיימה את לימודיה במרץ 1886 המלכה ויקטוריה, שהייתה גם קיסרית הודו, שלחה למכללה מכתב ברכה על ההישג.

בסוף שנת 1886 שבה להודו, ועבדה כרופאת נשים במשך כחודשיים בבית חולים במהאראשטרה, אך בתחילת שנת 1887 חלתה בשחפת. ג'ושי מתה בפונה משחפת בגיל 21, ומילותיה האחרונות היו "עשיתי כל מה שיכולתי". בכל רחבי הודו התאבלו על מותה. האפר שלה נשלח לתיאודישה קרפנטר, שטמנה אותו בבית הקברות של משפחתה בפוקיספסי, ניו יורק.

אף על פי שעסקה ברפואה זמן קצר בלבד, היא זכתה לתהילה בזכות נחישותה והשקעתה הרבה במקצוע[3]. היא הייתה האישה הראשונה בהודו שלמדה רפואה מערבית, והיוותה השראה לנשים רבות בהודו שפנו לעסוק במקצועות הרפואה.

הנצחתה

סיפור חייה של ג'ושי תואר במספר ספרים, בהם ביוגרפיה שראתה אור זמן קצר לאחר מותה.

מכון רפואי בלאקנאו מעניק מדי שנה פרס על שמה, וממשלת מהאראשטרה הקימה קרן על שמה, המעניקה מלגות לנשים ללימודי רפואה. מכתש בכוכב נוגה קרוי על שמה, ובמרץ 2018 צוינה בגוגל דודל.

בשנת 2017 הועלה בהודו מחזה על חייה בשם "דוקטור אנאנדיבאי ג'ושי", שזכה בפרסים רבים. בשנת 2019 יצא סרט קולנוע במראטהית אודות חייה, שזכה אף הוא במספר פרסי קולנוע.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אנאנדי גופאל ג'ושי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Anandi Gopal Joshi, Kei Okami, Sabat Islambooly, Ignite - Global Fund for Women (באנגלית)
  2. ^ Danielle Verghese, The Graduates, The Triangle, ‏2023 (באנגלית)
  3. ^ Historical Photos Depict Women Medical Pioneers, The World from PRX, ‏14 באוגוסט 2013 (באנגלית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38603173אנאנדי גופאל ג'ושי