אל דוראדו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רפסודת מואיסקה הוא פסל זהב פרה-קולומביאני המייצג את הטקסים שערכו העם הילידי מואיסקה באגם גואטביטה שעל בסיסם התפתח המיתוס של אל דוראדו. הפסל התגלה במערה בפאסקה שבקולומביה ב-1856 יחד עם חפצים מוזהבים רבים.

אל דוראדו (פירוש המילה בספרדית "המוזהב") הוא המונח בו השתמשה האימפריה הספרדית לתיאור עיר זהב אגדית, אשר הייתה אמורה להתקיים באמריקה הדרומית. במהלך המאה ה-16 התפשטה שמועה בקרב הקונקיסטאדורים הספרדים, שצ'יף השבט של העם הילידי מואיסקה (Muisca) נהג להתרחץ באגם, כאשר הוא מכוסה לחלוטין באבקת זהב. השמועה הובילה לכך שהושקו משלחות רבות לאיתור העיר אל דוראדו, לא רק על ידי הספרדים, אלא גם על ידי ההולנדים, הצרפתים והאנגלים. במהלך המאה ה-18 נערכו חיפושים נרחבים אחר אל דוארדו באזורים בהם נמצאים כיום קולומביה, ונצואלה, ברזיל, סורינאם, וגיאנה. למרות השמועות הרבות על מיקומים אפשריים אל דוראדו לא נמצאה.

הטקס השבטי

לפי הסיפור המקורי הצ'יף של המואיסקה כיסה עצמו באבקת זהב במהלך טקס דתי שנערך באגם גוואטביטה, אשר ממוקם בקרבת המוקם בו נמצאת כיום העיר הקולומביאנית בוגוטה.

העיר האגדית

המונח אל דוראדו יוחס בהמשך לעיר האגדית מאנואה בה היו אמור להימצא זהב ואבנים יקרות בשפע. העיר אל דוראדו היוותה מקור השראה לאירופאים רבים שהגיעו לאזור במשך קרוב למאתיים שנה.

האגדה הייתה בעלת וריאציות רבות וגרמה לכך שספרדים רבים הובילו משלחות חיפוש אחר האוצר, אך אף משלחת לא הצליחה למצוא את אל דוראדו.

מטאפורה

כיום נעשה שימוש במונח "אל דוראדו" כמטאפורה למקום בו ניתן להתעשר במהירות.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25836577אל דוראדו