אליהו רגב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אליהו רגב
לידה 16 באפריל 1932
חדרה, פלשתינה (א"י)
פטירה 6 באוגוסט 2024 (בגיל 92)
ישראל
מקום מגורים ברעם
עיסוק סוציולוג

אליהו (צֶצֶה) רגב (16 באפריל 19326 באוגוסט 2024) היה סוציולוג, חוקר התנועה הקיבוצית, מהוגי הדעות המשפיעים ביותר על רעיון השיתוף בישראל. התפרסם כמחבר הספר "הקיבוץ מת יחי הקיבוץ".

ביוגרפיה

רגב נולד בחדרה ולמד בבית החינוך לילדי העובדים בעיר. לימים לקח חלק בהכשרות השומר הצעיר שהקימו ביוני 1949 את קיבוץ ברעם בגליל העליון.[1] כסוציולוג ופסיכולוג, חקר רגב ופיתוח את רעיון החיים השיתופיים בקיבוץ ובקהילות שיתופיות נוספות מסביב לעולם.[2] הוא תרם רבות להבנת המורכבויות של החיים הקיבוציים בתקופות משבר, במיוחד בתקופת ההפרטה והמשבר הכלכלי שפקד את התנועה הקיבוצית בשנות ה-80 וה-90.[1]

ב-1996 פרסם רגב את ספרו "הקיבוץ מת, יחי הקיבוץ", שבו ניתח את המשברים שעברו על התנועה הקיבוצית והציע פתרונות מעשיים להמשך קיומה בתנאים המשתנים. בספרו פיתח את רעיון 'הקיבוץ השיזורי', כלומר קיבוץ הבנוי מקבוצות בעלות חפיפה חלקית או מלאה, המקיימות בתוכן רמות שונות של שיתוף בהתאם לרצונות החברים בהן..[3] הספר הפך לאבן דרך במחשבה הקיבוצית והוצג כנקודת מפנה ברצון להמשיך ולשמר את ערכי השיתופיות והקולקטיביות בתנועה גם כאשר הקיבוצים עברו תהליכי הפרטה ואימוץ עקרונות כלכלת השוק. מספר קיבוצים אימצו את רעיון הקיבוץ השיזורי והטמיעו אותו, דוגמת קיבוץ פלך[4][5] ומספר קיבוצים עירוניים. לרעיון הייתה השפעה משמעותית גם על התפתחות תנועות הבוגרים של תנועות הנוער, שקיבוציהן הוקמו על פי מודל זה.[6][7]

לצד היותו חוקר ותאורטיקן, עבד בקיבוצו והיה פעיל בהנהגתו, שמר על קשרים הדוקים עם חברי קיבוצים אחרים ברחבי הארץ ולקח חלק במגוון פעילויות חינוכיות וחברתיות שנועדו לשמר ולהעביר את מורשת הקיבוץ לדורות הבאים.

אליהו רגב נפטר בשעה שהיה מפונה מקיבוצו בתקופת מלחמת חרבות ברזל בשנת 2024 בגיל 92, ונקבר בקיבוץ.[1] הוא הותיר אחריו שלושה ילדים וארבעה נכדים.

כתביו

  • הקיבוץ מת יחי הקיבוץ - על הקיבוץ בחשיבה אחרת, הוצאת קיבוץ ברעם, 1996. מהדורה שנייה בהוצאת דרור לנפש, 2006.
  • ריבונים שתפנים - קבוצות שיתופיות חדשות בישראל כתופעה של מגמה עולמית. פרק בספר 'הקבוצות השיתופיות בישראל' בעריכת יובל דרור, הוצאת יד טבנקין, 2008.
  • קהילות שיתוף בעולם - תמונת מצב 2000. סדרה של 4 חוברות בהוצאת יד טבנקין.
  • הקיבוץ לאן. חוברת בהוצאת מרכז ללימודים סוציאליסטיים, גבעת חביבה ויד יערי, 1987.
  • לחנך את ילדינו במשותף – תפיסת העולם של החינוך המשותף ושאלת שיטות הלינה. חוברת בהוצאת הקיבוץ הארצי - המחלקה לחינוך ויד יערי, 1980.
  • החינוך המשותף מעצב אישות מתונת-רגש. תמצית מחקר לתואר שני, אוניברסיטת חיפה, 1977.
  • אחרת! בטאון לחדשנות קיבוצית

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אליהו רגב39444651Q128829609