אלברט חיימסון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית סופר ריקה. אלברט היימסוןאנגלית: Albert Montefiore Hyamson; ‏ 27 באוגוסט 1875,לונדון5 באוקטובר 1954, לונדון) היה היסטוריון ופקיד בכיר בתקופת המנדט הבריטי.

ביוגרפיה

אלברט היימסון נולד בלונדון למשפחה יהודית. רב משה היימסון שתקופה מסוימת היה הרב הראשי של האימפריה הבריטית היה דודו.

לאחר סיום לימודי בית הספר הוא התחיל לעבוד במשרד דואר. במהלך מלחמת העולם הראשונה הוא היה בין הסופרים ציונים בולטים באנגליה. באפריל 1917 הוא מונה לעורך של The Zionist Review. באוקטובר 1917 הוא החל לעבוד במחלקה היהודית ב"משרד התעמולה" של ממשלת בריטניה. בעבודה זו הוא היה אחראי על הפצת מידע שתעביר מסר על תמיכתה של הממשל בציונות. מספר פרסומים יצאו מטעם איגור בציוני של לונדון. באותה תקופה הוא כתב Great Britain and the Jews, פמפלט שהסביר את המסורת ארוכה של תמיכת בריטניה ביהודים. היימסון השתתף ביצירת סרט The British Re-conquering Palestine for the Jews שהופץ למרכזים יהודים ברחבי העולם.

בשנת 1921 הרברט סמואל מינה את היימסון לתפקיד אחראי על מחלקת מתן אשרות כניסה לארץ ישראל. ניסיונות של היימסון לעמוד בדרישת הממשל בהקשר לכמות האשרות תרמו להורדת פופולריות של היימסון. בוילנה פעילותו הייתה ידוע כ"פעילות אנטישמית"[1]. במקרים רבים החלטות על מתן אשרה התקבלו על ידי היימסון באופן אישי. בשנת 1926 הוא ערך סיור בקהילות יהודיות במזרח אירופה ופרסם ספר Palestine Old and New. בשנת 1931 הוא התקבל למסדר האימפריה הבריטית.

בשנת 1934 בעקבות עליית הנאצים לשלטון בגרמניה מספר בקשות לקבלת אשרה גדל באופן משמעותי. מכיוון שהיימסון טיפל בכל בקשה באופן אישי התשובות היו יוצאות לאחר טיפול של 9 חודשים. לאור הביקורת הקשה היימסון הודח מהתפקיד.

בשנת 1937 בעקבות המרד הערבי הגדול הוצא "הצעת היימסון-ניוקומב". בהתאם להצעה זו היה צריך להקים מדינה בה יהיו זכויות שוות לכל התושבים ותהיה אוטונומיה מורחבת ליהודים וערבים. כמו כן צוין שמדינה יהודית לא יכולה לקום באזור בו קיים רוב ערבי. הצעה זו נדחתה על ידי מנהיגות יהודית.

בשנת 1942 היימסון פרסם ספר Palestine: A Policy בה מתך ביקורת על ההנהגה הציונית. בשנת 1944 הוא היה בין מקימי ארגון The Jewish Fellowship. לפי השקפת עולם של הארגון פעילות ציונית תורמת להרחקה בין יהודים בארץ לבין יהודים בארצות הגולה. בשנת 1945 היימסון היה חבר בצוות של מספר יהודים, ערבים ונוצרים (לרבות נביל ברבור) שכתבו "חוקת פלסטין". רעיונות החוקה תמכו בספר הלבן.

היימסון התחתן בשנת 1911 והיו לו שני בנים ושתי בנות. הבנים נהרגו בקרבות מלחמת העולם השנייה (אחד בסינגפור והאחר בפעולה אווירית).

בשנים 19451947 היימסון היה נשיא אגודה להיסטוריה יהודית באנגליה והחל משנת 1944 ועד מותו היה עורך של פרסומים של הארגון.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ תום שגב, Tom. One Palestine, Complete: Jews and Arabs Under the British Mandate, Abacus
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33414742אלברט חיימסון