ערפול וחוסר הכרה
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: הערך משובץ בטעויות עובדתיות ובשגיאות ניסוח.
| ||
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: הערך משובץ בטעויות עובדתיות ובשגיאות ניסוח. | |
תבנית מחלה ריקה ערפול הכרה וחוסר הכרה הם מצבים שבהם מודעות של יצור חי לסביבתו החיצונית והפנימית היא בלתי תקינה בעקבות חוסר אספקת חמצן למוח. במצבים אלה המוח מפסיק להגיב כיאות לגירויים חיצוניים ופנימיים ומפסיק לתפעל היטב את מערכת התנועה. במקרים קיצוניים ביותר, היצור החי מוטל על הארץ ואינו מגיב לשום גירוי.
מצב ממושך של חוסר הכרה עמוק מכונה קומה מצב זה נגרם לרוב על ידי חבלה קשה. מצב קצר יחסית של חוסר הכרה, בלא פגיעה פיזית קשה, מכונה התעלפות. מצב זה יכול להיגרם מסיבות שונות כגון התרגשות או מחסור באוויר.
מצבי חוסר הכרה שונים ומדוע הם נגרמים
המוח זקוק לאספקה קבועה של חמצן שבלעדיו אינו יכול לתפקד. בגזע המוח נמצא מרכז ההכרה של הגוף, ובהיעדר מספיק חמצן, הגוף מידרדר במהירות לאובדן הכרה מסכן חיים.
קיימים שני סוגי חוסר הכרה: חוסר הכרה זמני, וחוסר הכרה המהווה סכנת חיים מיידית.
התעלפות היא מנגנון הגנה של הגוף כתוצאה מחוסר אספקת החמצן למוח. מצב כזה עשוי להיגרם מהתייבשות. במצב של חוסר נוזלים בגוף, לחץ הדם יורד והמוח היפוקסי, כלומר אינו מקבל מספיק חמצן. הרגליים מפסיקות לפעול ראשונות, כך שהן מתקפלות קודם, ורק לאחר מכן כל שאר הגוף. באופן זה, הנפילה "רכה" יותר, והמכה שיקבל המתעלף חלשה יותר. לאחר שהאדם שכוב על הרצפה, ראשו נמצא מאוזן לכל הגוף ואל הלב. כך אספקת הדם אל המוח גדלה כמו גם החמצון.
חוסר אספקת החמצן למוח בזמן של אובדן הכרה שאינו זמני, מהווה סכנת חיים מיידית. במצב כזה, האדם לא יגיב כלל לשום גירוי שהוא, מילולי או פיזי, ואין ניכרים בו כל סימני עירנות, במשך זמן רב.
הסיבות לכך מגוונות: דום לב יפסיק את אספקת הדם לגוף כולו ובפרט למוח, מרכז ההכרה בגזע המוח נסגר, רפיון השרירים כתוצאה מחוסר החמצן במוח משתק את הרפלקסים המגנים על הקנה מפני כניסת גוף זר, מתח השרירים המחזיק את הלסת במקומה אינו נמצא והיא עלולה להישמט עם הלשון ולחסום את דרכי האוויר (מצב זה קרוי בשפה הלא-מקצועית "בליעת לשון"). ההידרדרות להפסקת נשימה היא מהירה. במצב כזה הגוף נמצא במוות קליני, ובלא שיתחילו פעולות החייאה דחופות, הגוף ימות מוות בלתי-הפיך, מוות מוחי וריקבון כללי.
סיבות נוספות לחוסר אספקת חמצן למוח שיוביל לאובדן הכרה מסוכן הן: פגיעות טראומה בראש, שבץ מוחי, הרעלה או נטילת סמים, איבוד דם (הלם), התקף אפילפסיה, הפסקות נשימה מסוגים שונים, ועוד.
רמת ההכרה נרשמת על פי 4 אותיות לטיניות: A,V,P,U
- אדם המגיב לגירויים קולות או תחושות, אדם הנמצא בהכרה מלאה- A- alert
- אדם המגיב אך ורק לקול, אינו יכול להשלים מילה ברורה אך משמיע קול כתגובה- V- verbal
- אדם המגיב אך ורק לכאב, לתחושה פיזית, אך אינו מגיב לקולות- P- pain
- אדם שאינו מגיב לא לקולות, ולא לכאב, מחוסר הכרה- U- unresponsive
כאשר אדם אינו מגיב לתחושות או קולות (מחוסר הכרה), יש צורך להתחיל בו פעולות החייאה, בגלל סכנה של קריסת מערכות.
מדד גלאזגו לחוסר הכרה
מדד גלאזגו לחוסר הכרה הוא מדד הנשען על מידע סטטיסטי ומאפשר לרופא לקבוע במהירות עד כמה הכרתו של אדם מעורפלת על פי תגובותיו וסימנים אחרים. למדד זה 15 דרגות. מדד גלאזגו = 15 פירושו אדם בהכרה מלאה, רגוע וערני.[1]
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: אבדן הכרה |
הערות שוליים
ערפול וחוסר הכרה25316735