אות מצוקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אות מצוקה או קריאת מצוקה היא דרך קריאה לעזרה המוכרת באופן בינלאומי. אותות מצוקה מועברים באמצעות שידור אותות רדיו, הצגת פריט חריג הבולט בנוף או הפקת קול הנשמע למרחקים.

קול מצוקה מסמן שאדם, קבוצת אנשים, ספינה, כלי טיס, או כלי תנועה אחר נתון לסכנה מהותית קרבה ובאה המצריכה סיוע מיידי.[1] שימוש באותות אלו במצבים שאינם מצבי חירום, עשוי להיות הפרת חוק מקומי או בינלאומי. ישנם אותות נוספים כפאן-פאן המשמשים להזעקת עזרה במצבים שאינם דחופים.

בכדי לאותת שנדרשת עזרה מידיית באופן היעיל ביותר נדרשים שני קריטריונים:

  • התראה על מצב מסכן חיים (חירום) שמתרחש או עומד להתרחש (כמו התרסקות מטוס או חור בספינה)
  • העברת מידע על מיקום

כך למשל נור שנורה לשמיים בוער במשך כדקה או פחות ומראה כי ישנו כלי שיט שנמצא בקרבתו. אדם המחזיק זיקוק בוער (שמשכו הוא מספר דקות) מצביע בכך על מיקומו.

משדר מצוקה (אנ') עומד בשני הקריטריונים בכך שהוא משדר אות רציף ובכך מצביע על מיקום ומצב חירום (לעיתים נכלל גם מידע נוסף כגון מהירות הנסיעה וכו').

אותות מצוקה

אותות מצוקה ימיים

אותות המצוקה לכלי שיט ימיים כגון ספינות ואוניות מוגדרים בתקנות הבינלאומיות למניעת התנגשויות בים (אנ') של ארגון הימאות הבינלאומי וקוד הסימונים הבינלאומי (אנ'). אות Mayday משמשים רק במצבי חירום בהם נשקפת סכנת חיים מיידית. במצבים דחופים פחות נשלח אות פאן-פאן. במרבית מדינות העולם, ישנם קנסות או עונשים לאותות מזויפים, מטעים שנשלחים בכדי להטעות.

בין האותות אותם אפשר לשדר בכדי להתריע על מצוקה:

מראה לא שגרתי

כל מראה לא שגרתי בספינה שעשוי למשוך תשומת לב יכול לשמש כאות מצוקה. כך למשל מפרש הפוך נראה למרחקים ומצביע על בקשת סיוע.

דגל הפוך

הנפת דגל הפוך סימלה איתות מצוקה במשך מאות שנים.[2] דגלים מסוימים אינם מתאימים למטרה זו (דגל ספרד או קוריאה הדרומית) או בגלל סימטריותם (דגל ישראל, יפן ותאילנד). בנוסף דגלים מסוימים הם הפכים של דגלים אחרים: דגל פולין הפוך הוא דגל אינדונזיה או מרוקו. ספינה ללא דגל גם עשויה לסמן מצוקה.[3] גם דגל קשור משמש למטרה זו.[4]

דוגמאות לשימוש בדגל הפוך

אובדן ציוד והשלכתו

בכדי למנוע חיפושי שווא מוטעים, על צוות הספינה לדווח על אובדן ציוד מסוים ובו משדר חירום (EPIRB), גלגלי הצלה, סירות הצלה וכל אביזר המסומנים בשם הספינה.

מרבית רשויות הנמל מציעות דרכים להשלכת פסולת ובהם נורים פגי תוקף שאין להדליקם בכדי להשליכם אלא להבעירם בשטח פסולת ייעודי.

משדרי חירום (EPIRB) מועברים לפירוק לפני השלכתם לאשפה הרגילה משום שבעת השהייה במטמנה עשוי המכשיר להידלק ולשדר אות שגוי. ב-2013 מרבית ההפעלות של מכשירים אלו באוסטרליה היו כתוצאה מהשלכה שגויה לאשפה.[5]

אותות מצוקה אווירים

תדר המצוקה האווירי האזרחי הוא 121.5 מגה־הרץ. כלי טיס צבאיים משדרים ב-243 מגה־הרץ (שהוא הרמוני ל-121.5 מגה־הרץ).

צורה נדירה לאיתות בהם יכולים להשתמש כלי טיס ללא תקשורת רדיו (NORDO), היא טיסה בצורת משולשים, בעדיפות לפניות של 120 מעלות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אות מצוקה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Aeronautical Information Manual, U.S. Federal Aviation Administration, 2016
  2. ^ For example, 36 U.S. Code §176(a) provides: “The flag should never be displayed with the union down, except as a signal of dire distress in instances of extreme danger to life or property.”
  3. ^ "Slave Ship Mutiny Program Transcript". Educational Broadcasting Corporation. 2010. Retrieved 2012-02-15.
  4. ^ "Flying flags upside down". Allstates-flag.com. אורכב מ-המקור ב-2009-12-13. נבדק ב-2009-07-27.
  5. ^ Gaden, Phil. "A 406Mhz beacon is your best chance of being rescued". Australian Maritime Safety Authority. נבדק ב-21 במרץ 2014. {{cite web}}: (עזרה)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30342736אות מצוקה