אורן אור ביטון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אורן אור ביטון (5 באוקטובר 1971) הוא יושב ראש עמותת Trauma4good, הפעיל בהעלאת המודעות לפוסט טראומה בקרב לוחמים בכוחות הביטחון ואנשי כוחות ההצלה. לוחם ומפקד לשעבר של יחידת המסתערבים (ימ"ס) מג"ב איו"ש ומחבר הספר "חבית נפץ". זוכה פרס אות הנשיא למתנדב לשנת תשפ"ג.

ביוגרפיה

נולד בתל אביב במשפחה בת 8 אחים ואחיות להורים ילידי אלג'יר ומרוקו שעלו לארץ בסוף שנות ה-40. למד בבית ספר יסודי רמת חן ברמת גן ובתיכון אורט עירוני ד'.

שירות צבאי

התגייס לצה"ל ב-1989 ועבר הכשרה כלוחם ומפקד כיתה בפלוגה ארצית של מג"ב. לאחר מכן הצטרף ליחידת המסתערבים של מג"ב ובתום ההכשרה שימש כסמל מחלקה בגזרת איו"ש תחת פיקודו של מפקד היחידה ומייסדה, רפ"ק אלי אברם ז"ל. בנובמבר 1992 השתחרר בדרגת סמל ראשון.

השתתף בפעילויות רבות לסיכול פעולות טרור שכוון נגד אנשי כוחות הביטחון ואזרחים. ב-26 באוגוסט 1992, בעת התקלות עם שני מחבלים בשכונה המזרחית של ג'נין, איבד את מפקדו רפ"ק אלי אברם ז"ל. עד להגעת מפקד היחידה שימש אורן כמפקד כוח הפריצה, ובזמן הגעתם למקום שבו שהו המחבלים נפתחה לעברם אש והתפתח קרב קשה שבמהלכו נהרג המפקד. אורן היה מועמד לצל"ש מאלוף הפיקוד דני יתום על תפקודו באירוע, אך סירב לקבלו מכיוון שמבחינתו המבצע נכשל.

קריירה

לאחר שחרור הדריך לוחמים בצבא קונגו ולמד עיצוב שיער אצל Toni&Guy בלונדון ופריז. לאחר החזרה לארץ למד תואר ראשון במדעי המדינה והגנת העורף באוניברסיטה הפתוחה-בית ברל.

יזמות חברתית

פוסט טראומה

במקביל להצלחתו המקצועית, התמודד אורן עם תסמינים של פוסט טראומה מבלי שהיה מודע למצבו. לבסוף, 16 שנים לאחר שחרורו מצה"ל, אובחן כסובל מפוסט טראומה מתמשכת והוכר על ידי אגף השיקום במשרד הביטחון.

במסגרת הטיפול בהלם הקרב החל להרצות על הנושא ולכתוב עליו. בספר בשם "חבית נפץ" שהתפרסם בשנת 2017, הוא מגולל את סיפור שירותו ביחידת המסתערבים ואת התמודדותו עם הלם הקרב לאחר שחרורו. במקביל, החל להרצות בפני תלמידים ובני נוער על מורשת הקרב של היחידות המיוחדות, ובפני כוחות הביטחון וההצלה על החשיבות שבאיתור, ליווי וטיפול בהלומי קרב כבר במהלך שירותם.

הקמת השדולה בכנסת למען הלומי הקרב והקמת עמותת Trauma4good

בסוף 2017 היה שותף להקמת שדולת נפגעי הלם קרב בכנסת, שהייתה פרי יוזמה של ח"כ שרן השכל, וח"כ אכרם חסון.

בשנת 2018 הקים את עמותת Trauma4good שמסייעת באיתור, בטיפול ובליווי של הלומי קרב החל משחרורם מהשירות ועד לשיקומם המלא. האלוף במיל' דני יתום הוא נשיא העמותה ובוועדה המייעצת חברים בכירים ביטחוניים נוספים, ובהם דן חלוץ, עמוס גלעד, עוזי דיין, תמיר פרדו, ואביגדור קהלני. מאז ועד היום סייעה העמותה לעשרות לוחמים בהשגת הכרה בהלם קרב ממשרד הביטחון.

אורן היה שותף גם להשקתה מחדש של השדולה בשנת 2020, יחד עם חה"כ אופיר סופר, שכיהן כיו"ר ועדת המשנה של ועדת העבודה והרווחה של הכנסת לעניין הלומי הקרב, וחה"כ האלוף במיל' עוזי דיין.

בקיץ 2021 השתתף ביטון במחאה הארצית של נכי צה"ל בעקבות פרשת איציק סעידיאן, שהצית את עצמו במחאה על הטיפול הלקוי שקיבל מאגף השיקום במשרד הביטחון, והופיע בפני פורום הוועדה לגיבוש המלצות רפורמת "נפש אחת".

בנוסף להובלת עמותת Trauma4good, ביטון מתנדב בשורה ארוכה של פעילויות, ובהן פרויקט "ניצוצות" בבתי ספר, פרויקט גיבורות וגיבורי היופי להעצמת ניצולי וניצולות שואה, פרויקטור של יחידות מיוחדות כגון "טריגון" של מילואי מג"ב. במקביל, ביטון מרצה כל העת בהתנדבות בארץ ובחו"ל - מול נוער לפני גיוס, מכינות קדם צבאיות, בפורומים שונים של כוחות הביטחון וההצלה (צה"ל, משטרה, מג"ב, כב"א ועוד), וכן מול קהילות יהודיות בחו"ל.

אורן השתתף בסרטים דוקומנטריים על פוסט טראומה להעלאת המודעות לנושא, והוא מתראיין כל העת בנושא זה וגם כפרשן ביטחוני במדיות השונות, ובמיוחד בערוץ הצרפתי הבינלאומי המשדר מישראל, i24news.

פעילות פוליטית ומועמדות לכנסת

לאחר שנחשף לפעילות הפרלמנטרית בשדולה למען הלומי הקרב בכנסת, ולקראת הבחירות לכנסת ה-21, הצטרף למפלגת תל"ם בראשות משה "בוגי" יעלון, והשתייך במשך שלוש מערכות בחירות לרשימה לכנסת כחול לבן. לאחר הבחירות לכנסת ה-23 פרש ממפלגת תל"ם ומרשימת כחול לבן בשל התנגדותו לדרכו הפוליטית של יעלון שחתר להקמת ממשלת מיעוט בתמיכת הסיעות הערביות בכנסת.

חיים אישיים

ביטון מתגורר ביישוב קדימה שבשרון, נשוי לשרון ואב ל-4. בחייו המקצועיים, ביטון הוא יזם, איש עסקים ובעלים של משרד תיווך ויועץ נדל"ן. בחייו האישיים, ביטון הוא חובב ספורט אקסטרים, לרבות צלילה, צניחה חופשית וטיסה בטרקטורון מעופף.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0