אומפציט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אומפקיט)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אומפציט
האומפסיט ניכר בצבעו הפירוקסני הירוק.
האומפסיט ניכר בצבעו הפירוקסני הירוק.
תכונות המינרל
הרכב כימי Ca,Na)(Mg,Fe2+, Fe3+,Al)Si2O6)
מערך קריסטלוגרפי מונוקליני
צורת הגביש הגבישים נדירים ובלתי מפותחים, פריזמתיים בעל חתך ריבועי באורך של עד חמישה סנטימטרים. המינרל בדרך כלל משובץ כגרגירים במסת אם או כמסה חסרת צורה.
צבע ירוק דשא, ירוק כהה
ברק זגוגי - משיי
שקיפות שקוף למחצה
פצילות טובה בשני כיוונים בזוויות של 87º ו-93º
שבירה דמוי קונכייה
קשיות 6-5 בסולם מוס
משקל סגולי 3.39-3.29
שרטוט לבן ירקרק
מידע נוסף גבישים תאומים נפוצים
מינרלים נלווים קוורץ, מוסקוביט, אוגיט, גארנט, ביוטיט, קיאניט, קורונדום, הורנבלנדה, גלאוקופן ואפידוט

אומפציט הוא מינרל אינוסיליקטי (סיליקט במבנה בצורת שרשרת) בגוון ירוק של סידן, נתרן, אלומיניום וברזל, השייך לקבוצת הפירוקסן.

תכונות

הרכב

נוסחת המבנה הכימי של האומפציט היא Ca,Na)(Mg,Fe2+,Fe3+,Al)Si2O6). הרכב זה מייצג שלב ביניים בין האוגיט העשיר בסידן לג'יידיט העשיר בנתרן, ולכן הגדרה נוספת של האומפציט היא תמיסה מוצקה של ג'יידיט (75%-25%), אוגיט (75%-25%) ואגירין (25$-0%). יסודות נוספים יכולים להצטרף להרכב. אומפציט-כרום ואומפציט-טיטניאן הם שני סוגים של אומפציט העשירים בכרום או בטיטניום.

קריסטלוגרפיה

האומפציט מתגבש במערכת המונוקלינית, חבורת סימטריות נקודתית "מונוקלינית רגילה" , וחבורת סימטריות מרחבית P2/n או C2/c. הפרמטרים של תא היחידה הם: Å‏a=9.585‏, b=8.776Å‏, c=5.26Å, וגודלה של זווית β הוא 106.85°.

תכונות פיזיקליות

האומפציט מופיע בטבע בדרך כלל כגרגירים משובצים במסת אם או כמסה חסרת צורה. הגבישים פריזמתיים בעל חתך ריבועי באורך של עד חמישה סנטימטרים. תופעת גבישים תאומים קיימת במינרל. לאומפציט יש פצילות טובה בשני כיוונים בזוויות של 87º ו-93º (פצילות אופיינית לקבוצת הפירוקסן), והוא נשבר בצורה דמוית קונכייה. הקשיות של המינרל בינונית, 6-5 בסולם מוס, ומשקלו הסגולי הממוצע 3.36 גרם לסמ"ק.

תכונות אופטיות

אופטית המינרל הוא דו-צירי חיובי. מקדמי השבירה של האומפציט הם: nα=1.662-1.701‏, nβ=1.670-1.712‏ ו-nγ=1.685-1.723. גבישי האומפציט שקופים למחצה, וצבעם ירוק עד ירוק כהה, חסר צבע עד ירוק חיוור בשקף מנוסר. האומפציט ניחן בפליאוכרואיזם (עד כמה משתנה צבע המינרל בהתאם לזווית בה מסתכלים בו) חלש. הוא נראה חסר צבע מזווית אחת, ירוק חיוור מאוד מזווית שנייה וירוק חיוור מאוד עד כחול ירקרק חיוור מאוד מזווית שלישית.

גילוי ומקור השם

המינרל נתגלה לראשונה ב-1815 במחשופי אקלוגיט של מכלול ההתמרה מינשברג (Münchberger Masse) על הרי וייסנשטיין (Weißenstein) כקילומטר וחצי מסטמבאך (Stammbach) בחבל פרנקוניה שבמדינת בוואריה שבגרמניה. מקור השם ביוונית, "אומפקס", שפירושו "ענבים בלתי בשלים", ניתן למינרל בשל הגוון הירוק האופייני לו.

שימושים

לאומפציט אין כמעט שימוש מסחרי למעט השימוש המטעה כאבן החן ירקן. אבן חן זו אמורה להינתן לסלעים המורכבים מג'יידיט בלבד, אבל בשוק אבני החן מוכרים אבני "ירקן" הכוללות אומפציט בלבד.

מקור ותפוצה

האומפציט הוא מרכיב עיקרי יחד עם פירופ בסלעי אקלוגיט והוא גם קיים בסלעים בעלי פאצייס צפחות כחולות (כלומר המכילים גלאוקופן) וסלעים מותמרים מהסוג UHP (כלומר שעברו התמרה בלחץ גבוה במיוחד UltraHigh-Pressure). הוא קיים גם בקסנוליתים של אקלוגיט בצינורות קימברליט.

האומפציט הוא מינרל נפוץ למדי. מקומות בהם ניתן למצוא את המינרל כוללים את עמק אאוסטה (Val d'Osta) ואיבראה באיטליה; הוף (Hof) בסמוך לביירוית בבוואריה שבגרמניה; בצינורות היהלומים של יקוטיה שברוסיה; בקימברלי שבפרובינציית הכף הצפונית שבדרום אפריקה; באוהמי במחוז ניאיגטה ביפן; ובחצי האי טיבורון (Tiburon) במחוז מארין (Marin) בקליפורניה שבארצות הברית.[1]

לקריאה נוספת

  • Hurlbut, Cornelius S.; Klein, Cornelis, 1985, Manual of Mineralogy, 20th ed., pp. 398 - 405, John Wiley and Sons, New York מסת"ב 0-471-80580-7
  • Deer, W.A., R.A. Howie, and J. Zussman (1978) Rock-forming minerals, (2nd edition), Volume. 2A, single-chain silicates, 424-459.
  • Tatsuki Tsujimori, Juhn G. Liou, and Robert G. Coleman, 2005, Coexisting retrograde jadeite and omphacite in a jadeite-bearing lawsonite eclogite from the Motagua Fault Zone, Guatemala. American Mineralogist, v. 90, pp. 836-842.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אומפציט בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ לרשימה המלאה ניתן להיעזר בקישור לאתר Mindat.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0