אומניסייד
יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים. |
אומניסייד (הלחם מאנגלית שפירושו המילולי "רצח הכל") הוא מושג נדיר המשמש בהקשרים שונים, מרביתם פולמוסיים, כדי לתאר תהליך או תופעה העשויים להביא להכחדות מינים[1] או אוכלוסיות[2]. במושג נעשה גם שימוש כללי יותר בהקשרים של איכות הסביבה [3] או לחלופין, מלחמה גרעינית[4], (לעיתים כדי לציין את הסבירות הנמוכה למלחמה שכזו).
על פי תורות הלחימה של ארצות הברית וברית המועצות, מתקפה גרעינית כוללת של אחד הצדדים הייתה אמורה להיענות ב"מכה שנייה" כוללנית. אחר כך, כשיתפזרו העננים הרדיואקטיביים, משתי המעצמות היו נותרים שברי אדם ושרידים מפויחים מתרבות שהתרסקה.
ספק אם בפועל היה מחליט מנהיג כלשהו על תגובה חסרת היגיון כזאת. לכאורה עדיפה עבדות למעצמה השנייה, שאולי היא זמנית, על פני חורבן מוחלט שיכלול רצח מיליארדים חפים מפשע, ויאפשר את קיומה של חברה אנושית מתפקדת רק בחצי הכדור הדרומי, גם זאת רק בהנחה שמעורבותן בלחימה של אוסטרליה ומדינות אפריקה תהיה מינימלית.
הפרדוקס היה שהאפשרות שבכל אופן קיים מנהיג לוחמני דיו כדי לגמול בשואה על שואה, היא ששמרה על השלום העולמי במשך ארבעים שנה, שכן רק היא יצרה הרתעה שמנעה מלפתוח במלחמה גרעינית.
לא ניתן לתאר כיצד היה נראה העולם אחרי מימוש דוקטרינת ההרס ההדדי. מומחה האטום אבנר כהן כותב על כך:
ככל שאנו מנסים לתפוס בהבנתנו את פשרו של אותו דבר הקרוי מלחמה גרעינית, כך דומה שאנו נעשים גם מודעים יותר ויותר לגבולות דמיוננו והכרתנו. דומה שנתקלים אנו בקיר אטום, החוצץ בינינו לבין היכולת להבין קטסטרופה שכזאת.
לא במקרה מזכירות מילותיו של אבנר כהן את הדברים שנאמרו על השואה. על אושוויץ אמר הסופר ניצול השואה, ק. צטניק, שהייתה ב"פלנטה אחרת". קשה לחשוב על מצב, שבו הפלנטה עצמה תיראה כאילו היא "פלנטה אחרת".
אומניסייד אינו ריאלי היום ככל הנראה, בעולם שאחרי המלחמה הקרה, אבל האפשרות לאפוקליפסה מקומית, יזומה בידי מדינה עוינת או ארגון טרור, שרירה וקיימת, במיוחד לאחר פיגועי 11 בספטמבר.
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
34152175אומניסייד