אדם (גבינה)
מאכלים | |
---|---|
סוג | גבינה |
אזור מוצא | צפון הולנד |
מוצא | הולנד |
גבינות | |
סוג חלב | פרות |
אֶדָם (בהולנדית: Edammer) היא גבינה הולנדית מסורתית העשויה מחלב דל שומן או דל שומן למחצה. זוהי הגבינה השנייה בחשיבותה בהולנד אחרי הגאודה, ומהווה כ-27% מכלל ייצור הגבינות במדינה. היא מיוצרת באזורים נרחבים בהולנד אולם רק גבינות המיוצרות בפרובינציה של צפון הולנד זוכות במעמד PDO.
מקורה במאה ה-14 והיא נקראת על-שם עיירת הנמל אדם (אנ') מצפון לאמסטרדם שהיית מרכז לסחר בגבינה. הגבינה מתיישנת היטב ללא צורך בתנאים מיוחדים ולה חיי מדף ארוכים. תכונות אלה הפכו אותה לנפוצה ביותר בתקופת המסעות הגדולים של מגלי העולם בין המאה ה-14 למאה ה-18, במיוחד בקרב יורדי ים ובאזורי ספר, ומשם שאבה את פרסומה העולמי.
לגבינה צורת כדור כפגז של תותחי התקופה והיא משווקת בשלושה גדלים: הנפוצה ביותר נמכרת במשקל 1.7 ק"ג. היא נמכרת גם בכדורים קטנים וצבעוניים בשני גדלים. גבינת האדם הייתה פופולרית בקרב מלחים מצפון צרפת, ולבקשת לואי ה-14 החלו לייצר בצרפת גבינה דומה בשם "מימולט" (אנ').
צבעה הפנימי צהבהב והיא עטופה בפרפין אדום. אדם מיושנת נעטפת בפרפין שחור, משווקת לאחר 17 שבועות ועד 10 חודשי הבחלה. לטעמה מתיקות אגוזית ומליחות קלה. ההתיישנות מחזקת את הטעם ומקשה את המרקם. היא כמעט נטולת ריח בהשוואה לגבינות אחרות. אחוז השומן שבה (28%) נמוך יחסית לגבינות מסוגה ולכן היא מעט רכה יותר לעומתן. בעבר יוצרה אדם מחלב מלא ואחוז השומן בה היה גבוה יותר.
הגבינה פופולרית עד היום בצפון אמריקה ובמדינות הנורדיות, בספרד ובאמריקה הלטינית שם היא נחשבת למעדן וכן בפיליפינים שם היא מהווה חלק בלתי נפרד מארוחת חג המולד המסורתית.
בישראל נפוצה גבינה צהובה של חברת תנובה בשם "עמק". היא מבוססת על גבינת אדם ומיוצרת מאז 1942[1]. הגבינה יוצרה במשך שנים רבות בדגם אחד, שבו 28% שומן, ובמאה ה-21 נוספו לה דגמים של 5%, 9% ו-15% שומן.
ערכים תזונתיים
ערך תזונתי ל-100 גרם | |
מים | 41.56 ג' |
---|---|
קלוריות | 357 קק"ל |
חלבונים | 24.99 ג' |
פחמימות | 1.43 ג' |
שומן | 27.80 ג' |
כולסטרול | 89 מ"ג |
ויטמינים | |
‑ ויטמין A | 243 מק"ג |
‑ ויטמין B1 | 0.037 מ"ג |
‑ ויטמין B2 | 0.389 מ"ג |
‑ ויטמין B3 | 0.082 מ"ג |
ברזל | 0.44 מ"ג |
סידן | 731 מ"ג |
מגנזיום | 30 מ"ג |
זרחן | 536 מ"ג |
אשלגן | 188 מ"ג |
נתרן | 812 מ"ג |
מקור: משרד החקלאות האמריקני |
קישורים חיצוניים
- היסטוריה של גבינת אדם (באנגלית)
- Edam, Cheese and the City
- אדם, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
הערות שוליים
30347564אדם (גבינה)