אגלט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שלושה סוגים שונים של אגלטים: נחושת מנוקבת כפולה, נדן פלסטיק, פליז מקופל פנימה

אַגְלֶטאנגלית: aglet)[1] או קצרוך הוא פיסת פלסטיק קטנה או נדן מתכת הנמצאים בדרך כלל בכל קצה של חוט, כבל או שרוך. האגלט שומר על הסיבים של החומר מחשיפה, מקריעה ומפרימה. הודות לאגלט, קל יותר להחזיק את השרוכים, לקשור אותם וליצור לולאות.

מקור השם

המילה aglet או aiglet באה מהמילה הצרפתית העתיקה aiguillette, הנגזרת מהמילה aiguille שמשמעותה "מחט".

היסטוריה

אגלטים היו במקורם עשויים מתכת, זכוכית או אבן,[2] ורבים היו מקושטים מאוד. לאנשים עשירים בתקופה הרומית היו אגלטים שעשויים ממתכות יקרות כמו פליז או כסף.

לפני המצאת הכפתורים נעשה בהם שימוש בקצוות הסרטים ששימשו להידוק ביגוד ביחד. לפעמים הם נוצרו לדמויות קטנות. שייקספיר מכנה דמות מסוג זה "תינוק נמרץ" במחזה "אילוף הסוררת".

לדברי עורך ההפינגטון פוסט, ג'יימס קייב, "ההיסטוריה של האבולוציה של האגלט מעט מסובכת - מקורות רבים מעריכים כי הוא הפך פופולרי על ידי ממציא אנגלי בשם הארווי קנדי, שלדבריו הרוויח 2.5 מיליון דולר מהשרוך המודרני בשנות ה־90 של המאה ה־18."

שימוש כיום

האגלטים שיוצרו בעבר מזהב וממתכות יקרות, הוחלפו באגלטים מודרניים, העשויים בעיקר מפלסטיק, אלומיניום וכסף. ניתן ליצור אגלטים תוצרת עצמית מחומרים שרובם נמצאים כמעט בכל בית: נייר דבק (סלוטייפ), שרף, שעווה, דבק, חוט ומתכת.

אגלט מפלסטיק מחובר לקצות השרוך על ידי מכונה העוטפת סרט פלסטי סביב קצות השרוך, ובאמצעות חום או כימיקלים מתיכה את הפלסטיק סביב השרוך.[3] אגלט ממתכת מחובר באמצעות הלחמה. ניתן להלחים גם את קצות סיבי החוט של השרוך.

חברות נעליים מייצרות לעיתים קרובות שרוכי נעליים עם אגלטים משלהן, עם עדיפות לאגלטים מתכתיים. חלק מהחברות מוסיפות לוגו על גבי האגלט.[2]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אגלט בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Aglet". Merriam-webster.com. נבדק ב-20 בספטמבר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ 2.0 2.1 "What Is an Aglet?". Wonderopolis.org (באנגלית). נבדק ב-2017-07-28.
  3. ^ Cave, James (2016-06-22). "Behold, The Aglet: That Thing On The End Of Your Shoelace". Huffington Post (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2017-07-28.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30573074אגלט