שפות וסקוניות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שפות ווסקוניות
Vasconic languages
תפוצה משוערת של השפות הווסקניות במערב אירופה (ירוק כהה), השפה הבסקית (ירוק בהיר)
תפוצה משוערת של השפות הווסקניות במערב אירופה (ירוק כהה), השפה הבסקית (ירוק בהיר)
ראו גם שפהכתברשימת שפות

השפות הווסקוניותלטינית: vasco 'בסקית') הם משפחה משוערת של שפות במערב אירופה, הכוללת את הבסקית ואת השפה האקוויטנית (אנ') שנכחדה. השתייכות השפה שנכחדה למשפחת השפות הווסקוניות שנויה במחלוקת בקרב הבלשנים.

מושג השפות הווסקוניות קשור לעיתים קרובות להשערת המצע הווסקוני (אנ') של הבלשן הגרמני תיאו ונמן (אנ'), שהניח כי אבותיהם של הבסקים התפשטו ברחבי אירופה בסוף תקופת הקרחונים האחרונה כאשר אוכלוסיית הקרו-מניון נכנסו לאירופה והשאירו עקבות בשפות של האוכלוסיות האנושיות הקדומות במערב אירופה. על השערה זו חולקים מספר בלשנים היסטוריים.[1]

התומכים בהשערתו של תיאו ונמן בנוגע למשפחת השפות הווסקוניות טוענים, כי הבסקית והשפה האקוויטנית הנכחדת הם קרובות משפחה.

תיאוריות בנוגע לקשר אפשרי בין אקוויטנית לבסקית, מציינות שתי השערות מרכזיות:

  • אקוויטנית היא השפה ממנה התפתחה הבסקית, וכפי שאומר זאת הבלשן לארי טרסק(אנ'): "אקוויטנית קשורה כל כך לבסקית, שנוכל, למטרות מעשיות, לראות אותה כשפת האם הישירה של הבסקית".
  • פרוטו-בסקית היפותטית היא שפת האם של השפה האקוויטנית.

נעשו ניסיונות שונים לקשור שפות אחרות, מודרניות או נכחדות, כמו איברית (אנ'), שפת הנוראגה (אנ') ושפת הקנטברי (אנ') למשפחת השפות הווסקוניות. אף אחת מהתיאוריות הללו לא הצליחה לספק הסברים משכנעים, והן נדחו על ידי מרבית הבלשנים הבסקים מהזרם המרכזי.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "Review: Europa Vasconica-Europa Semitica Theo Vennemann, Gen. Nierfeld, in: Patrizia Noel Aziz Hanna (Ed.), Trends in Linguistics, Studies and Monographs 138, Mouton de Gruyter, Berlin, 2003, pp. xxii + 977" (PDF). אורכב מ-המקור (PDF) ב-9 ביוני 2010. נבדק ב-11 ביולי 2009. {{cite web}}: (עזרה)

 

ערך זה הוא קצרמר בנושא שפות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

שפות וסקוניות31047189