ג'ון צ'יימברס (מאפר)
לידה |
12 בספטמבר 1922 שיקגו, אילינוי, ארצות הברית |
---|---|
פטירה |
25 באוגוסט 2001 (בגיל 78) לוס אנג'לס, קליפורניה, ארצות הברית |
מדינה | ארצות הברית |
ידוע בשל |
עבודתו בקולנוע ובטלוויזיה עבודתו עבור ה-CIA |
מקצוע | מאפר קולנוע וטלוויזיה |
בת זוג | ג'ואן צ'יימברס |
ג'ון צ'יימברס (באנגלית: John Chambers; 12 בספטמבר 1922 - 25 באוגוסט 2001) היה מאפר אמריקאי זוכה פרס האוסקר, מהבולטים במאפרי הקולנוע והטלוויזיה במחצית השנייה של המאה ה-20. נחשב לחלוץ בתחום האיפור באמצעות תותבים בעקבות עבודתו בסדרת סרטי "כוכב הקופים", והתפרסם גם כמאפר בסדרה "מסע בין כוכבים" כשבין השאר הגה ויצר את אזניו של דמותו של הקצין הראשון ספוק.
נודע גם בעבודותיו עבור ה-CIA, שהמפורסמת בהן היא "העוקץ הקנדי" - הברחת שישה דיפלומטים אמריקאים מאיראן עם התהוות משבר בני הערובה האמריקאים, שתוארה בסרט "ארגו".
תולדות חייו ואמנותו
צ'יימברס נולד בשיקגו למשפחה ממוצא אירי. בצעירותו עסק בעיצוב תכשיטים ושטיחים.
במלחמת העולם השנייה שירת בצבא ארצות הברית כטכנאי רפואי ועסק באופן נרחב בשיקום ובתותבים. לאחר המלחמה החל להתמחות באיפור קולנועי אצל בן נאי, אחד ממאפרי הקולנוע הבולטים של התקופה שהיה מאפר הבית של אולפני "פוקס המאה ה-20".
ב-1953 החל צ'יימרס לעבוד כמאפר ברשת הטלוויזיה NBC, ולאחר עבודת האיפור הקולנועית הראשונה שלו - בסרט "מסביב לעולם בשמונים יום" ב-1956 - הצטרף לאולפני יוניברסל. עבודתו החלה לצבור פרסום בסרטו של ג'ון יוסטון "רשימתו של אדריאן מסנג'ר" (1963), שבו שורה של שחקני צמרת אופרה על ידי צ'יימברס עד כדי חוסר אפשרות לזהותם.
את פרסומו הגדול קנה לו צ'יימברס ב-1968 בעקבות עבודתו על הסרט "כוכב הקופים", בו הפגין את מומחיותו באיפור באמצעות תותבים, והפך בפועל למנחה המקצועי של צוות נרחב של 78 מאפרים שעבדו בסרט. פרס האוסקר לאיפור הטוב ביותר לא היה קיים אז (נוצר רק ב-1981), אך צ'יימברס זכה על עבודתו בסרט בפרס אוסקר לשם כבוד - המאפר השני בלבד בהיסטוריה שזכה בפרס אוסקר. הוא המשיך ועבד על סרטי ההמשך בסדרה, ושתיים מהדמויות שיצר עבור הסדרה - קורנליוס ודוקטור זאוס - מוצגות דרך קבע במוזיאון לאמנות הפופ בסיאטל.
צ'יימברס עבד גם בסדרות הטלוויזיה "משימה בלתי אפשרית" ו"מסע בין כוכבים", בה יצר את אחד המאפיינים המפורסמים בסדרה - אזניו המחודדות של הקצין הראשון ספוק. על עבודותיו בטלוויזיה היה מועמד ארבע פעמים לפרס אמי.
עבודתו עם ה-CIA
בסוף שנות ה-70 של המאה ה-20 עבד צ'יימברס גם עבור ה-CIA, כשעיקר עבודותיו היה ייצור ערכות תחפושת לסוכני שטח. כמה מעבודותיו מוצגות במוזיאון הריגול הבינלאומי בוושינגטון.
ב-1980 גויס צ'יימברס על ידי סוכן ה-CIA טוני מנדז לעבודה על "העוקץ הקנדי" - הברחת שישה דיפלומטים אמריקאים מאיראן עם התהוות משבר בני הערובה האמריקאים, תוך התחזותם של השישה לקנדים, חברי צוות צילום של סרט קולנוע. לצורך המבצע ייסד צ'יימברס חברת הפקה פיקטיבית המתעתדת כביכול להפיק סרט שיצולם באירן. צ'יימרס ומנדז פרסמו את ההפקה-כביכול בעיתוני הקולנוע, קיימו אירועים חגיגיים ומסיבות עיתונאים, ובנו כך את סיפור הכיסוי למבצע. מנדז, בכסות של מפיק הסרט, נסע לאירן וחילץ את הדיפלומטים. צ'יימברס נשאר בלוס אנג'לס, כדי לתפעל את המשרד של חברת ההפקה כמשרד אמיתי למקרה של בדיקה על ידי השלטונות האירנים.
עם הצלחת המבצע, זכה צ'יימברס במדליית הצטיינות מטעם ה-CIA, אך נדרש לשמור את המבצע ואת השתתפותו בו בסוד, עד שהוסר ממנו הסיווג ב-1997.
סיפור המבצע תואר בסרט זוכה פרס האוסקר "ארגו" ב-2012. את דמותו של צ'יימברס גילם בסרט ג'ון גודמן.
לאחר הפרישה מעולם הקולנוע
צ'יימברס פרש מתעשיית הקולנוע ב-1982, והתגורר עד מותו בקהילה של פורשי תעשיית הקולנוע בעמק סן פרננדו.
ב-1998 הופק סרט תיעודי על פועלו. באותה שנה בחר בו עיתונאי הקולנוע סקוט סמית, שהרכיב רשימה של 100 האנשים המשפיעים ביותר בתולדות הקולנוע, למקום ה-94 ברשימתו.
צ'יימברס הוא בין המאפרים היחידים שזכו להיות מונצחים בכוכב בשדרת הכוכבים של הוליווד.
נפטר בבית חולים בלוס אנג'לס, בגיל 78.
קישורים חיצוניים
ג'ון צ'יימברס, במסד הנתונים הקולנועיים IMDb (באנגלית)
34246824ג'ון צ'יימברס (מאפר)